StoryEditorOCM
OstaloMinistarstvo kulture odriješilo kesu

Najbolje prošle knjižnice, najveći gubitnik Šibenski plesni festival

14. veljače 2017. - 12:12



Ministarstvo kulture u ovoj je godini od svih kulturnih ustanova i programa u Šibensko-kninskoj županiji najviše novca izdvojilo za narodne knjižnice. Za nabavu knjiga i neknjižne građe, knjižnice u županiji dobit će ukupno 736 000 kuna, od čega najviše Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić" – čak 420.000 kuna. Na drugom mjestu, ali u znatno skromnijem iznosu, je Narodna knjižnica Knin koja može računati na 86.000 kuna. Ostatak novca iz državnog proračuna podijelit će knjižnice u Vodicama, Drnišu, Pirovcu, Murteru, Tisnom i Primoštenu.

Osim za nabavu knjiga, šibenska knjižnica od Ministarstva kulture dobit će još 10.000 kuna za izložbu o Novim strojevima Fausta Vrančića kojom planira obilježiti 400 godina smrti tog velikog šibenskog izumitelja, jezikoslovca, diplomata, biskupa i polihistoričara. Također, i Narodna knjižnica Tisno može računati na dodatnih 11.000 kuna za nekoliko svojih programa, a Gradska knjižnica Vodice na 3. 000 kuna za projekt Animacije demokracije koji radi u suradnji sa šibenskim srednjoškolcima.

 

Razloga za zadovoljstvo imaju i u HNK-u Šibenik kojemu je za program ovogodišnjeg 57. međunarodnog dječjeg festivala iz državne kasice osigurano očekivanih 400.000 kuna. Šibensko kazalište dobilo još i 100.000 kuna za premijerne predstave koje je najavilo u ovoj godini.

Ministarstvo nastavlja i u ovoj godini podržavati skradinski festival "Glumište pod murvom" za što je izdvojeno 15.000 kuna. Pet tisuća kuna manje dobit će drniško Pučko otvoreno učilište za organiziranje kazališnih gostovanja kako bi novootvorena kazališna i kinodvorana zaživjela u pravom smislu. Usto, drniška kazališna družina "Mali meštar" bit će sufinancirana s 5000 kuna, a isti iznos Ministarstvo kulture dodijelilo je i vodičkom Dramskom amaterskom studiju.



Šibenska Galerija sv. Krševana za izložbeni ciklus u ovoj godini dobit će čak 40.000 kuna. Isto toliko osigurano je za Sajam dječje knjige koji se održava u sklopu MDF-a, a sa skromnih 13.000, odnosno 12.000 kuna morat će se pomiriti organizatori festivala klasične glazbe Musica appassionata i Orguljaške ljetne škole.

 

Izdavačku i izložbenu djelatnost Državnog arhiva u Šibeniku, Ministarstvo kulture odlučilo je podržati s ukupno 135.000 kuna od čega će dio novca biti potrošen i za preventivnu zaštitu arhivske građe.

Kninski muzej i Muzej grada Šibenika za nekoliko svojih izložaba u ovoj godini, država će sufinancirati s 55.000, odnosno 42.000 kuna. Šibenski muzej, međutim, dobio je odbijenicu za izložbu brodoloma s početka 17. stoljeća. Novac je, među ostalim tražio i za konzervaciju i restauraciju dvaju jastuka iz 19. stoljeća, ali je to odbijeno! Kao, što su u Gradskom muzeju Drniš ostali kratkih rukava kada je riječ o novcu za ovogodišnju Noć muzeja.



Najveći gubitnici u šibenskoj kulturi kada je riječ o sufinanciranju iz državnog proračuna ipak je Šibenski plesni festival koji se održava u srpnju, a organizira ga Plesna udruga "Sjene". Za taj projekt, naime, na njihov će račun sjesti okruglih – 0 kuna!
 


Po 20.000 kuna u Drniš i Kijevo

Ministarstvo kulture ni ove godine nije zaboravilo kulturno-umjetnički amaterizam. Najviše novca, po 20.000 kuna dobit će Večeri pasionske baštine u Drnišu te KUD "Dinara" iz Kijeva za nabavu dijelova kijevske ženske i muške nošnje. Pet tisuća kuna osigurano je i za drniški Festival zborske duhovne glazbe, dok će Zlarinske večeri folklora i čakavske beside dobiti 3000 kuna. Tisuću kuna manje namijenjeno je za folklorne večeri u Dubravi.


Novac za instrumente

Zabrinuti ne bi trebali biti ni u Šibenskoj narodnoj glazbi i Tamburaškom orkestru "Krsto Odak" iz Drniša, jer je Ministarstvo kulture šibenskim glazbarima osiguralo 14.000 kuna za nabavu novog instrumenta, dok drniški tamburaši mogu tek popravljati stare za što će im iz državnog proračuna stići 8000 kuna.

25. travanj 2024 14:17