StoryEditor
SpektarNAŠA NOVINARKA SKITALA JE AFRIKOM (3)

Vjenčanje iz snova

Piše PSD.
22. ožujka 2008. - 13:01
Mladoženja svojoj odabranici daruje kovčeg prepun novca, nekoliko kompleta zlata, skupe parfeme. Prije obreda vjenčanja, žene u Sudanu podvrgavaju se kozmetičkom tretmanu – “dilki”, skidanju odumrlih stanica kože

Mladenkin nakit za vrijeme tradicionalnog plesa ragis arus
Mislite da slavonska vjenčanja traju dugo? Gadno ste se prevarili, jer samo pripreme sklapanja braka u Sudanu mogu potrajati i nekoliko mjeseci. Dok ih kod nas često i nema ili je riječ o simboličnom darivanju prstenja, zaruke su u Sudanu svečanost koja se po važnosti gotovo mjeri s obredom vjenčanja.

bičaji nalažu da se mladoženjina obitelj ceremonijom, na kojoj prisustvuju jedino žene, iskaže u darivanju mlade, a vrijednost darova koje će primiti ovisit će o statusu budućeg supruga. S nekoliko stotina žena koje su na taj dan na sebe stavile najbolje komade zlata i najfinije tkanine, svjedočili smo zarukama djevojke iz jedne od dobrostojećih sudanskih obitelji. Svojoj odabranici mladoženja je uz kovčeg prepun novca, u vrijednosti 75 tisuća kuna, darovao i nekoliko kompleta zlata, čokoladne poslastice, posljednje modele europskih parfema i tradicionalne sudanske mirise.

A njihovim gošćama nije nedostajalo ni ptičjeg mlijeka. Doslovce, jer to se popodne na vatri spremalo i nekoliko stotina golubica. Iako se u pripremi sudanskih jela koristi podosta začina, pa u kombinaciji s mesom prolazi čak i cimet, što okus uvelike mijenja, primijetili smo da se golubica i ne razlikuje previše od piletine.

Tradicionalno ukrašavanje kanom

No, pogled na impresivno šarenilo stotine tradicionalnih sudanskih nošnji, tobova, gotovo nas je odvratio od hrane. Ako se Beyonce Knowles, zahvaljujući oblinama, smatra jednom od najljepših žena na svijetu, Sudanke se bez sumnje svrstavaju u kategoriju najljepših naroda. Ipak, za razliku od r’n’b pjevačice koja se ne srami pokazati svoje naglašene bokove, one svoje široke kukove prikrivaju još širim tobovima.

Prije obreda vjenčanja, žene u Sudanu podvrgavaju se kozmetičkom tretmanu – “dilki”, skidanju odumrlih stanica kože prirodnom smjesom pilinga, koja se Europljankama naviknutim na industrijske tubice može pokazati iznimno neugodna za njušna osjetila. Naime, piling je dimljen na vatri, a da bi se ublažio miris paljevine, dodaju mu se tradicionalni sudanski mirisi. Neudane žene nemaju taj privilegij, s obzirom da se parfem smatra izazovnim, pa se zato i piling bez mirisnih dodataka radi razlikovanja naziva – “lahoha”. Nikako nisam htjela propustiti priliku isprobavanja sudanske kozmetike, pa me osobno dopalo ovo drugo, nakon čega sam danima poslije zaudarala na dimljeno meso.

Janjeće meso pečeno na vrućem kamenju

Poprsje

Razuzdane momačke i djevojačke večeri u Sudanu zamjenjuje “henna”, stoljećima star obred ukrašavanja ruku i nogu kanom (hennom). Dok se u muslimanskim obiteljima strogo poštuju pravila, prema kojima će slobodna žena iskanirati tek jednu ruku i njoj suprotnu nogu, a već udanoj ili zaručenoj dopušteno je ukrasiti obje ruke i noge, Sudanke s juga zemlje (kršćanke) takve granice ne poznaju.

Uvjerili smo se u to prigodom posjeta tamošnjem frizerskom salonu, u kojem je jedna od južnjačkih djevojaka kanirala poprsje te nas pokušala nagovoriti da učinimo isto. Osim kaniranjem, žene se u Sudanu, već s prvim mjesecima života, uljepšavaju i “koholom” (crnom olovkom za oči), za koji se smatra da zbog svojih prirodnih sastojaka ima ljekovita svojstva.
Vjerskom sklapanju braka – agidu, u džamiji pristupaju samo muški članovi obitelji mlade i mladoženje, a obred se sastoji od čitanja najčešće izgovarane sure (priče) iz Kurana – Fatihe i potpisivanja bračnog ugovora. Kako se ne bi događalo da muškarci bez pristanka žene dogovore brak, mlada će uoči agida dati izjavu pred sudom da nije prisiljena na taj čin.

