StoryEditorOCM
KolumneGOVOREĆI OTVORENO

Na koga sliči Krnje?

19. veljače 2018. - 11:20

Ne znaš šta je gore. Govor mržnje ili odsustvo bilo kakvog govora, odnosno autocenzura. Šutnja. Koja je zapravo govor straha. Evo, svi su se šibenski portali raspisali o tome kako je spaljen "neprepoznatljiv" Krnje. A kakav bi uopće bio? Pa tko je lud da pravi "prepoznatljivog" pa da ga sveprisutni mediji i sveprožimajuće društvene mreže ne razapnu kao Isusa na križu, nego rastrgaju kao pasi. Sve samo za par tisuća klikova. Hajka.

A "nevladine udruge" taj simbol tolerancije i borbe za ugrožene, ranjive i osjetljive društvene skupine, zaspu kaznenim prijavama. I proskribiraju kao primitivnog, zadrtog, nazadnog fašista i tko zna što sve ne. Pa kome to još treba! Nikome. Kao što nikome ne treba ni takav, odnosno ovakav karneval. Koji se organizira kao nekadašnja sindikalna proslava Prvog maja. Pod budnim okom - ideoloških - cenzora. Kojima je govor mržnje sve i samo ono što se ne uklapa u njihove ideološke okvire. Sve drugo može proći.


Čisti kretenizam


Koja je, naime, razlika između onih koji bi zabranjivali kazališne predstave Olivera Frljića i onih koji bi dizali kaznene prijave protiv maškara? Nikakva. Prvo je kazalište, drugo karneval. Može se i o jednom i o drugom misliti što god hoćete, ali ići represijom protiv toga nije ništa drugo nego čisti kretenizam. "Što kažete, spalili su slikovnicu na kojoj piše mama plus mama, i tata plus tata? Da, a gdje su spalili? Na karnevalu?" Pa dajte, molim Vas. Sliči na vic, ali nije vic. To je naša zbilja.

"Bio je to poziv na mržnju i nasilje" – vele u LGBT udrugama. Pa, što bi sad trebalo dići kaznenu prijavu i protiv organizatora brodaričkih maškara, koji su spalili likove sutkinje Maje Šupe i Tomislava Horvatinčića? Ili je to bio poziv na ljubav i toleranciju? Ili je hajka na Horvatinčića, zato što je "tajkun"', i protiv Šupe, zato što nije potvrdila presudu koju je unaprijed donio sud javnosti, opravdana. Oni nemaju ljudskih prava? Ne pripadaju ranjivim društvenim skupinama? Nitko to neće tako otvoreno reći i napisati, ali tako ispada. O njima se i prije i poslije i za vrijeme karnevala može napisati i reći što god kome padne na pamet a da to ne bude nikakav govor mržnje. Nego prije, Vox populi. Glas naroda, istine i pravde.


'Govor mržnje'


U svakom slučaju, oni koji su zagovarali da Vlada donese poseban zakon kojim će se ograničiti govor mržnje na internetu mogu biti zadovoljni. Jer je, i prije nego što je donesen počeo donositi plodove. Urodio je strahom i autocenzurom. Koju provodimo mi sami nad sobom. Jer, nikad ne znaš koji te kreten - sad kad bude imao zakon u rukama - može prijaviti i za najbanalniji komentar na Fejsu, a koji kreten od suca - kad ima za to zakonsko uporište - može osuditi.

Ni nakladnici neće puno razbijati glavu. I oni će brisati sve komentare ispod svojih tekstova na internetskim stranicama. Pa naravno, a šta ste mislili? Ionako broje svaku kunu, pa će se sada još izlagati riziku da plate kaznu zbog omogućavanja "govora mržnje". I još dobiju negativni publicitet. Otari ti to... Šta je sigurno, sigurno je. Hoće li to donijeti više ili manje slobode, potpuno je izlišno pitanje. S unaprijed poznatim odgovorom. Donijet će samo strah i autocenzuru. I Krnju koji neće sličiti na nikoga. I karnevala koji neće biti ni za šta. I kojih se niko neće sjećati već sutradan. I to nije sve. Imat ćemo i isti takav internet - forume, komentare, sajtove, koje će ako ih već mi ne uškopimo sami, neki kreten iz HDZ-a i SDP-a - jer oni su država - moći skinuti kako mu se ćefne, pod opravdanjem da je to zbog "govora mržnje".

25. travanj 2024 01:55