StoryEditorOCM
BaštinaEUROPSKA TITULA

Nakon što se betinski Muzej drvene brodogradnje okitio u Varšavi; U petak fešta uz pečene odojke (FOTO)

15. svibnja 2018. - 11:54

Siletto Prize 2018. naziv je nagrade kojom se, kao europski muzej godine u kategoriji rada s lokalnom zajednicom "Museums and communities", ovjenčao Muzej betinske drvene brodogradnje!

Prestižno priznanje, o kojemu odlučuje panel sudaca Europskog muzejskog foruma, primila je Mirela Bilić, voditeljica marketinga betinske muzejske ustanove, na gala večeri u Muzeju poljskih Židova u Varšavi. Nagrada je stigla na pravu adresu jer se Muzej betinske drvene brodogradnje od svoga otvaranja u kolovozu 2015. godine srodio s Betinom i cijelim otokom Murterom u dvojakoj ulozi. Brojnim eksponatima uz pomoć najsuvremenije multimedije čuva tradiciju drvene brodogradnje, ali je istodobno i svojevrsni zamašnjak kulturnog i društvenog života mjesta.

U suradnji s betinskom Turističkom zajednicom, Muzej, naime, tijekom ljetnih mjeseci organizira predstave i projekcije filmova na uličici pred ulazom u muzejsku zgradu i pretvara je u pozornicu. Organizator je i mnogobrojnih kreativnih radionica tijekom cijele godine. Dovoljno je samo prolistati virtualnu programsku knjižicu muzejskih radionica kako bismo se osvjedočili da ustanova doista živi sa svojom sredinom i njeguje običaje betinskoga kraja. Nedavno je, primjerice, organizirana radionica pletenja listova masline "duške" u povodu blagdana Cvjetnice.

Muzealci su se pobrinuli i za održavanje predavanja i izložbi za djecu i odrasle. Sudionici su, tako, na radionicama koje su inspirirane zavičajem čuli mnoge zanimljive podatke o alatima u brodogradnji, a u sklopu edukativno-kreativnog programa naučili su kako izrađivati ogrice – tradicionalne ukrase narodne nošnje. Predškolci su uživali na pričaonici bajki, a učili su i nazive dijelova otočne narodne nošnje, koju su kasnije i crtali.

Lani je u sklopu Međunarodnog dječjeg festivala Muzej bio sudomaćin radionice izrade maketa betinske gajete. Polaznici su tijekom šestodnevnog rada doznali detalje o osnovnim fazama u gradnji drvenog broda te sastavnim dijelovima betinske gajete. Zanimanje za modeliranje, ručni rad i brodogradnju pobuđeno je kroz maketarsku radionicu betinske gajete koju je Muzej organizirao s Obrtom za izradu suvenira "Dolac" iz Betine. Tko je želio, mogao je štošta doznati i o načinu izrade kanice i spare, na radionici koju su zajedničkim snagama organizirali Muzej betinske drvene brodogradnje, Udruga žena "Luzor" iz Preka i KUD "Zora" iz Betine.

Intenzivni radni tempo, kaže Mirela Bilić, muzealce čeka i idućih mjeseci. Još pod dojmom varšavskog iskustva, voditeljica marketinga najprije najavljuje feštu za Betinjane koja će se održati u petak, 18. svibnja.

– Budući da su mještani uvelike pridonijeli nagradi koju smo dobili, počastit ćemo ih zabavom na otvorenom. U maloj sredini mnogo se toga kreativnog dade napraviti, posebno ako se u svakom trenutku možete osloniti na domaće snage kao potencijalne predavače, mentore i sudionike. Svima njima od srce zahvaljujem i obećavam da će u petak biti veselo. A neće manjkati ni dobre spize. Betina jest uz more i na moru, ali ne kaže se nizašto da nema fešte bez odojka. I mi ćemo postupiti po toj narodnoj krilatici – otkrila je Bilić.

Do fešte će Muzej posjetiti nekoliko učeničkih grupa i nastaviti dinamiku koja je počela još prije pet mjeseci.
– Puno je posla koji odrađujemo u hodu, jer se drugačije, s obzirom na frekvenciju, ni ne može, ali uvijek nastojimo zadržati maštovitost. U subotu nam stiže skupina Slovenaca, aktivnih sportaša, koji su nas posjetili i prošle godine. Divni su to ljudi, otvoreni za originalne prijedloge. Kako su bili oduševljeni iskustvom, ovaj put za njih smo smislili pomalo egzotičan program.

Najprije će veslati do Prosike kako su nekoć radili naši stari, a kada stignu tamo, čekat će ih – motike. Bit će to iznenađenje. Ne znaju da će u kopanje na Modrave tragom betinskih težaka. Još samo trebam nabaviti 14 motika, a to uopće nije šala – veselo će voditeljica marketinga.

Podsjetimo inače da je Muzej betinske drvene brodogradnje i lani nominiran za nagradu Europske muzejske akademije (European Museum Academy), pa nije neosnovano očekivati da će se za njega još čuti u europskim muzejskim i, općenito, kulturnim krugovima.

20. travanj 2024 11:40