StoryEditorOCM
OstaloPromjene u Konzervatorskom odjelu

Povjesničarka umjetnosti i "kolašica" Angela Bujas nova je šefica šibenskih konzervatora od 1. ožujka

25. veljače 2017. - 20:32

Šibenski Konzervatorski odjel konačno je dobio pročelnika/icu. U tu vruću fotelju od 1. ožujka zasjest će  Angela Bujas, viša stručna savjetnica za nepokretna kulturna dobra koja u Konzervatorskom odjelu radi 12 godina.

Konzervatorski odjel u Šibeniku gotovo dvije godine vodio je, uglavnom daljinski iz Zagreba, Tomislav Petrinec iz Ministarstva kulture, inače šef svih konzervatorskih odjela u Hrvatskoj. On je, uz stalnu svoju funkciju rad i kao privremeni pročelnik, a imenovan je nakon što je ostavku dala dotadašnja pročelnica Živana Stošić koja je tu dužnost obnašala svega godinu dana.

Šibenski Konzervatorski odjel proteklih godina pratili su skandali i međusobno neslaganje oko nekih projekta koji su izazvali nezadovoljstvo i brojna pitanja u javnosti, ali i u stručnim krugovima. Prijepore i reakcije su tako izazvale kamene replike apostola na glavnom portalu katedrale sv. Jakova, projekt stare peškarije, gradnja hotela na rivi na mjestu biše Revije, ali i rušenje kuće Matulja u Brodarici djelo akademika Ante Vulina…



Unatoč svemu tomu, Angela Bujas, ne smatra da sjeda u vruću fotelju.
-Raditi, a ne puno govoriti, suradnja s kolegama i kolegicama, ne samo iz odjela nego i iz drugih struka, suradnja s gradskom upravom - moglo bi se reći da će to biti moto mog rada. U Šibeniku se trenutačno puno gradi i to u gradskoj jezgri. Mi konzervatori smo jedini odvjetnici spomenika kulture. No, vjerujem je da je dogovor uvijek moguć ako su ljudi razumni. Uvijek sam spremna izići ljudima i poduzetnicima u susret, ali do određene granice kako se ne bi išlo na štetu spomenika. A što se tiče međuljudskih odnosa, ne moraju svi zajedno ići na kavu, ali profesionalna suradnja svih nas funkcionira bez ikakvih problema – kazala je Bujas.

Na mjesto pročelnice Konzervatorskog odjela, Bujas je imenovala ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, odnosno, zakonom je tako uređeno da se pročelnik ne bira raspisivanjem natječaja niti ima mandat.

Bujas je diplomirala povijest umjetnosti i talijanski jezik sa književnosti na Sveučilištu u Zadru. Trenutačno je kao glavna konzervatorica obavlja nadzor nad radovima uređenja palače Galbiani. Njezina velika ljubav je i pjevanje, pa je već godinama vjerna članica šibenskog Kola.


 

19. travanj 2024 12:08