StoryEditorOCM
Ostalosvi su uzrujani

‘Da su se mjere poštovale, kolega Topić ne bi umro od korone‘: u HNK-u Zagreb šokirani zbog smrti tenora, sindikat kaže da je sada sve u rukama DORH-a

Piše Jasenka Leskur
6. prosinca 2020. - 19:55

Nakon što je u studenom sindikat podigao kaznenu prijavu zbog načina upravljanja pandemijom u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu, smrt zborista Ante Topića u COVID bolnici u Dubravi izazvala je snažnu reakciju njegovih kolega iz kazališta.

U subotnje poslijepodne u spomen na 62-godišnjeg pjevača, poznatog kao entuzijastičnog i vedrog, okupili su se ispred zgrade zagrebačke nacionalne kuće i ostavljali upaljene lampaše. Jedna od njegovih kolegica, prvakinja Opere Cecilija Car Hrgović, pred kamerama RTL televizije uputila je snažnu poruku javnosti. Najavila je, naime, da će sindikat dopuniti raniju prijavu protiv intendantice Dubravke Vrgoč i prijaviti je još za – ubojstvo iz nehaja.

Ipak, dan poslije sindikat je demantirao da stoji iza ovako teške optužbe:

- Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi ne može, čak i da hoće, proširiti optužnicu, to može samo DORH po službenoj dužnosti – kaže nam predsjednik Ivica Trubić, inače solist Opere HNK Zagreb.

- Samo oni mogu istražiti događaje, hodogram kako se sve odvijalo, te ako nađu razloga za proširenje optužnice, tako i napraviti. Našu prvu optužnicu podigli smo nakon što smo pokušavali razgovarati o spornim potezima uprave kazališta, no kako to nije urodilo plodom, na zahtjev našeg članstva u HNK podigli smo prijavu. Mislim da je kolegica Car Hrgović istupila svojevoljno, ipak smo svi bili jako uzrujani i pogođeni smrću kolege Ante Topića. I ja osobno godinama sam s njim surađivao i družio se – veli Trubić.

Da podsjetimo, Sindikat hrvatskih djelatnika u kulturi polovinom prošlog mjeseca podigao je kaznenu prijavu protiv intendantice Dubravke Vrgoč zbog skrivanja kontakata zaraženih u HNK i poticanja zaposlenika na lažiranje bolovanja. Medijima su dostavljeni dokumenti koji to potvrđuju, točnije, mailovi od COVID koordinatora HNK. U njima se 11. studenog traži od zaposlenih u zboru i orkestru da retroaktivno, počevši od 4. studenog, od svojih obiteljskih liječnika zatraže doznake za bolovanje jer su navodno bili u izolaciji, iako su još 5. studenog bili na poslu, a tek 6. studenog su otkazane probe zbora i orkestra. Dodatno, za članicu orkestra, violisticu Ana Mariju Šir, u tom mailu navedeno je da se zarazila izvan kazališta, što je ona demantirala.

- Zaražena sam na radnome mjestu, a ne izvan kazališta, kako se pokušalo prikazati kolegama iz orkestra – kaže za Slobodnu Dalmaciju ova violistica.

- Ciljano su iskrivili istinu da bismo smetnuli s uma da je jedna kolegica u orkestru već bila pozitivna, a do koje sam ja tri sata sjedila na predstavi "Carmen", 27. listopada. Povrijedili su moje dostojanstvo, kako mi kažu iz sindikata, ja dobro znam sve svoje socijalne kontakte posljednjih šest mjeseci i odgovorno tvrdim da sam oboljela na poslu. Kao kontakt zaražene osobe ušla sam u samoizolaciju, napravila testiranje i kada sam 11. studenog javila da sam pozitivna, uprava kazališta više nije mogla skrivati što se dogodilo.

Međutim, svima koji su bili sa mnom u kontaktu 3. studenog naređeno je da otvore bolovanje retroaktivno, sedam dana unatrag, te da kažemo da smo bili u izolaciji. To su činjenice. Nije isto raditi u kancelariji gdje sjede dvije osobe ili u orkestru gdje je stotinu osoba u jednoj prostoriji. Zaraza se proširila, a odgovorno tvrdim da su se bolje provodile epidemiološke mjere od kada smo saznali za prvog zaraženog, još koncem listopada na "Seviljskom brijaču", da bi kolega Topić bio živ – oštro će Ana Marija Šir, odgovorivši na izjave koje je u međuvremenu dala i uprava HNK:

- Ako netko iznošenje ovih činjenica tumači kao napad i moju želju da ostanem bez posla, duboko suosjećam. Ne pada mi na pamet nikoga optuživati i napadati, kao što nijednom zaposleniku HNK nije u interesu da se zatvori institucija koja je od ožujka takoreći jedini izvor prihoda zaposlenih glazbenika – zaključuje.

Uprava Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, naime, 19. studenog je odbacila optužbe dijela zaposlenika da se u tome teatru ne provode propisane epidemiološke mjere, ocijenivši ih "zlonamjernim pokušajem opstrukcije rada kazališta i nepotrebnog stvaranja panike kod publike".

Detaljno navodeći mjere koje se provode u kazalištu, među kojima su obvezno mjerenje temperature, obvezno nošenje maski za gledatelje i sjedenje po epidemiološki utvrđenim razmacima te obvezna dezinfekcija u svim prostorima, iz HNK ističu da je uvedena i procedura u slučaju samoizolacije zbog bliskog kontakta s osobom pozitivnom na COVID 19, a od rujna su svi djelatnici administracije i tehnike u uredima razmješteni na distanci od 2 metra. Od 9. studenoga na snazi je i odluka o zaštiti zaposlenika i posjetitelja od zaraze uzrokovane COVID-om 19 koja se tiče dezinfekcije prostora u slučaju da je u njemu boravila pozitivna osoba.

"Naglašavamo da se konstantnim medijskim prozivanjem HNK pokušava stvoriti panika kod publike tako da je se na dulje vrijeme udalji od kazališta, a umjetnicima onemogući rad. U vrijeme svjetske pandemije koja je zahvatila sve djelatnosti, a našu pokazala izrazito krhkom, mi smo, koliko nam je poznato, jedino kazalište u svijetu s kaznenom prijavom za širenje te pandemije. Brojka 14 pozitivnih djelatnika od 503 koliko je zaposleno u HNK ni po čemu nije indikator za stvaranje dojma o HNK-u kao opasnom izvoru zaraze", poručuju iz HNK-a Zagreb.

Resorna ministrica Nina Obuljen Koržinek izjavila je za RTL da razloga za prijavu intendantice kazališta nema te je povukla paralelu s nogometnom utakmicom.

- Dakle, odlučite li dozvoliti i nastavak kontaktnih sportova, naravno da osobe koje su na terenu u tom trenutku preuzimaju neki rizik. Širenjem epidemije svakako moramo razmotriti hoće li se složena glazbeno-scenska djela nastaviti odvijati ne samo u zagrebačkom HNK, nego i u Rijeci, Splitu i Osijeku - rekla je.

Valja napomenuti da Ante Topić nije jedina žrtva korone u kazalištima – HNK Osijek 20. studenoga objavio je da je njihov dugogodišnji član zbora Slavko Bogdanović preminuo od COVID-a 19.

24. travanj 2024 12:40