StoryEditorOCM
OstaloPreminuo od korone

I Šibenčane šokirala vijest o smrti velikog jazz glazbenika Damira Kukuruzovića: svirao je i na Off festivalu, u kazalištu i na Sv. Mihovilu

Piše Šibenski.hr/Anita Belak Krile
12. prosinca 2020. - 14:55

Među velikim brojem preminulih od korone je i poznati hrvatski jazz gitarist i dobitnik brojnih glazbenih priznanja, 45-godišnji Damir Kukuruzović. Glazbenik se nekoliko tjedana borio s virusom, a preminuo je u KB Dubravi gdje je bio priključen na respirator.

Kukuruzović je bio vlasnik Siscia jazz cluba i niz godina slovi kao jedan od najvjernijih sljedbenika Djanga Reinhardta u Hrvatskoj. Dobitnik je nagrade za najistaknutijeg akustičnog jazz gitaristu Hrvatske 2011, a dvije godine kasnije dobio je priznanje za iznimno gitarističko umijeće i promociju hrvatske jazz glazbe u svijetu.

Nastupao je sa brojnim pjevačima, pa je tako i na Splitskom ljetu, ali i na šibenskom Jazz i blues OFF festivalu, u šibenskom HNK i na Tvrđavi sv. Mihovila gdje je naytupao i pratio Zorana Predina na koncertu za Arsena Dedića. Kukuruzovićev quartet nastupao je na svim važnijim festivalima u zemlji i inozemstvu promovirajući tradiciju romske glazbe i američkog jazza.

Na svom CD-u Green Hill Gipsy Swing, svirali su s najznačajnijim predstavnikom tog stila u svijetu, Angelom Debarreom te violinistom Loulou Djinom. Bio je i na turneji s Ludovicom Beierom, jednim od najtraženijih jazz harmonikaša današnjice, a kvartet je surađivao i s drugim značajnim imenima iz svijeta jazza kao što je, Adrian B. Burns ( poznat po svojim nastupima s Billom Wymanom i Rhitam Kingsima).

Svirao je s pokojnim Boškom Petrovićem, kao i Zdenkom Kovačiček i Jasnom Bilušić….

Brojni prijatelji na društvenim mrežama opraštaju se od glazbenika, a posebno su potreseni njegovi sugrađani iz rodnog Siska.

 
 
23. travanj 2024 21:28