StoryEditorOCM
FotođirRADIONICA NA TVRĐAVI BARONE

Ana Cukrov učila Šibenčane: U ‘Kantuniću‘ sadili terarije za žive kantune stanova i dječjih soba

Piše Branimir Periša
3. studenog 2020. - 09:34

Ima i ljepših – ili barem jednako lijepih stvari od prizora ukiseljene zimnice u običnim staklenim teglama, poručuje Ana Cukrov, majstorica terarija, posebne tehnike sadnje nekih vrsta biljaka u najrazličitiju stakleninu – i što da ne – u posude za kiseljenje povrća kakvih u svakom domaćinstvu ima barem jedna viška.

Ana Cukrov, inače dizajnerica, sretna je žena budući da je svoj hobi pretvorila u posao od kojeg se dade živjeti u svome šibenskom studiju.
O sadnji terarija prvo je održala teorijsko predstavljanje, a dan poslije i radionicu na tvrđavi Barone.

Tako se događaji i aktivnosti u organizaciji Javne ustanove Tvrđava kulture i njihova infopunkta nazvanog "Kantunić" na Maloj loži priređeni za najmlađe sugrađane sele i na druga mjesta kada god je moguće, govori Andrija Bakula iz JU Tvrđava kulture, čija je služba programske produkcije u svome City pointu u Starom gradu organizirala "Kantunić".

S ciljem da se i javna ustanova pridruži oživljavanju života u staroj gradskoj jezgri i revitalizaciji Male lože, gdje je ovog ljeta, preko europskog projekta, nakon dugog niza godina opet uspješno zaživjela drevna zelena tržnica, a i zato da se djeci ponude poučne, kreativne aktivnosti.

– U našem City pointu, od ponedjeljka do petka od 17.30 do 19 sati, održavamo radionice za djecu koje su već izvođene na tvrđavi Barone. U program su također uvrštene radionice i gostujuća predavanja petkom s vanjskim suradnicima – napominje Bakula.

Osim Ane Cukrov, dosad su sudjelovale kiparica Antonija Dorbić i slikarica Lana Martinović Čala, a sljedećeg petka šibenski cvjećar Luka Čular održava "Lukin cvjetni kutak" te će djecu podučiti kako majkama aranžirati buket cvijeća.

– Nadamo se da će epidemiološke prilike dopustiti da nastavimo s tom aktivnošću. Kada radionice održavaju kreativci s vlastitim obrtima, postigli smo da ponude i popuste, sve kako bi stara gradska jezgra bila Šibenčanima primamljivija za izlazak u razdoblju izvan sezone – kaže Andrija Bakula.

Bio samonametnuti ili službeno proglašeni, "lockdown" nam ne gine, pa kud ćeš bolje aktivnosti od sadnje terarija, slažem se s Jelom Cindrić iz Vodica. Na suncem obasjanu tvrđavu Barone došla popiti kavu i nešto naučiti o tome uzgoju bilja.

Ionako imam puno sličnih teglica kod kuće. Onako prazne kada pojedemo zimnicu su neugledne, a s posađenom biljkom postaju nešto sasvim drugo – komentira oduševljeno gospođa Jela dok promatramo djecu zajedno s majkama okupljenu oko ovećeg stola, na kojem je Ana Cukrov pokazivala kako zasaditi terarij s uobičajenim sukulentima.

Zemljoradnja s maskama

Svi nose maske preko lica baveći se "zemljoradnjom" za koju ne treba puno zemlje, niti prostora, a izvodi se priborom koji je prije slikarski i filatelistički, nego cvjećarski, a lako se dade improvizirati: lepezasti kist na dugome držalu – budući da teglu za vrijeme sadnje treba očistiti od trunja zemlje i pijeska kako se biljka ne bi oštetila, pinceta, obični lijevak s nataknutom gumenom cijevi za lakše usipanje zemlje i pijeska u teglu koja s posađenom biljkom postaje živ, oku ugodan mikroklimatski prostor, komadić prirode usred četiri zida.

– Ovi su terariji jako zastupljeni u suvremenom uređenju stanova. Samoodrživi su, nisu zahtjevni jer se ne zalijevaju i vrlo su praktični za ljude koji se iz dana u dan nose sa strkom u životu i nedostatkom vremena za klasične lončanice – objašnjava Ana Cukrov.

Ona se godinu dana u svome šibenskom studiju bavi terarijima i zasad je jedina profesionalka "urban junglea" u Dalmaciji. U Zagrebu je to već pravi hit, govori Ana s nadom da će svoju "džunglu" uspješno proširiti i na susjedni Zadar i Split.

– Sve nas, djecu naročito treba vratiti prirodi, a dovoljna je jedna teglica, biljčica, malo zemlje i skromni pribor – kaže Ana Cukrov, zahvalna što su joj organizatori omogućili da svojoj vještini poduči najmlađe i njihove roditelje.

Za vratom joj možda već puše konkurencija: mala Maša Perišić, plavokosa djevojčica na kraju radionice čvrsto je obgrlila svoju staklenku s posađenim sukulentom, odlučna da zasadi puno teglica i daruje ih prijateljima.

16. travanj 2024 16:35