StoryEditorOCM
KolumneGLAVA U BALUNU

Svjetlo u Crnici

19. siječnja 2019. - 13:25

Crnica i Baldekin, kao nebo i zemlja. Barem je tako izgledalo minule subote, kad su odigrane prve službene utakmice šibenskih (prvo)ligaša u novoj godini. Posebice se ćutila razlika u taktičkoj pripremljenosti. U zimskom bazenu gotovo željezna, taktička disciplina. Na košarkaškom parketu previše improvizacije, da ne kažem anarhije i stihije.

Trener Solarisa Joško Kreković nikad nije krio da je obrana šibenski vaterpolski forte. Nisu Nišlije tako naivna momčad – jedini su dobili Budvu u gostima – ali je prošle subote bilo trenutaka kad su djelovali, blago rečeno, nemoćno pred snažnim šibenskim braničima.

Komadina imponira

Domaći su vaterpolisti na više nego uvjerljiv način potvrdili staru tezu da se iz dobre obrane rađa i raznovrstan napad. Posebice, (polu)kontre, od kojih je ona mladog Bušelića bila impresivna. Zbog brzine plivanja s loptom i promjene ruke kod konačne realizacije.

– Meni posebno imponira igra veterana Andrije Komadine. On može na nekom, još nepostojećem vaterpolskom fakultetu predavati igru u obrani. On je i dokaz kako vaterpolisti, za razliku od nekih drugih sportova, mogu biti vitalni i u (igrački) poznim godinama – zadovoljno je komentirao šibenski vaterpolski veteran Jadran Ljuba.

U subotu je bilo sve lakše jer je punim sjajem nakon male krize ponovno zasjao najbolji igrač Solarisa, internacionalac Andrija Vlahović.

– I meni se svidjela Bušelićeva kontra. Za momčad je dobro da svaku utakmicu iskoči netko od mlađih. Erak, Kreković, Pelicarić, Koprčina… Nama zaista nije važno tko će zabiti gol. Mi uživamo u momčadskom duhu – kazivao nam je Vlahović.

Impresivna subotnja predstava šibenskih vaterpolista nagrađena je posredno i drugim rezultatima. Vojvodina je u gostima nadvisila Valjevo, pa je sada praktički sigurno da će u Ligi za prvaka Šibenčani dvije od pet utakmica odigrati kod kuće (Budva, Vojvodina), čime su izgledi za plasman u Prvu regionalnu ligu povećani barem 20 posto.

Bosco kao opomena

I dok vaterpolisti sanjaju ligaške susrete s Jugom i Mladosti, na Baldekinu je sve prisutniji strah od najgoreg. Poraz (i još više igra) u kup-utakmici s prvoligaškim "fenjerašem" Boscom otvorio je, nema sumnje, do kraja oči klupskim čelnicima, koji su još jučer govorili "kako šibenski novinari nepotrebno dramatiziraju problematiku Baldekina".

– Utakmica s Boscom je samo dobrodošla, gotovo bezbolna opomena. Mi imamo solidan igrački kadar, ali valja do kraja zaoštriti posao na stvaranju kemije s novim igračima i taktičkoj disciplini – uvjeren je veteran Živko Badžim.
 

Slavica, Paić i Vuko ("četvorke"), Nakić, Mileković, Bašić i Gulin ("vanjski") te Šarić i Korać (razigravači) čine više nego "pristojan" roster, kojima mogu pomoći i mladci (Klepo, Rajčić…). Zbog nebeskih skokova Nika Slavice ne treba toliko žaliti ni za "peticom". Cibona je, primjerice, drugi naslov prvaka Europe osvojila bez "klasičnog" centra (braća Petrović, Cvjetičanin, Nakić, Čutura).

Vrijeme je da "građani" obraduju Funcute, koji su i u subotu potvrdili da su eliksir šibenske ljubavi prema rodnom gradu.

23. travanj 2024 10:16