Reflektorkomentar slavena alfirevića

Dolasci Pandže i Jerkovića u Hajduk izazvali su polemike: Brbić je tražio određenu autonomiju odavno, stoga je logično da se okupe ‘svi predsjednikovi ljudi‘

Piše Slaven Alfirević
11. siječanj 2020. - 23:59
Zagreb, 091010. Kaptol centar. Predstavljanje prvog broja hrvatskog izdanja vodeceg europskog nogometnog magazina FourFourTwo i gledanje utakmice Hrvatska - Izrael. Na slici: Glavni urednik Renato Pandza.Nenad Dugi/Arhiva/Hanza Media
rgx time: 3.2186508178711E-5

Kandžom na Pandžu, nije to baš lijepo, ali pada nam na pamet digresija, nekad je Stanko Poklepović na Mandžukića Mandžu stavljao Pandžu (Borisa), a sad je akter - Renato Pandža.

Diže se (i stišava?) bura kako je to firma “Jedanaesta ura” dobila savjetnički posao kod predsjednika uprave Hajduka Marina Brbića? Zašto baš Renato Pandža? Premda se radi o provjerenom stručnjaku, a rekli bismo i hajdukovcu, bez dvojbe, koji je duboko unutra i što se tiče poznavanja kluba i privrženosti bijeloj boji i struci svojoj. Kako bi to sad zvučalo da napišemo porijeklom je iz Dalmacije, a obitava u Zagrebu? Treba li prebrojavati bijela krvna zrnca?

Svejedno, pitanja su legitimna, premda se ne postavljaju svaki  put. Je li se poštovao Kodeks, uvijek se i svaki put može i treba pitati: možda je Pandžu trebalo predstaviti, a ne da ga novinari objave “na mala vrata”. “Jedanaesta ura” osnovana je tek nedavno, očito je to bilo neophodno da Pandža službeno zasnuje svoj odnos s Marinom Brbićem i Hajdukom.

Ne treba biti predubok poznavatelj hajdučkih prilika pa ustvrditi kako su Renato Pandža i primjerice Benjamin Perasović bliski prijatelji, povezuje ih hajdukologija iz Zagreba, a cilj Pandžina angažmana nije ništa drugo nego da se na bolji način promovira sve što Hajduk dobro ostvaruje na raznim poljima.

Pandža nije bio od volje dodatno objašnjavati, a jasno (nam) je da Brbić ima pravo odabirati bliske suradnike: tako je to bilo s promocijom Lukše Jakobušića za dopredsjednika, pa kad se gospar Lukša brzo zamorio (šteta!) doveden je Mario Stanić u funkciji savjetnika za sportska pitanja. Oko Stanića je očit konsenzus kuloara, pa se “begeniše” i odabir Kepčije, ali je sad promocija Pandže stavila mnoge upitnike iznad glava.

Bit će prilike i da Renato Pandža, naš bivši kolega novinar Slobodne Dalmacije, te potom komunikacijski stručnjak kaže svoje. Postavlja se i pitanje kako je za selekciju “do 12”, dakle “bilih tića” koji su se taman “izlegli” angažiran Zlatko Jerković, je li to zbog toga što je blizak Andri Fistoniću, desnoj ruci Bore Brimorca? Svi su negdje nekako povezani? A kako drukčije? Jedino je Kepčiju povukao Stanić. Ne vjerujemo da su ga drugi znali otprije.

Logično nam je da se okupe “svi predsjednikovi ljudi”, Brbić je tražio određenu autonomiju još odavna, “ili me pustite da radim ili..” Nismo nužno Brbićevi zagovornici, ali Ivan Kos kad je dolazio u paketu je poveo i svoga bratića da mu pomaže, odvjetnika Velimira Slovačeka i sve je to dobro štimalo dok nije došao “befel” kako Kos treba otići. Hajduk je u tom trenutku bio visoko pozicioniran u utrci za prvim mjestom.

Pustimo Brbića da nam kaže, o Pandži, o Jerkoviću Zlatku:

- Najavio sam podizanje postojećeg sustava i izradu strategije u svim segmentima funkcioniranja, a sve sa ciljem da ne osjećamo velike posljedice zbog odlaska jednog čovjeka. Nastojim donositi odluke koje su u ovom trenutku najbolje za Hajduk i ustrajat ću na tome bez obzira na podmetanja! Kadroviranje se u Hajduku obavlja transparentno, gradimo priču na duge staze i ekipiramo se stručnjacima koji će biti važan segment razvoja i podizanja kluba. Doveli smo eminentne stručnjake kao što su Boro Primorac, Igor Tudor, Mario Stanić, Ivan Kepčija, baš kao što Renato Pandža i Zlatko Jerković koji su sad ušli u klub imaju svoje reference, o njima govore rezultata njihova rada i dosadašnje karijere – Brbić je nedvosmislen u svome izboru.

#HAJDUK#RENATO PANDžA