StoryEditorOCM
OstaloPrva generacija ide dalje

Balerine i plesačice iz OŠ Jurja Dalmatinaca odahnule! U novoj školskoj godini nastavljaju školovanje zahvajujući plesačici i pedagoginji Mariji Šćekić

2. rujna 2017. - 12:58

Prva završena generacija učenica OŠ za balet i suvremeni ples, koja djeluje u sklopu OŠ Juraj Dalmatinac, od jeseni će imati priliku nastaviti svoje školovanje, unatoč tomu što u Šibeniku ne postoji srednja plesna škola!

Naime, 13 učenica u dobi od 13 do 15 godina koje su ove godine završile osnovnoškolsko obrazovanje, ples će dalje nastaviti učiti s Marijom Šćekić, plesačicom, koreografkinjom, pionirkom vertikalnog plesa u Hrvatskoj i osnivačicom umjetničke udruge Histeria nova. Šćekić i djevojke već se dobro poznaju, budući da ova rođena Đakovčanka sa zadarskom adresom, koja je suvremeni ples završila u Kanadi, u šibenskoj školi predaje suvremeni ples i ritmiku.



-Ove su cure sve završile program 4 plus 1 osnovnoškolskog obrazovanja, što znači da su nakon četiri godine upisale i dodatno još jednu godinu. Sada kada je to završilo, više praktički nije bilo mogućnosti da nastave s učenjem. A željele su to. Željeli su i njihovi roditelji. Oni su, naime, bili vrlo zadovoljni onim što i kako smo radili do sada. To je u suštini odgoj kroz ples, pa su neki roditelji isticali i kako su prije mislili da se njihovo dijete nigdje neće pronaći, a onda su djeca postala fokusirana na svoje misli i aktivnosti, upornija i ne odustaju čim im odmah nešto ne pođe za rukom. Zato su nas roditelji zvali i predlagali da djeca nastave dalje raditi, da su voljni plaćati najam dvorane u školi dva puta tjedno. Ovo je zapravo privatna inicijativa, jer drugačije nije moglo biti, budući da nemamo srednju školu za ples. Bilo je zato važno da ravnatelj Natko Duvnjak podrži ovaj projekt i od rujna ćemo početi s radom. Čim se složi raspored sati vidjet ćemo koji će dani u tjednu biti slobodni kada bismo mogli koristi plesnu dvoranu – objašnjava Šćekić.

Radit će se, dodaje, prema CROllateral Movement (CROM) programu koji je sama osmislila i koji je na snazi, kao neformalno plesno obrazovanje u Hrvatskoj, od 2000. godine.



-CROM plesna škola službeno će se provoditi u Šibeniku kao rezultat postignutog sporazuma o edukativno i umjetničkoj suradnji udruge Histeria Nova i OŠ za balet i suvremeni ples Jurja Dalmatinca. Cilj ove suradnje je stvaranja uvjeta za daljnje plesno obrazovanje bivših polaznica OŠ za balet i suvremeni ples u Šibeniku. Svaki scenski umjetnik, plesač, glumac ili glazbenik u konačnici je čovjek čije je tijelo njemu samom jedinstveni instrument. Isto tako, svaki čovjek uči, spoznaje i usvaja znanje na specifičan način, a sličnosti i različitosti među polaznicima, osnovna su nit vodilja u stvaranju i razvoju CROM programa – zaključuje Šćekić.

Male šibenske plesačice jednom godišnje redovito pripremaju predstavu za širu javnost, a posebno zanimanje izazvale su sa svojim "Imaginariumom" koji su u svibnju izvele u Hrvatskom narodnom kazalištu pred prepunim gledalištem. Njihovo plesno znanje, umjeće i vještine, odnosno način na koji se radi u školi već su preoznati i izvan Šibenika, kaže ravnatelj Duvnjak koji je i bio i pokretač osnivanje osnove baletne škole u Šibeniku. Svjestan je kako sada kada je djeci ponuđena osnovna škola treba im omogućiti i nastavak školovanja u srednjoj školi za balet i ples. Ta ideja golica ga od početka, kaže, te od nje ne misli odustati. Ipak, kako to realizirati, Duvnjak nije mogao reći.



-Zakon je takav da nije moguće da se pri jednoj osnovnoj školi, kao što je naša OŠ Jurja Dalmatinca, osnuje neka srednja škola. Dakle, sitauacaja je sada malo složenija nego prije pet godina kada smo pokrenuli osnovnu školu za balet i suvremeni ples. Ali šteta je da učenici nemaju mogućnost da nastave školovanje, tako da mogu reći kako se od ideje za osnivanjem srednje plesne škole ne odustaje - rekao je Duvnjak.


 

20. travanj 2024 11:03