StoryEditorOCM
Ostalokoroni usprkos

Mjuzikl o Draženu Petroviću, dramske premijere i gostovanja, kabare u ‘Arsenovu feralu‘ i dječji festival dio su ovosezonskog programa HNK u Šibeniku

Piše Renato Kragić
14. listopada 2020. - 08:16

Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku, koje se radno uspješno uključilo i u prvi proljetni pandemijski val, krenulo je s novom sezonom. Osluškujući epidemiološke mjere, dakako.

U prvom naletu nesretne korone na YouTube kanalu "HNK u Šibeniku" moglo se vidjeti devet predstava, kao što su "Laživac", "Ljepotica iz Leenanea", "Avantura Brokule i Češnjaka" i druge, kao i četiri nastavka popularnog kabarea. Sve navedene sadržaje pratilo je, kažu iz teatra, više od 30.000 gledatelja i slušatelja.

U to vrijeme i polaznici dramske radionice snimili su devet videa iz svojih domova, a glumci su snimali priče, basne i bajke, emitirane uvečer u programu Radio Šibenika. COVID-19 utjecao je na to da je jubilarni 60. Međunarodni dječji festival morao smanjiti obujam programa za više od 70 posto, ali je ipak privukao 15.000 posjetitelja.

Za Šibenčane nova je sezona počela koncem rujna gostovanjem Krležine "Lede" u Dubrovniku i u Mostaru. Potom slijedi nadoknada pet naslova iz prethodne sezone koje pretplatnici zbog "lockdowna" nisu mogli vidjeti. Te predstave ići će u dvije izvedbe, prva u 18 sati, a druga u 20 ili 21 sat, ovisno o komadu. Riječ je o gostovanjima, i to "Prosidbe" Kazališta Marina Držića (15. listopada), "Žena u crvenom" HNK-a Osijek (22. listopada), "Sviraj to ponovno, Sam" HNK-a Mostar (5. studenoga), "Francuzice" HNK-a Split (17. studenoga) te monodrame posvećene Vladi Gotovcu "Moj slučaj" Borisa Svrtana (6. prosinca).

Očekuje se još desetak naslova, koji će se planirati iz mjeseca u mjesec. Ove godine, zbog nemogućnosti predviđanja budućih epidemioloških mjera, pretplate neće biti, nego će se, kako kažu iz teatra, izvedbe planirati iz mjeseca u mjesec.

Monografije na čekanju

HNK Šibenik računa i na vlastitu produkciju pa krajem listopada slijedi predstava "Murlin Murlo" N. V. Koljade. Iduća godina bit će obilježena dvjema koprodukcijama. Prva je s dubrovačkim KMD-om, Goldonijeva "Trilogija o ljetovanju" u režiji Helene Petković. Druga je "Dražen", po motivima života legendarnog Šibenčanina Dražena Petrovića. Nije poznat autorski tim predstave od koje se s razlogom puno očekuje. Tek se zna da će se raditi zajedno sa zagrebačkim kazalištem "Trešnja". Treći koprodukcijski naslov je "Čuvar srca" Davora Špišića, ali, napominju iz teatra, ako mogućnosti dopuste.

Da ne ostane sve na riječima, u studenome se očekuje prvi od pet koncerata u vlastitoj produkciji te nekoliko koncerata gostujućih glazbenika. Nastavlja se i s programom glazbeno-poetskoga kabarea "Arsenov feral", za koji su već dogovorene 22 izvedbe tijekom sljedeće godine.

U realizaciji je projekt Brešanove sobe koji iz teatra, kažu, očekuju u svibnju, a ako sve bude po planu, samo otvaranje popratit će se "Brešanovim danima". Za iduću godinu planirana je i objava monografije 60. MDF-a i 150 godina kazališta.

Dječja produkcija, nažalost, neće nastaviti organizirani posjet djece iz škola i vrtića, ali će biti subotnje matineje u slobodnoj prodaji. A kad popuste epidemiološke mjere, u HNK-u Šibenik očekuju upise u zbor "Zdravo maleni" te u dramski studio "Ivana Jelić". Planira se i 61. MDF, od 19. lipnja do 3. srpnja 2021., koji se, nažalost, zbog nemogućnosti uvježbavanja neće moći otvoriti vlastitom produkcijom.

– S obzirom na sve nabrojeno, naši sugrađani nisu ostali bez kulturnog života u prethodnom periodu, a ni ove sezone nećemo ih iznevjeriti. Sve sukladno epidemiološkim mjerama i uz moto naše sezone "Hodaj našim korakom" u Šibeniku – zaključuju iz teatra.

19. travanj 2024 12:47