StoryEditorOCM
FotogalerijaTematski razgled

Još jedan sjajan projekt iz 'kužine' Udruge turističkih vodiča 'Mihovil': Šibenčani na tragovima Fausta Vrančića

19. siječnja 2020. - 12:50

Kada šibenska Udruga turističkih vodiča “Mihovil” pozove sugrađane na tematsku šetnju gradom, onda je odaziv zajamčen, makar je najava događaja objavljena tek na Facebook stranici Mihovilovaca.

 

Ovaj put Šibenčani su, pod vodstvom Zlatke Rodin, zaposlenice Memorijalnog centra Faust Vrančić na otoku Prviću i članice Udruge “Mihovil” šetali gradskim ulicama i punktovima koji su neraskidivo povezani s likom i djelom Fausta Vrančića, poliglota širokog znanstvenog interesa koji se bavio leksikografijom, filozofijom, tehnikom i teologijom, a trajan trag u europskoj i svjetskoj baštini ostavio je i svojim izumima visećeg mosta, padobrana, žičare...

 

Datum tematske šetnje, objasnila je vodičica Rodin, nije slučajno izabran. Faust, kojega mnogi s pravom nazivaju hrvatskim Leonardom da Vincijem, rodio se 1. siječnja 1551. godine u Šibeniku, a umro 20. siječnja 1617. godine u Veneciji. Siječanj je njegov mjesec, a subotnja ruta koja je startala s trga kod crkve sv. Frane tragom slavnog Šibenčanina bila je prva takva šetnja po lokacijama koje je obilježio Faust.

 

- Ideja je bila da se zainteresirane građane povede do mjesta koji su direktno ili indirektno vezane uz Faustov životni put. Obuhvaćena je kuća Vrančić, a uhodana ruta završava kod katedrale sv. Jakova. Budući da radim u Memorijalnom centru “Faust Vrančić”, svakodnevno se bavim Faustom, a kako sam ujedno i članica Udruge “Mihovil” koja je izuzetno aktivna, a vodiči pravi znalci u svom poslu, bilo je šteta to ne iskoristiti i uobličiti u jedan ovakav događaj - kazala je vodičica.

 

Ni okupljališna točka do koje su Šibenčani dohrlili na poziv Udruge – trg kod crkve i samostana sv. Frane, nije izabrana slučajno. U franjevačkom samostanu se, naime, čuva vrijedna zbirka inkunabula, a među njima je i sačuvani primjerak inkunabule Euklidovih “Elemenata” iz 15. stoljeća kojim se služio i sam Faust dopisujući na nju bilješke i komentare. Tijekom razgleda sudionici su od svoje vodičice mogli čuti i druge zanimljive detalje ne samo o Faustu, već i njegovu stricu Antunu, nadbiskupu ostrogonskom i primasu Kraljevine Ugarske koji se, prema obiteljskoj tradiciji, skrbio za Faustovo školovanje.

 

Bit će tematskih ruta, po riječima Tine Biluš, predsjednice “Mihovila” još nekoliko i svaka će za sebe biti posebna.

 

- Međunarodni dan turističkih vodiča 21. veljače ove smo godine odlučili obilježiti malo ranije ciklusom vođenja kojega otvara tura “S Faustom po Šibeniku”, a tijekom veljače imat ćemo još tri vođenja koja će obraditi druge teme no o tome ćemo, računajući na faktor ugodnog iznenađenja, sugrađane obavijestiti na vrijeme - najavila je Biluš.

15. travanj 2024 00:52