StoryEditorOCM
OstaloPočinje FALIŠ

Tema ovogodišnjeg festivala ljevice i alternative je 100 godina Oktobarske revolucije: Iz Rusije s ljubavlju i mržnjom

4. rujna 2017. - 20:07

Peto izdanje Festivala alternative i ljevice u Šibeniku (FALIŠ) bit će najsadržajnije do sada, a prvi put festival će, umjesto četiri, trajati pet dana te će svoj peti jubilej, osim u Šibeniku, "proslaviti" i u Betini. Program na betinskom Trgu na moru počinje večeras, gdje će za okruglim stolom o Španjolskom građanskom ratu razgovarati Enis Zebić, Vjeran Pavlaković, Josip Jagić i Kruno Lokotar. U srijedu, 6. rujna, FALIŠ se seli na svoje provjerene šibenske lokacije – Trg Ivana Pavla II., popularnu Malu ložu, te u Studio Galerije sv. Krševana iznad Dobrića.



Tema ovogodišnjeg FALIŠ-a je "100 godina Oktobarske revolucije", a odabirom te teme Šibenik se, ističe direktor festivala, književnik i novinar Emir Imamović Pirke, zajedno s New Yorkom, Berlinom, Moskvom i Oxfordom upisao na mapu gradova u svijetu koji su obilježili tu godišnjicu.


Nepredvidljiva prošlost


– Cilj nam je – a zahvaljujući sjajnim sudionicima koji su prihvatili naš poziv sasvim je sigurno da ćemo ga ostvariti – suočiti se na najbolji i najpoticajniji način sa, kako je Slavoj Žižek naziva, nepredvidljivom prošlošću, razgovarati o bitnim datumima u kontekstu njihova vremena i iz ovog našeg osuvremeniti svako vrijedno iskustvo na način koji će onemogućiti dobrim idejama da, ni krive ni dužne, stradaju zbog onoga što su ljudi od njih u stanju napraviti – rekao je Imamović.

Održavanje 5. FALIŠ-a, podsjeća Imamović, bilo je dovedeno u pitanje nakon što je potpora Ministarstva kulture ove godine spala na samo 10.000 kuna. Organizatori su taj iznos odbili prihvatiti te su proveli "crowdfunding" kampanju i za manje od mjesec dana prikupili potrebnih 78.000 kuna.

Tijekom trodnevnog programa u Šibeniku će nastupiti britanski umjetnik, ljevičar i aktivist, imenjak pjevača i bubnjara sastava Genesis, Phil Collins, koji će govoriti o tomu zašto je i kako odbačeni kip Friedricha Engelsa, visok 3,5 metara, iz Ukrajine vraćen u Manchester.



Šibenik jedini u Hrvatskoj i prvi nakon Moskve, a prije Njemačke, Velike Britanije, Češke i SAD-a, ugošćuje autorski projekt "1917. – 2017." ruskog grafičkog dizajnera Sergeja Serova, koji se potkraj 2016. obratio najistaknutijim svjetskim grafičkim dizajnerima s prijedlogom da mu "grubim jezikom plakata" daju osobnu ocjenu onoga što se dogodilo u Rusiji prije sto godina, objašnjava Imamović. Tako će u Šibenik stići 49 radova koji će biti predstavljeni na izložbi nazvanoj "Iz Rusije s ljubavlju i mržnjom", koja će biti otvorena u srijedu u 18 sati u Studiju Galerije sv. Krševana.


Ljevica i vlast


Kakve su bile europske politike nakon Crvenog oktobra, govorit će dr. prof. Cirila Toplak, gošća iz Slovenije. Osim Oktobarske revolucije, na 5. FALIŠ-u obilježit će se i 500. godina reformacije Crkve, pa će o reformaciji i osobnoj slobodi predavanje održati velečasni dr. Benjamin Simon.

Također, bit će organiziran i okrugli stol pod nazivom "Je li ljevici dozvoljeno vladati?", na kojem sudjeluju Danijela Dolenec (Zagreb je naš), Rada Borić (Nova ljevica), Grega Ciglar (Združena levica iz Slovenije), Giorgos Karatsioubanis iz grčke Syrize), Sören Altstaedt iz DIEM25 iz Hamburga te José Medina Mateos iz španjolskog PODEMOS-a.
Festival alternative i ljevice Šibenik održava se uz potporu Nacionalnog parka "Krka", Grada Šibenika i Turističke zajednice Šibenika.


Odabirom teme Šibenik se, ističe direktor festivala, književnik i novinar Emir Imamović Pirke, zajedno s New Yorkom, Berlinom, Moskvom i Oxfordom upisao na mapu gradova koji su obilježili stoljetni jubilej

19. travanj 2024 08:51