StoryEditorOCM
OstaloADIO VAM, Ružice

Preminula dugogodišnja HTV-ova novinarka i urednica, potpisala je 750. izdanja kultne emisije

Piše Hina, Šibenski.hr
27. lipnja 2022. - 13:25
Ružica Trauber kao mlada voditeljica i novinarka u Poljoprivrednoj emisiji, budućim Plodovima zemljeScreenshot Youtube

Novinarka i urednica Ružica Trauber, koja je trideset godina uređivala i vodila nekad "Poljoprivrednu emisiju“, a poslije emisiju "Plodove zemlje“, umrla je u nedjelju uvečer u Zagrebu, potvrđeno je iz obitelji.

Upravo je ta emisija znala u pozadini pratiti brojne nedjeljne ručkove u obiteljima u kojima se bavilo poljoprivredom i imalo interesa za novosti i reportaže iz tog životnog aspekta.

Tako da je glas Ružice Trauber u međuvremenu postao puno više od "glasa s HTV-a".

Trauber je rođena 1931. godine, a diplomirala je na Poljoprivredno-šumarskom fakultetu u Zagrebu.

Na Televiziju Zagreb stigla je 1962. godine, isprva kao novinarka, a zatim postaje urednica. Od 1962. do svog umirovljenja 1992. godine, uredila je i vodila 750 "Poljoprivrednih emisija“, odnosno emisija "Plodovi zemlje“.

Prije dolaska na HTV, radila je u Zadružnom savezu u Varaždinu, a potom u Poljoprivrednoj stanici u Zagrebu, gdje je održavala i predavanja.

Među svim novinarima i urednicima koji su tada bili smješteni u zgradi u Jurišićevoj 1, Ružica Trauber i Milka Babović bile su jedine dvije ženske osobe.

image
Screenshot Youtube

U jednom nedavnom intervjuu prisjetila se važnosti domaće poljoprivredne proizvodnje i kako su ohrabrivali poljoprivrednike da ostanu na zemlji. Ta se važnost posebno pokazala za vrijeme pandemije, kazala je.

Prema Leksikonu HRT-a, Ružica Trauber je svojim radom stekla izniman profesionalni ugled. Poljoprivredne teme pratila je i za sve emisije Informativnoga i Dokumentarnoga programa.

Dobitnica je i Zlatnoga pera Hrvatskog novinarskog društva 1978. godine.
 

20. travanj 2024 15:12