StoryEditorOCM
KolumneGLAVA ŠOTOBRACO

Masku sta-vi!

8. studenog 2017. - 15:24

Dobra Parona referirala je raspivanin glason svojin najdražin gostiman o rezultatiman građanskoga izjašnjavanja u Raslini o kolektoru. Većina anketiranih spremna je ubuduće izdvajati dvi kune po kubiku ne bi li skinili septičke jame sa vrata, sačuvali Prukljan od zagađivanja i tako otvorili špinu ulaganjiman u razvoj turizma.
- Svaka in čast! - oduševljena je Dobra Parona pokazanon visokon svišću Raslinjana.
- Neka, šta bi njiman i Biličaniman bilo bolje nego namin, procidija je na to El Tigre štufo i susreja se sa nježinon zabezeknuton facon.


Visoka svist i nesvist


- Ma draga gospojo, on van oće reć da visoka svist o potribi kanaliziranja dreka u kolektor, sa oproštenjen, vodi pravo u nesvist, ubacija se brže-bolje Bili Smo Uskoro. Pa niste od jučera, razmava se rukaman u žaru opisivanja. Kolko puta se javno objavljivalo, a i sami ste valjda, oćutili vonj kolektora kod Podsolarskog! Evo, sada smrdeca i na Brodarici odma do nove plaže, di je nova konalizacija prvo stigla i odatlen će dalje. Dobro, možda ljudi baš ne padaju u nesvist, ali od otoga odumina barenko se zaplače... A i pločice otpadaju sa zidova, ako van je tako lakše i lipše, slikovit je B. S. Uskoro.
- Ma, vi ste divjaci, barbari, najbolje je s vamin ne imati posla, sve dobro izokrenete i izrugate! - ražestila se, mandajući prema njiman kurtelinon oštron ka ustra.

- Ma nije to ništa strašno, sve je umiruje El Tigre. Na namin je samo snaći se u novin uvjetiman, pokreniti možđane i reklamirati uzbudljivi turizam. A to van je da gosti, na komandu turističkoga vodiča: "Masku sta-vi!", svi ka jedan navuču gas masku u zonaman kolektora i skinu je tek kada dođu u riblji restoran, recimo. Unutra je ionako klimatizirano i blindirano, nema ni zraka, atroke smrada, a kada se najidu i napiju, maska in na izlasku više neće biti važna. Nego će se još međusobno šaliti i cerekati pitajući jedan drugoga da nije kojin slučajon odušija, oli riba smrdi od glave? I eto ti zabave, lipog provoda, razvija je El Tigre novu taktiku u turizmu.


Dinari za lemozinu


- Ma baš dobro, odobrava mu Bili Smo Uskoro pridodajući uzbudljivomen turizmu još adrenalina. On bi, uzbuđenja gostiju radi, razvija bespravnu izgradnju i rušenje takih objekata. Taman se libe geste oće u zoru zbližiti sa svojon boljon polovicon, kad li u odlučnome trenutku pikamer od bagera koji je doša rušiti kuću, probija zid... A dama, uzbuđena naravski, misli da se sve trese od muževne snage nježinoga kavalira...

- Molin vas, pripazite mi na radnju dok se ja ne vratin za po ure, prikinila ga je revoltirano Dobra Parona i zagrabila punon šakon u veliku caklenu posudu di jon stoji ko zna kolko kili onih žutih para, kovanica od propale Juge. Iđe u crkvu, pomoliti se za njiove pogane duše, a munita jon triba za lemozinu.
- Pa di će van duša, moca i sina!? Župniku i Crkvi ostaviti nevajane šolde, izbečili su se na nju ka jedan.

- Je, šoldi više ne važu, ali se zato čuju kada zazveče u latenoj škatuli od lemozine, još tolika količina - rekla je ponosno. A drugo, ne škodi da se župnik teke pomuči odvajati otpad, ka šta mora i narod. Neka odnese u reciklažu, znadete li koliko vridnoga metala ima u ovin kovanicaman? - podučila ih je ostavljajući in butigu na čuvanje.

18. travanj 2024 11:00