StoryEditorOCM
Ostalošibenik dance festival

Na tvrđavi Barone riječki HNK Šibenčanima ekskluzivno izveo ulomak iz baleta Žar ptica

Piše Šibenski.hr
27. srpnja 2022. - 16:42

U sklopu 11. Šibenik Dance Festivala pretpremijerno je izveden ulomak baleta Žar ptica Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca iz Rijeke čiju koreografiju potpisuje Marco Goecke.

Uoči prve izvedbe tog baleta pred publikom među plesačima je vladalo veliko uzbuđenje, a njihovu ekskluzivnu izvedbu na Tvrđavi Barone publika je nagradila gromoglasnim pljeskom.

Duet iz Žar ptice izveli su Ksenija Krutova i Nicola Prato.

- Jako cijenim slobodu koju su nam koreograf i njegov asistent dali pri stvaranju ovog baleta. Dio interpretacije je bio zadan, no ovaj je dio bio dosta otvoren zahvaljujući čemu smo u djelo mogli ugraditi svoje emocije i priču. Koreograf je radio s nas šest plesača među kojima je svatko drugačiji. Ispoštovalo se da svatko od nas može drugačije pristupiti tom duetu. Dugo sam željela raditi s Marcom Goeckeom i drago mi je da mi se ta želja ostvarila - rekla je Ksenija Krutova, članica Baleta riječkog HNK.

Marco Goecke spada među najveća koreografska imena ovoga stoljeća. Plesni kritičari posebno cijene njegovu inovativnost. Odvažno iskoračuje iz okvira i baletu daje jedinstvenu mističnu atmosferu.

- Zbog bolesti plesača koji je večeras trebao nastupiti, u ulogu sam uskočio u zadnji tren. Bilo je pomalo stresno i neobično, ali ovo djelo voli iznenađenja. Svaki put kada izlazite na scenu, želite ispričati nešto novo. U pozadini je priča o žar ptici, no vaša izvedba ovisi o tome kako se taj dan osjećate i kakav odnos imate s plesnim partnerom. Volim ovo djelo jer nema veze s kime ga izvodim. Uživao sam izvodeći ga na otvorenoj pozornici Tvrđave Barone. Lijepo je biti blizu publike! Vi osjećate nju i ona osjeća vas - kazao je Nicola Prato, član Baleta riječkog HNK.

Duet iz tog baleta Igora Stravinskog temeljenog na ruskom folkloru i čarobnoj ptici koja onima koji je susretnu, donosi i sreću i nesreću, bio je vrhunac večeri Šibenik Dance Festivala nazvane Ballet Gala. Pod tim su imenom obuhvaćeni dueti hrvatskih nacionalnih kazališta iz Rijeke i Splita.

Balet HNK Ivana pl. Zajca Rijeka izveo je uz ulomak iz Žar ptice i ulomke iz baleta Poslijepodne jednog fauna Claudea Debussyja u koreografiji Maše Kolar i Odiseja Ólafura Arnaldsa u koreografiji Waltera Mateinnija i Ine Broeckx. Uz Prata i Krutovu u duetima su nastupili Tea Rušin i Tilman Patzak.

Balet HNK Split je na Tvrđavu Barone donio Mozart à 2 koreografa Thierryja Malandaina. Temelj Malandainova djela, prvotno nazvanog Bal solitude, nekoliko je stranica klavirskih koncerata Wolfganga Amadeusa Mozarta. Pet plesnih parova kroz Mozart à 2 istražuje fizionomiju ljubavi koja se ponekad može mjeriti po osjetljivosti praznine. U duetima su nastupili Minori Nakayama i Aaron Kok, Ania Bartkowski i Aubin Le Marchand, Hazuki Tanase i Yuto Mutai, Eva Karpilovska i Daniel Hoek, Irina Čaban Bilandžić i Ivan Boiko.

Plesači koji su u hrvatska nacionalna kazališta stigli iz raznih dijelova svijeta, u Šibeniku su pokazali besprijekorno plesačko umijeće, a zaljubljenicima u plesnu umjetnost priuštili večer za pamćenje. Plesnim su bravurama prikazali sklad i nesklad, stvarnost i čaroliju, tjelesnost i bestjelesnost.

19. travanj 2024 21:00