StoryEditorOCM
Ostalokošarkaški mozart

Naš poznati skladatelj i redatelj priprema mjuzikl o Draženu Petroviću! ‘Bit će zbilja nešto fenomenalno...‘

Piše Klara Rožman/JL
8. studenog 2021. - 19:03

Ivica Krajač pomalo je ljut. Ljut je zbog pandemije koja mu je pomrsila planove. Naš najveći stvaralac pjesama i mjuzikla, scenarist, skladatelj i redatelj, u 83. godini pun je ideja. Iako posljednjih dana teško hoda, to ga ne sprečava da se s velikom strašću posveti oživljavaju jednog od svojih najvećih projekata, mjuzikla o Draženu Petroviću.

- Ovih dana imat ćemo sastanak, moramo to pokrenuti. To je antička tragedija u novom ruhu, s modernim ljudima koji stvaraju novi svijet, zbilja nešto fenomenalno... Trebali smo imati premijeru prošle godine na 56. rođendan košarkaškog virtuoza, no to se nažalost, zbog epidemioloških mjera i ostalih nedaća, nije dogodilo - kaže gospodin Krajač.

Unatoč svemu, od realizacije projekta nije odustao. Ni slučajno. Mjuzikl je napisan na 82 stranice, a Nedjeljni Jutarnji prvi donosi stihove suvremene antičke tragedije pod imenom "Okovani Amadeus".

Na tom glazbeno-scenskom djelu posvećenom Draženu Petroviću, Ivica Krajač, Dražen Žanko, autor megahita "Od stoljeća sedmog", te Dražen Runje, inicijator ideje, marljivo rade već tri godine. Sigurni su da će publika sljedeće godine moći uživati u kazališnoj predstavi koja je, kako kažu, nalik na život sam i koja čovjeka uči da se mora vratiti iskonu i ponovo postati čovjek.

- Kako će to izgledati? Za početak, treba reći da će se sve zbivati na dvije pozornice. Na donjoj, pred samim očima publike, bit će bina s prizorom sive klisure pokraj mora koja će simbolizirati mučilište, a druga će pozornica biti povišena i simbolizirat će nebo u bjelini oblaka i oblačića, prošarano slikarskim plavetnilom.

Na toj pozornici bit će zboristi i pjevači, a upravo s te "nebeske" bine krenut će i prvi song glazbeno scenskog djela 'Okovani Amadeus', koje smo tako nazvali jer mi Dražena Petrovića doživljavamo kao okovanog Prometeja, koji je bahatim bogovima na Olimpu ukrao vatru i dao je ljudima na korištenje. Eshil, jedan od najpoznatijih grčkih tragičara, u svom je 'Okovanom Prometeju' napisao da je Zeus bio ljut na Prometeja zato što mu je ukrao vatru, pa je za osvetu naredio da ga se okuje na klisuru.

Ta stihovana tragedija nagnala nas je da krenemo korak dalje i napravimo našeg 'Okovanog Amadeusa', djelo posvećeno našem bogu lopte kojeg su nam s ovog svijeta oduzeli ljubomorni bogovi usuda - kaže Ivica Krajač, koji otkriva da se prvi od songova koje će publika moći čuti u ovom djelu zove "Amadeus Dražen", a pjevat će ga umjetnica koja će glumiti Draženovu majku Perleu, što je u prijevodu Biserka - napominje Krajač.

Cijela priča počela je u proljeće 2019. godine kad je Dražen Runje, inženjer građevine, odlučio u čast svog imenjaka koji bi te godine u listopadu slavio 55. rođendan, napraviti djelo njemu u spomen.

- Od Dražena Petrovića mlađi sam pet godina, no imao sam čast poznavati ga. Upoznali smo se krajem 70-ih na Krapnju, gdje sam svako ljeto dolazio na odmor. Povezala nas je košarka koju sam i ja kao klinac igrao, a kasnije sam je, kad me je život odveo u drugom smjeru, nastavio gledati kao vjerni navijač. Oduvijek sam se divio Draženovoj vještini, ali divio sam se i njemu kao čovjeku, i osjetio sam, nakon svega, potrebu da uz pomoć cijenjenih umjetnika, poput Ivice Krajača i Dražena Žanka, stvorim djelo dostojno njegova talenta. Naravno, prije toga sam otišao do Biserke Petrović, Draženove majke, i iznio joj ideju o kazališnoj predstavi, a ona se oduševila - prisjeća se Runje, koji je potom napisao scenarij za predstavu...

Cijeli tekst možete pročitati OVDJE.

19. travanj 2024 22:50