StoryEditorOCM
OstaloIščekivana premijera šibenskog HNK

Gaćice nasmijale publiku, a neki su se i zamislili

10. siječnja 2017. - 01:29


 U hladnoj siječanjskoj večeri premijera nove predstave HNK u Šibeniku „Gaćice“ dobro je zagrijala i nasmijala šibensku publiku, a ponekog gledatelja, čini se, pomalo i zamislila. No, prva ovosezonska premijera šibenskog teatra nije mogla proći bez prisjećanja na Ivu Brešana od kojeg se Šibenik istoga dana oprostio na komemoraciji u tom istom kazalištu i koji je pokopan na gradskom groblju Kvanj. Podsjećaju kako je Brešan radio kao umjetnički voditelj kazališta, Željko Koloper Keke i publiku je pozvao da velikom meštru pisane riječi još jednom zaplješće nakon čega se kazalištem prolomio dugotrajan pljesak.
"Gaćice" je napisao njemački autor Carl Sternheim, a davne 1911. godine na praizvedbi publika ga je ispratila s oduševljenjem. Na šibensku je pozornicu stigao zahvaljujući adaptaciji koju potpisuje poznati američki komičar Steve Martin.
Redateljica predstave je Nina Kleflin, šibenskoj publici dobro poznata po mjuziklima za djecu „Matilda“, „Buratino“ i „Čarobnjak iz Oza“. Komad ju je zaintrigirao zbog propitivanja javnog i privatnog, unutarnjeg i vanjskog, onog što se nalazi ispod površine, ne samo kada je riječ o donjem rublju, nego i zbog toga onoga što nosimo u sebi. Priča je to, kako ističe redateljica, o iluzijama i ljubavi, nametnutim društvenim okovima i malograđanštini.

Skrivene strasti

-Skoro nikada ne gledam premijere. Uvijek me trema hvata,pa malo budem po hodnicima, ali do mene je dopirao smijeh publike i to mi je bilo drago. Ovdje je riječ o pametnom i zanimljivom tekstu koji nije toliko humoran na prvu loptu. Društvo nas gura u neke uloge, a naše strasti i naše želje negdje su ispod, kao i gaćice! Zato mi je drago što ga je publika prepoznala i reagirala na njega – kazala je Kleflin ističući kako se u šibenskom kazalištu osjeća kao kod kuće te vjeruje kako će tu još puno raditi.
Dodaje kako je komad, zahvaljujući vrsnom prijevodu i adaptaciji Andyja Jelčića, kontekstualno zaoštren kako bi što bolje odzvonio u našem okviru.
Glavnu ulogu, Luise Maske, glumi Franka Klarić. Mladoj ženi, maloj domaćici, udanoj za poslušnog i pokornog državnog službenika, dogodi se nezgoda: dok je u mimohodu pokušavala vidjeti predsjednika vlade, spale su joj gaćice. Brzo se sagnula da ih podigne te ih je sakrila pod ruku, vjerujući kako tu njenu nezgodu nitko nije primijetio. No, prevarila se. U njenu kuću ubrzo dolaze muškarci, koji pod krinkom unajmljivanja sobe koju je njezin suprug odlučio iznajmiti, zapravo žele zavesti  Luise! No, kako se priča dalje razvija i maske polako padaju, pa ni Luise više nije plaha i poslušna ženica!
Tjelesne strasti, skrivene želje s jedne i obrasci ponašanja koja nameće društvo s druge strane - neka su od pitanja na kojima je Klarić nastojala graditi svoj lik.    
- Ova priča aktualna je i danas. Komad govori koliko nam se svi mi u društvenim okovima, koliko moramo ići po zadanim šinama. Pitamo se je li to što radimo ono istinski što želimo ili je to ono što sredina podržava.
Posebnu naklonost publike izazvao je Armin Ćatić u ulozi Thea Maskea. Ćatić je glumac i ravnatelj tuzlanskog Narodnog pozorišta, kojemu je ovo peta suradnja s Ninom Kleflin, ali prva predstava u Šibeniku.

Dug život predstave

-Ovo je predstava koja ima više slojeva i nadam se da će imati svoj festivalski život. U BIH će svakako igrati. Ovo je predstava na koju Šibenik zaista može biti ponosan. Čuo sam da je šibenska publika teška, ali ja sam na sceni ipak nešto osjetio! Moj lik je čisti nervoščik koji voli da zna gdje živi, što jede… On je malograđanin kakvih na ovim prostorima ima jako puno. Moram reći da je moja prva predstava bio Hamlet u Mrduši Donjoj. Ivu Brešana sam te 2000. godine upoznao u Tuzli i tu predstavu igramo do dana današnjeg. U tom komadu ima odlična replika „U se, na se i poda se!“, a „Gaćice“ su malo sofisticiranija verzija te izreke – kazao je Ćatić.
Sudeći prema pljesku, publici su se svidjeli i Mijo Jurišić, mladi splitski glumac u ulozi pjesnika Franka Versatija, Oriana Kunčić kao znatiželjna susjeda, usjedjelica Gertrude, Šime Bubica kao Benjamin Cohen te Jakov Bilić kao Klinglehoff i naposljetku, Sergej Mioč kao predsjednik vlade.
Autor scenografije je Branko Lovrić Caparin, kostimografije Sara Lovrić Caparin dok izbor glazbe i dizajn zvuka potpisuje Nikolina Belan, a svjetla Josip Bakula.
Svi koji „Gaćice“ nisu vidjeli na premijeru, reprizu će moći pogledati u utorak te u srijedu.

 

 

19. travanj 2024 04:24