StoryEditorOCM
KolumneGLAVA ŠOTOBRACO

Ko ovo more pokvarit?

13. veljače 2019. - 13:05

El Tigre cili je satrven uša u betulicu, ka da ga je otaj tren vlak prigazija. Tužnin glason objavija je Dobroj Paroni i svomen zabezeknutomen kompanjonu kako poslin incidenta u Kninu ne postoji više ništa šta bi ga držalo u nadi da Rvati ipak, nako u cilo, ka narod i država, mogu ići naprid vatajući korak s razvijenijima od sebe.

- Zamislite, ona kninska budaletina koja je iz strojnice kalašnjikov pucala po ponistrama svoga znanca zato šta mu ovi nije vratija dug, uspila je pokvariti najsavršeniju automatsku pušku na svitu! Zaglavija mu se zatvarač u po rafala! - čupa kose i žali El Tigre, ka da je smak svita. Nikome na svitu nego Rvatu to nije pošlo za rukon otkako je Mihail Kalašnjikov prije 70 godina konstruira pušku osloboditeljicu i braniteljicu, pa vi meni sada recite da oto nije tragedija! - završija je tiradu tronutin glason, ka da mu je zadnja lađa ošla fondo, a on sada mora plivati u negostoljubivomen moru punon morskih pasa

Puščetina iz vrtla

- Moca i sina, prikrstila se Dobra Parona. Pa niste valjda priželjkivali da nesmetano ispali ote puste metke i na kraju još koga ubije. Ma je l' moguće? - krši ona ruke i gleda ga sva u čudu. Šta se nje tiče, ka svaka normalna osoba i prava kršćanka zahvaljuje providnosti šta je zatajila ota puščetina, sto posto iskopana iz vrtla, vrag nek' je nosi!

- Molin lipo, to šta je iskopan iz zemlje, ol' izvađen iz blata, kalašnjikovu ne znači ništa. Pala buva na slona, puca još bolje poslin toga! - vratija se u život El Tigre, pineći se od žara da njojzi tako neukoj približi tehničko savršenstvo ote ruske mehanike. Ma šta se otaj fatalni zastoj nije dogodija Englezu, Amerikancu... Bilo komen, samo ne Rvatu, a Plenki objavljuje da nan je baš krenilo i iđe nan ka nikad! - jopeta je utonija u jad i tugu.

- Je, Plenki upravo ovih dana govori kolko nan mijuna nečega daje Europa za velike projekte, al' niko ne govori kolko su iznili dosad i kolko će još! Pari da su njiovi darovi mukti! - odmanila je rukon na oto njegovo.

- Pusti sada to prijatelju, tribamo viditi kako dalje poslin ove tragedije sa kalašnjikovon, stavija je ruku na rame tješeći prijateja i pun sućuti B.S. Uskoro, a dobroj Paroni učinija je mot prston priko justa neka više ne doliva uje na vatru.

Strpljiva divojčica

- U svakon slučaju, smireno je reka El Tigre sada već smirenin glason, ovomen šta je pokvarija kalašnjikov smije se vedra budućnost. Njega će Putin uzesti pod svoje, dati mu solidnu apanažu i staviti ga digdi u Moskvi pod zlatno zvono ne bi li otkrija kako mu je pošlo za rukon pokvariti savršenstvo. A šta ćemo mi? - upita je društvo tužnin glason.

- Ma ima nade, strpljenja triba. Iđu mladi naraštaji! - vedro je rekla Dobra Parona. Pa in je puna oduševljenja ispričala kako nježina susida ima puno smišnu trogodišnju divojčicu i već sada pokazuje neviđenu strpljivost, osobinu nama ode tolko potribnu.

- Sidi tako malešna priko uru vrimena u čekaonici kod zubara zajedno sa materon, bez da "a" reče, naslonjena na lumbrelu ka stara žena, manda nogicaman i mudro proučava svit oko sebe - zadivljena je Dobra Parona vrsnoćon dičjeg karaktera.

- To je odlično, konstatira je B.S. Uskoro s napomenon da mala tokon odrastanja nikako ne smi naučiti onu izreku: "Ko ovo more platit?" Jerbo, tako je radija i mislija onaj šta je puca u Kninu. Dok nije otkrija pitanje: "Ko ovo more pokvarit?"

23. travanj 2024 20:36