StoryEditor
ReflektorSRAMOTA U CENTRU SPLITA

Rusi iz ‘Fortenove‘ preuzeli 300 milijuna kuna duga propalog ‘Centra Brač‘, investitora Small Malla; Iako sve smrdi na financijsko samoubojstvo, kupci se nadaju bagerima na zapuštenoj ledini na Manušu

Piše Sandi Vidulić
31. siječnja 2020. - 23:59
Zapuštena parcela uz Vukovarsku, gdje umjesto trgovačkog centra godinama gledamo - ništa Paun Paunović/HANZA MEDIAPaun Paunović/HANZA MEDIA i Tea Cimaš/Arhiv/Hanza Media

Trakavica s neizgrađenim trgovačkim centrom “Small Mall” dobila je još jedan neočekivani obrat.

Naime, firma “Centar Brač”, koja je od Grada preuzela pravo građenja ugovorom s bivšim gradonačelnikom Ivom Baldasarom, prestala je postojati.

Preuzela ju je novoosnovana firma koja se zove kao neizgrađeni centar - “Small Mall” d.o.o., a ima samo osnivača i direktora Marijana Sviličića.

Trgovački sud u Zagrebu – Stalna služba u Karlovcu otvorio je 30. prosinca 2019. godine predstečajni postupak nad ovom tvrtkom koja je u sudski registar upisana 25. listopada prošle godine, a “Centar Brač” joj je pripojen 13. studenoga iste te godine.

Time je preuzela ogromna dugovanja te tvrtke, a njezino upravljanje je povjereno Snježani Drenški. Tvrtka “Small Mall” je osnovana s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna, a potraživanja koja su priznata vjerovnicima iznose više od 300 milijuna kuna.

Financijsko samoubojstvo?

Sviličić je do sada bio direktor propalog “Međimurje betona”, a u građevinskom sektoru bio je direktor i u “Kamgradu”, kao i nizu građevinskih i nekretninskih tvrtki.

Bio je član Uprave M SAN Grupe, prošetao se po nekoliko direktorskih funkcija, a sad je vlasnik “Pikasa” - tvrtke za poslovno savjetovanje, krizni menadžment i predstečajne nagodbe, kao i tvrtke “Pikas solutio”, koja se bavi “restrukturiranjem privatnih osoba”.

Novonastala situacija djeluje poput bizarnog financijskog samoubojstva. Nije jasno zašto bi netko osnovao novu firmu pa sebi stegnuo omču oko vrata, preuzevši astronomski dug neke propale firme. Samo je Fortenova grupa d.d., koja nasljeđuje Agrokorova potraživanja, vjerovnik težak 254 milijuna kuna, da ne spominjemo druga manja potraživanja.

Do Sviličića smo pokušali doći, zvali smo ga na mobitel, ostavili poruku njegovoj tajnici, kojoj smo objasnili što nas zanima, ali on se nije odazvao.

No, kupci poslovnih prostora u neizgrađenom trgovačkom centru, koji duže od dvadeset godina čekaju svoja prava, tvrde da ovaj novi obrat ima svoju logiku. Vjeruju, dapače, da je to jedina priča koja ima šanse da se realizira?!

Što se zapravo zbiva na Manušu, kao i to da je Sviličić kao konzultant “Fortenove” već koju godinu potajno u igri oko ove vrijedne lokacije, ispričao nam je predstavnik kupaca Matko Petričević.

- Ivica Todorić je svojedobno ušao u priču s namjerom da spasi svojih pet milijuna eura koje mu je bio dužan “Centar Brač”. “Agrokor” i “Centar Brač” su se uskoro našli u velikim problemima. Ali, ostalo je pravo građenja.

Ako bi se ukinula građevinska prava, gube Grad Split, kupci i svi ostali. Pravo građenja je vezano za “Centar Brač”, ali i za pusta potraživanja koja je imao “Agrokor” nad njim. Siniša Škaro (bivši direktor “Centra Brač”, nap.a.) je ubrzo otišao u zatvor radi gospodarskog kriminala, a firmu je prenio na sina Josipa.

Pokrenuta je predstečajna nagodba. Dok je trajao postupak, morao je biti zaposlen. Da bi prevario sustav, sebe je prijavio na jednu kunu. No, čak niti za to nije isplaćivao davanja državi, pa je porezna uprava radi duga od 20 kuna srušila predstečajnu nagodbu! - objašnjava Petričević.

Bolje išta nego ništa

- Rusi, koji su vlasnici “Fortenove”, napravili su jedino što je bilo moguće za spašavanje svoga duga od “Centra Brač”, pa su preuzeli i sva njihova potraživanja tako što su ovlastili Sviličića, koji za njih vodi ovakve stvari, da osnuje novu firmu. Izbacili su Škaru iz priče koji je pokušao prijevaru, namjeravaju podmiriti nas i ostale, srediti odnose s Gradom, Poreznom upravom.

To je jedini način da se ona ledina “očisti” i ja ga podržavam. Kad to naprave, oni će nastaviti gradnju - napominje Petričević, koji ipak dodaje da se ne može reći da su kupci poslovnih prostora sretni s novim okolnostima nakon skoro dva i pol desetljeća čekanja.

- Nismo zadovoljni, ali dosta nam je svega. Da smo se mogli naplatiti sa svim sudskim kamatama koje bi nam pripadale, umjesto jedne kune dobili bismo sedam kuna. Ovako ćemo umjesto kune dobiti pola kune za naša potraživanja. Ali, to je još uvijek bolje od svih prijevara koje su nam bile servirane ovih godina od lažnih investitora - ističe Matko Petričević. 

Izdvojeno

10. srpanj 2020 15:39