StoryEditorOCM
FotogalerijaZa prste polizati

Top delicije u vrhunskom šibenskom hotelu: Švargl, krvavica, podljevani sir, rakija traminka; Pogledajte kako je bilo na Srijemskom doručku u srcu Dalmacije

3. rujna 2018. - 13:46

Švargl,krvavica, podljevani sir i rakija traminka... I brojne druge srijemske delicije na stolovima ugostiteljskih objekata u srcu Dalmacije! Zvuči itetako primamljivo. Ili, stara je to priča o spajanju "modre" i "zelene" Hrvatske. Na žalost, ta priča je uglavnom ostala prazno slovo na papiru, jer naši ugostitelji skloniji su posegnuti za uvoznom hranom, nego onom koja se uzgaja i spravlja u Hrvatskoj.

Međutim, mali, ali vrlo konkretan korak u realizaciji gore spomenute ideje o povezivanju kontinentalne i jadranske Hrvatske na našim stolovima napravila je Turistička zajednica Vukovarsko- srijemske županije koja je u šibenskom heritage hotelu "King Krešimir" predstavila projekt "Srijemski doručak":

- Cilj nam je da vrhunske domaće delicije nađu svoje mjesto u destinacijama top klase kao što je ovaj hotel, ili grad Šibenik, odnosno cijeli Jadran općenito. Želja nam je da naši ugostitelji, hotelijeri ponude svoje goste doručkom koji je tematski vezan uz gastro ponudu kontinentalne Hrvatske. Primjerice, u Šibenik smo donijeli svinjetinu u svim varijantama. Primjerice, i neke vrlo rijetke delicije poput švargla ili krvavice. Nudimo i veliku paletu sireva i kolača. Jasno, sve to treba dobro i zaliti. Recimo, domaćim sokom od bazge, a može i rakijom. Baš smo u Šibenik donijeli jednu specijalnu rakiju- iločku traminku koja se radi od "kraljevskog" traminca. Da zaključim, naši mali OPG-ovi imaju vrhunske proizvode koji su krema kulinarstva. Mislim da ti proizvodi zaslužuju mjesto u najboljim hotelima. Dapače, držim da je Hrvatska prebogata takvim proizvodima i da ih je nemoguće složiti na jedan mali stol- rekla je Rujana Bušić- Srpak, direktorica vukovarsko- srijemske turističke zajednice.

S njom se složio i Fabiano Baranović, izvršni direktor šibenskog hotela "King Krešimir":

- Nema razloga da vrhunski domaći proizvodi ne budu ponuđeni našim gostima. Većina hotela radi specijalizirane doručke, poput engleskog, kontinentalnog ili laganog. Ne bi bio veliki problem te tradicionalne svjetske dorulke pretvoriti u tradicionalne hrvatske. Primjerice, lagani bi mogao postati istarski, a kontinentalni slavonski. Na taj način bismo još bolje prezentirali bogatu domaću gastro ponudu- kazao je Baranović.

Osim gastro ponude, u Šibeniku su prezentirani Srijem i Slavonija kao turistička destinacija:

- Zašto smo odabrali Šibenik? Zato što imamo 70 posto domaćih gostiju. Držim da ljudi iz Dalmacije nakon naporne turističke sezone zaslužuju odmor i da ga imaju razloga provesti u Srijemu i Slavoniji. Isto kao što se mi kontinentalci odmaramo na moru, tako pozivam Dalmatince da godišnji odmor provedu na kontinentu. Uvjerena sam da neće zažaliti- zaključila je Bušić- Srpak.

19. travanj 2024 22:35