StoryEditorOCM
KolumneGLAVA U BALUNU

Funcutima čista petica

28. ožujka 2019. - 14:19

Funcuti su Prva liga! Na prvu rečenicu kolumne jednostavno nas je natjerao prvi čovjek hrvatskog vaterpola Perica Bukić, koji je, neovisno o tome što kao rođeni Šibenčanin dobro zna ćud svojih sugrađana, bio zatečen snažnim lokalpatriotskim, ali istodobno i izuzetno sportskim bodrenjem na "majstorici" Solaris - Partizan.

- Ne pamtim da sam u zadnjih nekoliko godina doživio tako glasno i emotivno, ali istodobno korektno i sportsko navijanje kakvim su se iskazali naši Funcuti. Pohvale im upućujem punih usta i puna, šibenska srca - zborio nam je Bukić.

Moj grad - moj klub

Tom utakmicom i dan poslije na Šubićevcu šibenski su navijači na vrlo jasan način zanijekali sve glasnije tvrdnje nevjernih Toma "kako Funcute zanima samo košarka". U Crnici i na Šubićevcu dominiralo je snažno "Hoćemo pobjedu", "Nije jedan već su pala oba" … Bez ijedne uvrede upućene na adresu šibenskih suparnika. Kao nikad na jasan su i emotivan način demonstrirali svoju temeljnu poruku "Moj grad - moj klub" ili da podupiru sve šibensko. Od baluna do boćanja.

- Jednostavno ne mogu vjerovati u ono što sam doživio u Šibeniku. Domaći su navijači stvorili silno uzavrelu atmosferu u kojoj, međutim, nije bilo ničega nesportskog. Ni u gledalištu ni u bazenu. Bilo bi lijepo kad bi slična atmosfera "carevala" i na drugim utakmicama, u drugim bazenima u regiji - gotovo začuđeno je šibenskim novinarima zborio Stefan Ćirić, trener vaterpolista Partizana.

Lijep je bio pogled i na svečane katrige (op.p. u Crnici nema svečane lože), koji je u autoru ovih redaka budio refren davne pjesme Đorđa Novkovića u izvedbi Duška Lokina "Dalmacija zastave razvila". Nisu samo bivši vaterpolski asovi (Milivoj Bebić, Deni Lušić, Renco Posinković…) i aktualni hrvatski prvaci (Mladen Drnasin, Ivica Tucak…) došli u Šibenik bodriti "sunčane". Svoju potporu Šibenčanima na jasan su način pružili vaterpolski djelatnici iz Makarske, Zadra, Biograda, Svetog Filipa i Jakova…

Što kriti, međutim, da je dobar dio gledatelja utakmice Solaris - Partizan u Crnici usporedo preko interneta pratio i kretanje rezultata na važnoj košarkaškoj utakmici Cedevita - Šibenik, koja je Toniju Nakiću, Niku Slavici, Domagoju Bašiću i ostalima donijela nove, vrijedne bodove u borbi za "goli" prvoligaški život, ali ih zapravo i posve približila plasmanu u doigravanje za prvaka. Već smo istaknuli tri junaka šibenske pobjede u maloj dvorani zagrebačkog Doma sportova, pa smo nadarenom treneru Miru Juriću prepustili samo glasna lamentiranja o navijačima.

Bodrenje i u Zagrebu

- Znali smo da Funcuti neće u velikom broju pohrliti u Zagreb, zbog vaterpola i nogometa. No, iskazali su se stari, zagrebački Funcuti. Na utakmici je bilo jedva 200 gledatelja, ali imao sam osjećaj da svi, ama baš svi u dvorani žele pobjedu naše momčadi - kazao nam je Jurić dan poslije zagrebačke utakmice.

Vijest iz Zagreba je dodatno slatka autoru ovih redaka, koji ovih dana završava knjigu pod nazivom "Ši-Ši-Šibenka" ili od "Miminca do Baldekina". Zadnji uspjesi će promociju načiniti, nema sumnje, ljepšom. Tom prilikom očekujemo i dolazak u Šibenik nezaboravnog Zorana Slavnića Moke. Kad sam ga prije nekoliko dana nazvao u Beograd, reagirao je emotivno:
- Ne mogu od sreće što si me se sjetio!

16. travanj 2024 22:00