StoryEditorOCM
KolumneGLAVA U BALUNU

Nema pivca, koji nosi jaja!

21. siječnja 2017. - 11:11

„Samo prazna obećanja dajem ti ja!“ Na taj refren pomalo zaboravljene Arsenove pjesme još jednom su podsjetili čelnici GKK Šibenik u netom završenom zimskom prijelaznom roku. Jesu li u pravu Funcuti, koji su na društvenim mrežama, zbog izostanka "zimskih" pojačanja, na svoj način "sasjekli" Antu Grpca, ambicioznog predsjednika GKK Šibenik ili su kritikama malo izašli iz okvira korektnosti!? Na to pitanje nije lako naći odgovor iz više razloga. Prije svega, posve je jasno da je još uvijek friški čelnik Baldekina "platio buletu" za ranija, višegodišnja prazna obećanja klupskih čelnika u sličnim (ne)prilikama. Da Grbac nije zaslužio ispaštati grijehe svojih prethodnika jasno sugerira prošloljeto, kad se Baldekin sa čak pet pojačanja iz simpatičnog, perspektivnog sastava preobrazio u momčad, vrijednu silnog respekta

Grpčeva objašnjenja...

Mene više od izostanka akvizicija smeta Grpčevo objašnjenje izostanka "zimskog pazarenja". Umjesto da se prizna kako glavni sponzor kluba "Dogus grupa" nije bila spremna još jednom odriješiti kesu, Grbac je lutao sferom košarkaške struke. U stilu "Nismo htjeli igrače poput Johnsona (op.p. dojučerašnji bek Alkara), koji misle samo o svojim statističkim kolonama, a ne o interesima kolektiva" ili "Imamo pravo rješenje, ali smo ocijenili da ćemo za njim posegnuti na ljeto". U tom kontekstu posve je jasan i javni nesporazum na relaciji Anzulović – Grbac oko mladog Luke Pandurića. Osječanin bi jamačno odlepršao sa šibenske adrese da je pronađeno primjereno (i jeftino) rješenje na bekovskoj poziciji.
Ako se vratimo Funcutima jasna je logika, koja je vodila žestoke šibenske navijače "da se valja pojačati". Trenutačna pozicija "građana" na ljestvici je, ipak, bolja od rasporeda u nastavku prvenstva. Istodobno, svi su se ozbiljni aspiranti za vodeće pozicije (čitaj: plasman u ABA ligu) pojačali. Izuzetak je Zagreb, koji već godinama nosi neslavni epitet "kolodvora" ili kluba, u kojemu nadareni igrači čekaju bolje prilike. Za pojačanjima nije posegao ni Split, koji ne odustaje od visokih ambicija, ali prečim smatra sanacijske poslove u klubu. Jesu li "građani" na taj način sami sebe hendikepirali u prvoligaškoj utrci!?
– Naše ambicije ostaju iste. Ne slažem se da nam je raspored toliko nepovoljan. Puno toga će biti jasnije već poslije drugog "proljetnog" kola, kad nam na Baldekin stiže Zadar – ne da se predsjednik Ante Grbac.

Potpuno ovisni o Turcima

Ima, dakako, i nemali broj teza, u kojima ćete se a priori složiti s mladim predsjednikom GKK Šibenik, a od kojih neke sadrže i jasan pogled na budućnost.
– Po meni, Hrvatski košarkaški savez vuče dobre poteze. Nova će Prva liga imati deset klubova, a imat ćemo i jedinstvenu Drugu ligu. Malo je važno kako će se te dvije lige službeno zvati – uvjeren je Grbac.
Ako se na Baldekinu bitno ne promijene organizacijske ni financijske (ne)prilike, pa ni temeljni uvjeti, poput dvorane, taj sustav bi bio apsolutno primjeren trenutnom profilu "građana". Kluba, koji prednjači na hrvatskim usporednicama, u radu s mladima, a koji je, ruku na srce, glede snažnijeg financijskog projekta, gotovo potpuno ovisan o dobroj volji turske "Dogusgrupe".
Bez još jednog snažnijeg čimbenika u klupskom proračunu, GKK Šibenik će u prijelaznim rokovima i dalje podsjećati na kupca, koji je obišao cijeli pazar uzalud tražeći pivca, koji i kukuriče i jaja nosi!
Ili na mog gimnazijskog prijatelja, koji je obišao cijeli Zagreb, a nije našao podstanarsku sobu s temeljnim uvjetom "da je gazdarica nevina, a ima kćerku od 16 godina!"

23. travanj 2024 01:30