StoryEditorOCM
KolumneGOVOREĆI OTVORENO

Ekstremisti koji se mole i liberali koji bi zatvarali

12. ožujka 2017. - 17:48

Iz Narodne stranke - reformista u ponedjeljak su se otvorenim pismom obratili osobama koje molitvom ispred bolnica prosvjeduju protiv pobačaja, pozivajući ih da se odreknu nametanja svoga mišljenja drugima te da ne zloupotrebljavaju molitvu, kršćanski nauk i vjeru u Boga. - Naše mišljenje po tom pitanju je vrlo jednostavno. Naše poimanje je liberalno i smatramo da svatko ima pravo na svoj stav. Ali, svojim stavom ne treba inkomodirati prava drugih. Nije prihvatljivo da se u aspektu ljudskih prava vraćamo u rikverc – smatra dopredsjednik reformista, šibenski gradski vijećnik Petar Baranović. Smatra kako za izražavanje svojih mišljenja u demokratskom društvu postoje mehanizmi koji nisu tako nametljivi kao ponašanje 'molitelja'. - To što spomenuta populacija radi je preradikalno i previše ekstremno. Također, ne slažemo se s njihovim stavom koji ograničava ljudske slobode, a posebice slobode žena – kaže za Šibenik IN potpredsjednik reformista.

Što je s pravima 'drugih'?

Sve je to lijepo, divno i krasno, samo se postavlja jedno drugo pitanje – a imaju li ti naši 'molitelji' ljudske slobode i prava? I zašto reformisti i Petar Baranović baš njih pozivaju da se odreknu upravo onog što i sami rade – između ostalog baš i ovim otvorenim pismom – nametanja svog mišljenja drugima? I zašto bi uopće javno izražavanje svog stava o bilo čemu bilo 'njegovo nametanje drugima'? Pogotovo ako se to radi molitvom. Što je u tome 'preradikalno i preekstremno'? Molitva? Javno izražavanje vjere? Pa to su Ustavom zaštićene vrednote svakog demokratskog društva. Između ostalog i hrvatskog. I kako bi prosvjedovanje protiv pobačaja – miroljubivo, nenasilno, skoro pa bezglasno, šaptanjem, molitvom, sklopljenim očima – bio zloupotreba molitve, kršćanskog nauka i vjere u Boga? Kad i sam papa Franjo u svom apostolskom pismu veli da je 'grijeh pobačaja teški grijeh jer se ubija nevino ljudsko biće.' Ili je Baranović zajedno sa svojim reformistima veći katolik i teološki autoritet od pape? Pa bolje od njega zna što je to kršćanski nauk i vjera u Boga. I onda još veli da je njegovo, odnosno reformističko mišljenje po tom pitanju vrlo jednostavno. Meni je, recimo, vrlo komplicirano i uopće ga ne shvaćam. Kako netko može za sebe tvrditi da je liberalan, a ne prihvaćati ničije stavove osim ako se ne poklapaju s tvojima. Što bi tek bilo da su zadrti, zatucani i netolerantni?
Što mogu kad sam liberalan
Jer, upozoravaju ovi naši liberali – Kazneni zakon propisuje ispod podnaslova 'nametljivo ponašanje' u 140. točki da tko ustrajno i kroz dulje vrijeme s drugom osobom nastoji uspostaviti ili uspostavlja neželjeni kontakt ili je na drugi način zastrašuje i time kod nje izazove tjeskobu ili strah, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine. Ne vjerujemo da vam je namjera počinjenje bilo kakvog kaznenog djela i zato vas mi Reformisti s ljubavlju u Boga od sveg srca molimo: idite kući - kažu u pismu. Naši tolerantni liberali ekstremistima i radikalima koji se mole. Stvarno su suptilni. Prijete zatvorom. A mogli su jednostavno reći – Ajmo, razlaz. Ili će raditi pendreci. Ali što će kad su liberalni…

20. travanj 2024 13:03