StoryEditorOCM
Glava u balunuNostalgija

Prisjećanje na 60. obljetnicu šibenskog malonogometnog kluba koji je iznjedrio dva izvanserijska talenta

Piše Ivo Mikuličin
27. travnja 2020. - 09:32

- Ovih dana moramo slušati upute Nacionalnog stožera kao mala djeca u vrtiću. Biti strpljiv i požrtvovan. I ja imam kod kuće roditelje, pa sam dužan žrtvovati se i brinuti o njima, oglasio se nedavno 52-godišnji Davor Šuker, nekad svjetska „zlatna kopačka“, a danas predsjednik HNS-a.

Na sličan način javio nam se 81-godišnji Joško Santini, stari sportski zanesenjak, kojega pamtimo kao jednog od najbržih Šibenčana u nekad jakom atletskom „pokretu“, amaterskog (malo)nogometaša i oca - trenera vaterpolskog reprezentativca Sandra Santinija i brata mu Saše. Dobar dio radnog vijeka Santini je proveo i kao radio-telegrafist na prekooceanskim brodovima, pa je njegova uputa sugrađanima iz kućne (samo)izolacije u skladu s nepisanim i pisanim pomorskim zakonima.

- Na brodu valja disciplinirano slušati barbu ili kapetana broda. U protivnome, postoji velika opasnost da se brod nasuka. Tako je i s našim Nacionalnim stožerom u doba pandemije koronavirusa. Moramo slušati našeg barbu, doktora Vilija Beroša. Oduševio me i naš Šibenčanin Rok Čivljak, zamjenik Alemke Markotić. Jedva sam dočekao da na televiziji govore stručnjaci, a ne neki više nego ofucani političari - kazivao nam je Santini.

Možda se nekad svestrani sportaš ne bi ni javio da se ovih dana s nostalgijom ne prisjeća 60. obljetnice šibenskog malonogometnog kluba Bombaš. Kluba, koji je lansirao dva izvanserijska talenta, Petra Nadovezu i Mladena Škugora. Momčadi, kroz koju su prošli šibenski nogometaši i sportski zanesenjaci poput Boška Jovčića, Damira Marencija, Slobodana Stipandžije - Pipka, Tomislav - Otrova i Veljka - Cipca Friganovića, Rade Runjića… Joško Santini je bio bitna karika u prvoj postavi Bombaša, a rado se sjetio i posljednje momčadi, koju je vodio Boško Jovčić, a koju su činili: Laškarin, Mikulandra, Šuperba, Mikuličin, J.Žaja, Ivica Ninić, A.Paić - Papac…

Prebiranje po prošlosti

Momčadi, koja je u finalno utakmici malonogometnog turnira u Tisnom sa 6:0 nadigrala sastav, koji su predvodili slavni nogometaši. Dinamovac Zlatko Škorić i zvezdaš Mihalj Keri.

- Boško Jovčić je poslije finala održao toliko žestok govor da je podsjetio na onaj famozni domoljubni nastup zagrebačkog Šibenčanina Dražena Jerkovića poslije finala Kupa Maršala Tita između Dinama i crnogorske Budućnosti - sjeća se Ivica Ninić - Ivek, nekad sjajni vezni igrač na Šubićevcu.

Spomen Jovčića, Santinija i ostalih „bombaša“ nije tek puko prebiranje po šibenskoj sportskoj prošlosti. Ono je izravno podsjećanje na neviđeni šibenski sportski entuzijazam šezdesetih godina minulog stoljeća. Sportskog zanesenjaštva, kojega će, uz neizbježna financijska sredstva, itekako trebati sportašima Šibensko-kninske županije, kad se raziđe neugodni pandemijski dim.

Na to zanesenjaštvo, nema sumnje, podsjeća podatak da trećeligaš NK Vodice ni u sablasnoj tišini pandemijske krize nije zaustavio radove na obnovi travnjaka u sportskom centru Račice.

- Nemojte misliti da u ovim teškim vremenima nepotrebno trošimo proračunska sredstva za nogomet. Riječ je o novcima, koja su davno osigurana, a nismo ih dosad mogli iskoristiti. Uostalom, moramo razmišljati vedro i optimistički. Nogomet će opet zaživjeti u Dalmaciji, a učinit ćemo sve da naše Vodice ostanu među trećeligašima. Da budemo najbolja spona između (nadam se) prvoligaša Šibenika i županijske nogometne baze, koja se rastegla od kninske Dinare do tribunjske Mladosti - potencirao je Marijan Mikšić, koji je u posao obnove travnjaka krenuo dvostruko odgovorno. Kao predsjednik vodičkog trećeligaša i dogradonačelnik Vodica.

18. travanj 2024 17:48