StoryEditorOCM
KolumneGOVOREĆI OTVORENO

Komu je tehnika bitnija od veličine?

7. siječnja 2018. - 13:15

Je l' bitnija veličina il' tehnika? Kad sam ja jednom, mlad i nadobudan, pun vjere u napredak, tehniku i bolju budućnost, i sve te finjake općenito, požurio s tehničkim odgovorom - neću valjda bit seljak, pa mislit da je prednost u kilima, bokunima i centimetrima - prizemljila ma brzo ženska upadica - "Aha, evo još jednog s malim!" Tehniciraj ti koliko oćeš, al' moraš imat s čin. Matematika je matematika. Ako nje nema, džabe ti priča.

Eto, naš gradonačelnik Željko Burić. Kud ćeš većeg tehničara od njega! On je u tome najbolji na svitu. Danima on nas već uvjerava kako smo imali najbolji doček Nove godine. Barenko u Dalmaciji, ako već ne u svitu. Jer je Dubioza Kolektiv svjetska atrakcija. Skoro pa ka Rolling Stonesi. Zbog nje su, vele nam on i Dino - još jedan "tehničar", Karađole, direktor Turističke zajednice – cile horde turista iz drugih gradova dolazile u Šibenik. Za to se isplatilo Dubijozu i platit teke više. Je, 62 iljade eura. Plus produkcijski troškovi.


Sve bilo svicko


Ali, svicki bend, svicki ljudi, svicki doček, pa je svicka i cijena.
No, kada su novinari krenuli brojiti te turiste koji su u novu godinu preplavili Šibenik - zbog svickog benda i svickog dočeka, najboljeg u Dalmaciji, kako je euforično vikao naš gradonačelnik s bine u novogodišnjoj noći - onda nas to baš i nije nešto išlo. Kako niko jezik nije polomio nagađajući tako je i naš Dino kazao da je ih je u onih desetak tisuća koliko ih je bilo na dočeku na Poljani bilo između 500 i 700. Fureštih. To je nekih pet do sedam posto. Onih koji su stigli iz ostatka Hrvatske. Pa i nije baš nešto, a?! Al, eto, ako je svaki od njih potrošio nekih tisuću kuna u Šibeniku, onda su barem platili Dubiozu. Koju smo mi domicilni po toj računici dobili onda mukti, badava?

No, di će potrošit kad tu večer ništa u Šibeniku nije radilo. U kiosku Tiska na Poljani, koji je jedini radio do tri ujutro? Mogli su u njemu kupit čips i popit pivu. Nisu - uz časne izuzetke - radili ni kafići ni restorani. Pa je ispalo da je po gradu bauljalo 700 gladnih gostiju koji nisu imali di ist. Pa su gradonačelnik i Dino raspalili po ugostiteljima, vlasnicima restorana i ugsotiteljima koji nisu odgovorili izazovu. ''Tvrdim da bi 'Solaris' napunio barem jedan svoj hotel da smo zajednički ušli u promociju Nove godine, Adventure..." Isto najbolje u Hrvatskoj. Ali, šta ćeš kad nažalost, hotelijeri i ugostitelji naprosto "ne prate dinamiku grada." Odnosno, što bi se prevedeno na domaći jezik reklo – "nemaju tehniku". Koja je našim političarima jedino bitna...


Extra size rizle


Onima koji žive u realnom sektoru, njima je pak bitna i veličina. Teško je, naime, vjerovati da hotelijeri, ugostitelji, i ina uslužna čeljad ne bi otvorili svoja vrata da je u Šibeniku baš bila tolika navala. Što je rekao Joso Smolić, i sam ugostitelj i predsjednik ceha, za rad ozbiljnog restorana nužan je i personal koji se u blagdanske dane plaća znatno skuplje.

- Kad budemo imali nekoliko tisuća gostiju koji će na našem području boraviti tri ili četiri dana - to će biti druga priča - kazao je Smolić. A ne samo tri ili četiri sata, koliko je zajedno trajala svirka Elementala i Dubioze Kolektiva. I DJ Žike u Đardinu nakon toga. Sumnjam baš da Rudi Štefan nema pojma o turizmu pa da ne bi otvorio svoj "Pellegrini" da je procijenio da je ekipa koja prati Dubiozu kolektiv klijentela koja inače ruča i večera kod njega. I spava u "Solarisovim" prvokategornicima.

S obzirom na klijentelu, "dinamiku grada" i "izazov"' najboljeg dočeka u Dalmaciji pratio je jedino Tisak – dobro opskrbljen ledenim pivama u limenci i rizlama u nekoliko veličina. I kod njih je to bitno, unatoč tehnici motanja...

18. travanj 2024 19:02