Ruševine drevnog grada Suakin

Složena struktura islama imala je utjecaj na sve oblike slavljeničkih rituala, uključujući i ples. Kao rezultat kulturne segregacije među spolovima, muslimanskim ženama kroz povijest je bilo dopušteno da se zabavljaju ili budu zabavljane jedino u krugu drugih žena. Iako se ples više ne smatra tabuom, tradiciju plesnih pokreta “ragis arusa” (plesa mlade) žene su u zatvorenim prostorijama prenosile među sobom generacijama, što se zadržao i do danas. U nekoliko izlazaka pred mladoženju, u tradicionalnoj crvenoj haljini, a po izboru se presvlači i u haljine drugih boja, mlada svoju životnu energiju izazovnim pokretima demonstrira i ženama iz njegove obitelji, poput kakvog plesa plodnosti.

Posljednjih 30-ak godina djevojke su, pod utjecajem zapada, uvele i svečanost na kojoj nose bijele vjenčanice, no ako ste zamišljali sljedove hrane, zaboravite na to. Svadba završava prije ponoći, a na stolovima se svakom od gostiju poslužuje tanjur s raznolikim, ali ne i pretjerano ukusnim jelom.
Selo Arous jedino je turističko ljetovalište na Crvenome moru i idealan izbor za sudanski medeni mjesec. Nalazi se 50-ak kilometara od drugog najvećeg grada u Sudanu, lučkog središta Port Sudan, a smještaj će u njemu pronaći tek bogatiji Sudanci s obzirom da se i u obližnjem luksuznom gradskom hotelu, koji je donedavno nosio etiketu Hiltona, može pronaći jeftinija soba. Naime, polupansion za jednu osobu po danu košta za Sudan nevjerojatnih sto do 150 dolara. Budući da poznaju samo dva godišnja doba, ljeto i zimu, prvi mjeseci u godini najpogodniji su za boravak u zemlji, kada je danju u zraku ugodnih 30 do 35 stupnjeva, a more se zagrije i do 25 Celzijevih stupnjeva.

Stanovnik brdovitog predjela Erkowit

Koralji

Crveno more dobilo je ime po ružičastim koraljnim lancima, koji su prilično devastirani zbog nepostojanja kontrole podmorskih aktivnosti. Iako je zbog velikog broja morskih pasa ronjenje opasno za život, to ne sprječava entuzijaste da uživaju među njegovim hridima u društvu najegzotičnijih vrsta riba. Osim u dubinama, opasnost prijeti i u pjeskovitom pličinama, gdje se gotovo na svakom koraku skrivaju raže. Uz svjetlucave pješčane plaže, u koje se ukopavaju rakovi, hranu pronalaze i divlje deve. Obično se krda mirnim kasom udaljavaju ako im se osjetno približite. Ipak, iznimaka ima, jer ako osjete da ih se ugrožava, mogu napasti čak i automobile na cesti. Iz Arousa smo krenuli u brodovite dijelove, na 1200 metara visok Erkowit, na kojem temperatura osjetno opada. Zbog velike količine vlage u zraku, čini se kao da neprestano kiši, što je i razlog zbog kojeg je tlo, za razliku od nizinskih, gotovo pustinjskih dijelova, bogato vegetacijom. Na jednom od njegovih vrhova je i grob generala vojske vjerskog vođe Mahdija, Osmana Digna, jednog od najpoznatijih boraca protiv turskih i britanskih osvajača Sudana.

Jedna od atrakcija regije Crvenog mora je i poluotok Suakin. Smješten je 58 kilometara od Port Sudana, a njegova povijest seže još u 10. stoljeće prije Krista, u vrijeme faraona Ramsesa III. kojem je služio kao najvažnije lučko i trgovačko odredište. Suakin je ostao središte razmjene i u 19. stoljeću, u vrijeme kad je ropstvo u zemlji dosegnulo vrhunac, a početkom 20. stoljeća primat preuzima luka Port Sudan. Nekoć veličanstvene građevine sazdane od koralja i morskih stijena danas su na najboljem putu da postanu tek prah.

(SVRŠETAK)

Međumjesni prijevoz u Sudanu

Šaranje

•• I preljub se prema šerijatu može kazniti smrću u slučaju da prevareni muškarac ili žena pred sud dovedu četiri svjedoka koji su na vlastite oči vidjeli nezakonit čin. ‘šaranja’ u brakovima obično završavaju bezbolnim razvodom, nakon kojeg se žena, zbog izgubljenog djevičanstva, teže preudaje u religioznije obitelji.

Izdvojeno

07. kolovoz 2020 11:51