StoryEditor
Reflektorameričko istraživanje

Ovo je najbolje plaćeno zanimanje uz najmanju razinu svakodnevnog stresa: prosječna mjesečna plaća u Hrvatskoj u toj branši iznosi 7635 kuna

Piše novac.hr
10. siječnja 2020. - 07:17
Novcanice, kuneHanza media/Ilustracija

Na sami vrh liste najbolje plaćenih poslova uz nisku razinu stresa zasjela je stomatologija, pokazalo je to istraživanje američke medijske kuće U.S. News & World Report. Iako se ova profesija nije našla na prvom mjestu najplaćenijih zanimanja, u kategoriji godišnjih primanja i razine stresa odnijela je pobjedu, prenosi novac.hr.

Naime, prema njihovom istraživanju djelatnici ove profesije u SAD- u u prosjeku primaju godišnju plaću od 225.760 dolara što je oko 1,5 milijuna kuna.

No, zašto je ovo zanimanje završilo na prvom mjestu?

Kako navodi Market Watch, razlog tomu leži upravo u dobroj organizaciji dnevnog rasporeda. Naime, kao i u većini medicinskih djelatnosti, točni dnevni raspored poznat i nekoliko dana unaprijed što uvelike smanjuje stvaranje stresa. Uz to, na smanjenje stresa pozitivno utječe i činjenica da stomatolozi u prosjeku imaju vrlo mali broj hitnih intervencija.

Kao i u SAD-u, ova profesija i u Hrvatskoj ulazi u kategoriju visoko plaćenih zanimanja, a prema portalu MojaPlaća prosječna mjesečna plaća iznosi 7.635 kuna neto.

Inače, u analizi U.S. News & World Reporta uključeno je 187 visoko plaćenih poslova, a uz stomatologiju na listu najmanje stresnih zanimanja, mogućnosti napretka i dobrog balansa privatnog i poslovnog života ušli su još i programeri, statističari, logopedi, veterinari kao i dio medicinskih djelatnika.

#PROJEČNA PLAĆA, STOMATOLOGIJA, STOMATOLOZI

Izdvojeno

21. svibanj 2020 21:19