StoryEditorOCM
Ostalotužna obljetnica

Prošlo je sedam godina od kada nas je napustio šibenski velikan! Najveći hrvatski kantautor Arsen Dedić iza sebe je ostavio neizbrisiv trag

Piše šibenski.hr
17. kolovoza 2022. - 22:01

Prošlo je sedam godina otkad nas je zauvijek napustio jedan od najvećih hrvatskih kantautora Arsen Dedić.

Legendarni glazbenik umro je 2015. godine, u 78. godini života.

Dedić je, podsjetimo, 29. srpnja prije sedam godina primljen u KBC Zagreb. Liječio se zbog sepse. Stanje mu se nažalost zakompliciralo i liječnici su procijenili da neće više moći podnijeti operaciju. Počeli su mu otkazivati organi.

Arsena Dedića su liječnici priključili na respirator te mu pročišćavali krv hemodijalizom jer su mu bubrezi prestali funkcionirati.

Dedić se, podsjetimo, desetak godina borio sa zdravstvenim problemima, a 2004. godine u Padovi mu je presađena jetra.

Arsen Dedić rođen je u Šibeniku 28. srpnja 1938. godine gdje je završio srednju glazbenu školu i gimnaziju. U Zagrebu je počeo studirati pravo, no 1959. godine upisao je Muzičku akademiju na kojoj je pet godina kasnije diplomirao flautu.

Bio je hrvatski skladatelj, književnik, prevoditelj, pjesnik i kantautor. Autor je i izvođač više desetaka šansona te pobjednik mnogih glazbenih festivala.

Napisao je, skladao i izveo brojne dojmljive ljubavne i misaone pjesme te je svojim izvornim stilom stekao mnogobrojne poklonike.

Slovi za jednog od utemeljitelja šansone u Hrvatskoj. Uz glazbu, objavio je više zbirki lirike. Prevodio je i obrađivao poznate šansonijere i autore, među njima Gina Paolija, Sergia Endriga, s kojima je često surađivao, i Jacquesa Brela, koji je svojim likom i djelom snažno utjecao na njegovu karijeru.

Osnovno određenje mu je glazba, ali spajajući je s poetskim prirodno je stigao do vlastitoga kantautorskoga govora, koji ga je najviše i obilježio.

Javlja se kao skladatelj, interpret, pjesnik, producent, dirigent i svirač. Uglazbio je stihove Krleže, Cesarića, Ujevića, Goloba i mnogih drugih.

Pregršt nagrada

Njegove su pjesme prevodili i obrađivali mnogi izvođači, a sâm je pisao za mnoge poznate hrvatske estradne umjetnike, primjerice Gabi Novak, klape i Ibricu Jusića.

Veliki dio njegova opusa čini primijenjena glazba za televiziju, film i kazalište. Bio je član Hrvatskoga društva skladatelja i Hrvatskoga društva pisaca.

Tijekom života osvojio je mnoštvo nagrada. Jedna od prvih bila je Vjesnikova nagrada Slavenski 1978.

Četiri godine kasnije osvojio je nagradu u San Remu za autorsku šansonu, 2003. Goranov vijenac, Kiklop je osvojio čak dva puta, 2009. i 2013., a prije toga dobio je nagradu “Vladimir Nazor” 2007. Dobio je više Porina u različitim kategorijama i Porin (1999.) za životno djelo. Dvaput je dobio Zlatnu arenu za filmsku glazbu.

Za njegov kulturni rad odlikovao ga je 1995. godine predsjednik Franjo Tuđman Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Motovun film mu je 2013. godine dodijelio nagradu “50 godina”.

S Gabi Novak (86) proveo je više od pola života, a u braku 42 godine, sve do svoje smrti.

Njihovi životi bili su isprepleteni poslovno i privatno, s obzirom na to da su imali slične afinitete prema glazbi, pa je i Gabi često pjevala i nastupala s njegovim pjesmama. I sam Arsen govorio je da je osim ljubavi u njihovu dugom i sretnom braku važnu ulogu odigralo prijateljstvo i zajednički posao.

- Gabi i ja smo se upoznali 1958., ispred bivšeg televizijskog studija na uglu zagrebačke Šubićeve i Zvonimirove ulice, u kojem je sad Češki dom. Ja sam tada bio tek estradni početnik, a Gabi je pjevala s glazbenicima kao što je bio Louis Armstrong.

Nakon što smo oboje ostali sami i rastavljeni od prijašnjih partnera, postali smo ljubavnici, pa zatim roditelji našeg Matije, a mjesec dana nakon njegova rođenja i supružnici - često je znao isticati.

Kum na vjenčanju s Gabi bio mu je talijanski pjevač Gino Paoli, s kojim je Arsen 1969. na Splitskom festivalu izveo pjesmu 'Vraćam se'.

Par je 1973. dobio sina Matiju, koji je postao jazz pijanist svjetskoga glasa.

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Joško Čelar/
image

Zagreb, 070515.
Arsen Dedić i Jasna Zlokić
 

Livio Andrijić/Cropix
image

Split, 301221.
Izlozba Storia Dalmatina autorice Julijane Voloder u prostoru galerije Studio 21.

Duje Klaric/Cropix
image

Matija Dedic i Gabi Novak
 

Boris Kovačev/Cropix
image

Split, 310515.
Casnicki dom HV-a Lora.
Arsen i Matija Dedic održali su koncert pred dupkom punom dvoranom.

Tom Dubravec/Cropix
image
Neja Markicevic/Cropix
image

Sibenik, 020621.
Svecanost otvorenja Kuće umjetnosti Arsen

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image

Zagreb, 150313.
Croatia Records.
Arsen Dedic u studiju Croatia Records snima novi album sa Mišom Kovačom.

Tomislav Krišto/Cropix
image
Marko Miščević/Cropix
19. travanj 2024 01:23