StoryEditorOCM
IzložbeIzložba u knjižnici

O ljudskim pravima progovorili junaci stripova: Lucky Luke, braća Dalton, Spirou, Marsupilami...

Piše Marija Lončar
25. studenog 2020. - 14:48

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama udruga Mladi u EU odlučila je obilježiti na poseban način želeći još jednom skrenuti pozornost javnosti na važnost poštivanja ljudskih prava. U suradnji s Veleposlanstvom Belgije u Zagrebu, zagrebačkom Kućom ljudskih prava i agencijom belgijske vlade Wallonie-Bruxelles International u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić postavljena je izložba stripova istaknutih belgijskih autora koji su stripovski obradili svih 30 članaka UN-ove Opće deklaracije o ljudskim pravima.

-Ova izložba uvod je u obilježavanje Međunarodnog dana ljudskih prava koji je 10. prosinca i do tada će izložba biti otvorena u Šibeniku. Svi građani su pozvani da pogledaju izložbu o temeljnim ljudskim pravima koje bi svi, barem u osnovnim crtama, trebali znati. S obzirom da je u stripu, bila je napravljena koko bi se prvenstveno približila mladima – kazao je Matej Matić, koordinator međunarodnih projekata u udruzi Mladi u EU.

Dodao je kako nije slučajno što je ovakva izložba nastala upravo u Belgiji budući da ta država ima dugu povijest stripa i strip umjetnika. Ideja je potekla iz belgijskih novina Spirou, koje imaju dugu tradiciju objavljivanja stripova, a i naziv dijele s istoimenim likom iz svjetski popularnog komičnog stripa u kojem su uživale i generacije hrvatskih ljubitelja stripa. Kada se prije dvije godine obilježavala 70. godišnjica usvajanja Opće deklaracije o ljudskim pravima, te su se belgijske novine udružile s UN-ovim Uredom Visokog povjerenika za ljudska prava kako bi načela Deklaracije učinili opće poznatim.

Rezultat je izložba Spirou4Rights koju prati i prigodna brošura sa svih 30 stripova predstavljenih na izložbi. Belgijski strip autori Deklaraciju su obradili na svoj stripovski način, duhovito i emotivno, a nositelji njihove priče su poznati likovi iz stripova poput već spomenutog Spiroua i Fantasija, Lucky Lukea i braće Dalton, Marsupilamija, Agenta 212, Cubitusa i Mačke poznatog crtača stripova Philippea Gelucka. Zahvaljujući studenticama francuskog jezika na Sveučilištu u Zadru Ivani Špiki i Klari Kožul izložba i prateća brošura prevedeni su na hrvatski jezik.

-Uvijek je bitno govoriti o ljudskim pravima. Nažalost vidimo da je trend, ne samo u Hrvatskoj, nego i u Europi kršenja ljudskih prava. Zato nam je drago što smo ovu izložbu organizirali u doba korone, jer govori i o pravu na rad i pravo na dostojanstven život. Ako se nadovežem na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama vidimo da su tijekom Covida-19 mnoge žene ostale zatvorene u kući i da je poraslo nasilje nad njima, da nisu imale priliku otići u sigurnu kuću. Kako pratim vijesti u Italiji i Španjolskoj, jer imamo partnere u tim zemljama, situacija tamo u pandemiji još je gora nego kod nas- kazao je Matić.

16. travanj 2024 13:56