StoryEditorOCM
OstaloUSKRSU USUSRET

U župi sv. Petra na Vidicima gostovala amaterska skupina iz Knina: Uprizorenje Muke Kristove s glumcem raspetim na križu

Piše TEKST I FOTO Joško ČELAR
13. travnja 2017. - 13:47

Dramski prikaz u iznimno realističkoj maniri, kakvi se danas rijetko viđaju na kazališnim daskama, upriličen je prošloga tjedna u povodu zadnjih dana korizme u crkvi sv. Petra u gradskoj četvrti Vidici, čiji veliki prostor asocira na biblijsku Noinu arku iz Općeg potopa, projektanta arhitekta Zaninovića.


Duhovna priprema


Dramski amateri župe sv. Ante iz Knina izveli su uprizorenje Posljednje večere i Muke Kristove nazvane "Pasija" u režiji pjesnika Ante Nadomira Tadića Šutre i u produkciji fra Ivana Lukača. Bila je to njihova 91. izvedba, otkako od godine 2000. djeluju kao glumačka skupina.

- Ovo je dio programa pred uskrsne duhovne pripreme župljana naše župe sv. Petra. Meditirat ćemo na Kristove riječi u interpretaciji glumaca iz Knina, kako bismo i sami sebe stavili u ulogu muke Isusove. U našoj domovini u doba totalitarizma izgubili smo našu javnu otvorenost prema pasijanskim igrama, jer nam je crkva bila prema vani zatvorena.
Imali smo namjeru, dodao je, predstavu prikazati na otvorenom prostoru među zgradama, kako bi je vidio što veći broj ljudi, ali smo bili ograničeni organizacijom i vremenom - kazao nam je uoči predstave župnik fra Ivan Penava.

- Od samoga početka s velikim zadovoljstvom i nadahnućem u ovome dramskome prikazu igram ulogu Isusa Krista koga na Posljednjoj večeri u Getsemanskome vrtu Jeruzalema Rimljanima i Herodu izda Juda Iskariot i koga kralj Herod dade raspeti na križu, dok rimski namjesnik Poncije Pilat od toga čina pere ruke. Uloga je vrlo zahtjevna i traži najveću koncentraciju i uživljavanje u taj veliki biblijski događaj - rekao nam je nakon predstave glavni glumac Goran Damjanac koji u Kninu živi došavši iz srednje Bosne.

Tridesetak glumaca, od kojih dvije žene, nosilo je slikovite kostime - odore onoga doba. Najupečatljiviji prikazi bili su masovni prizori u kojima gomila kliče "Raspni ga, raspni", pošto je Isus objavio da je on sin Božji koji će se žrtvovati za spas svijeta.


Prava trnovita kruna na glavi


A kad su ga raspeli, na križu nije bio Isusov kip ili kakva imitacija, već sam polunagi glumac. Okrvavljen, s izgledom i izrazom lica kakvo znamo s poznatih slika i raspela Kristovih. I s pravom trnovitom krunom na glavi. Dok uz grmljavinu s neba, pod križem leže pokošeni njegovi krvnici.

Bio je to scenski prizor izvanredno tehnički smišljen i izveden. Jednako kao i lik Jude koji je doslovce visio o stablu suhe masline, počinivši u svome kajanju samoubojstvo.
Vrlo uvjerljivi likovi su bili i oni Poncije Pilata, Heroda, Majke Marije pod križem, rimskoga vojnika koji na kraju izusti poznate riječi: "Ovaj je čovjek uistinu sin Božji" i drugi.

Jedina zamjerka koja bi se moga staviti, bila je lošija akustika prostora u kojoj je prevladavala jeka, radi čega su preglasni glasovi gomile na pozornici koja je sudila Isusu, katkad bili nedovoljno razgovjetni. Ali tu se nije dalo mnogo učiniti.
Naposljetku, u prepunoj crkvi publika je dugim pljeskom nagradila izvođače iz Knina, a njih i goste župnik je uz druženje nakon predstave počastio.

25. travanj 2024 14:18