StoryEditorOCM
Ostalosuvremena književnost

Šibenski festival raspisao međunarodni pjesnički natječaj za Nagradu ‘Stjepan Gulin‘, prijave su do 10. srpnja

Piše Marija Lončar
23. lipnja 2021. - 14:44

Škure – Šibenske književne ure, međunarodni je festival suvremene književnosti koji će svoje prvo, premijerno, izdanje doživjeti ove godine, a održat će se, sada je poznato, od 9. do 11. rujna. Festival će se biti posvećen šibenskom pjesniku Stjepanu Gulinu (1943.-2014.) čije se pjesme nalaze u svim važnijim antologijama hrvatske suvremene poezije i dobitniku Goranove nagrade za životno djelo koji je unatoč tomu, ostao pomalo zaboravljen čak i u rodnom gradu.

Da tako ne bude i dalje, na svoj će se način pobrinuti organizatori Škura koji su u sklopu festivala osnovali međunarodnu pjesničku nagradu koja će nositi upravo Gulinovo ime, a ovih dana raspisan je i natječaj za najbolju knjigu poezije objavljenu kao prvo izdanje tijekom proteklih godinu dana, točnije od 1. srpnja 2020. do 30. lipnja ove godine. Natječaj je otvoren do 10. srpnja, a osim iz Hrvatske, na njega se mogu javiti i pjesnici iz susjednih zemalja: Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.

Do tog datuma, svi zainteresirani svoje knjige trebaju poslati u pdf formatu zajedno s fotografijom naslovnice na elektroničku adresu praznik.rada1@gmail.com, poručuje pokretačica Škura, šibenska književnica i scenaristica Olja Runjić čiju je prvu zbirku pjesama Ako ova usta potrošim svojedobno objavila Gradska knjižnica Juraj Šižgorić. Autorica je i zapaženog romana Auf Widersehen, Mustafa te vrlo izvođenog teksta Gola u kavezu, a šibenska publika najviše je pamti po dokumentarcu Kabinaši posvećenom gradskom kupalištu Jadrija

- Gulin je u hrvatskoj književnosti bio izvan svih klanova, struja i trendova. Uvijek skroman, samozatajan i sam. Stoga je, nepravedno, premda i ponešto svojevoljno, bio marginalac. Nikad nije napustio Šibenik, iako je veći dio života proveo u Zagrebu. Objavio je zbirke: Kovine, Istovjetne pjesme, Protutijekovi, Ljubavne pjesme, Riječi, Mozartissimo, Nitko ne griješi ako šuti, Katapult, Svete nesanice, Ne to, Smokve od soli te Paz’te sad, paz’te sad: proze bez poze. Njegove tekstove Ti minuti sporo teču, Funcutica, Sve ti sritno bilo i Galeb izvode klape Maslina i Šibenik – rekla je Runjić, ističući kako su festival, koji će se, eto, održati baš u mjesecu u kojem je i Gulin rođen, kao i nagrada koja je nosi njegovo ime, pokušaj da se vrati dug tom velikanu riječi i stiha.

Ideja o pokretanju književnog festivala u rodnom Šibeniku, govori Runjić, koja posljednjih godina živi u Beču, rođena je prošlog ljeta, pomalo slučajno na šibenskoj rivi na kavi u razgovoru s pjesnikom i urednikom Brankom Čegecom i Vandom Mikšić, prevoditeljicom, pjesnikinjom i sveučilišnom profesoricom, rođenom u Šibeniku. I nije sve ostalo na toj kavi i Runjić je vrlo brzo s prijateljem i suradnikom šibenskim glumcem Leonom Lučevom osnovala udrugu Praznik rada te je zajedno s Centrom za knjigu iz Zagreba za festival početkom godine dobila i prva sredstva, skromna, ali obvezujuća: 20 000 kuna od Ministarstva kulture i medija.

Želja je bila, reći će, da Šibenik kao grad iz kojeg su potekli neki od najznačajnijih hrvatskih književnika poput Vesne Parun, Ive Brešana, Arsena Dedića, Mladena Bjažića i mnogi drugi, u nedostatku književnih tribina, promocija, gostovanja renomiranih autora, susreta s čitateljima i slično, Šibenčanima ponudi upravo takve književne sadržaje, ali i pruži priliku šibenskim neafirmiranim autorima da se predstave. Natječaj za festivalsku nagradu Stjepan Gulin za najbolju prvu objavljenu zbirku pjesama, prvi je vidljivi korak na tom putu.

image
Šibenski festival književnosti Škure raspisao medunarodnu pjesnicku nagradu nazvanu po sibenskom pjesniku Stjepanu Gulinu
22. travanj 2024 18:32