StoryEditor
Prostorijasjajna adaptacija

'Željeli smo da kuća s dostojanstvom ističe stoljetno naslijeđe!': zavirite u pomno obnovljeni kaštel u Veloj Luci, čiji interijer u isti mah smiruje i animira

27. listopada 2018. - 15:48

Nenametljiva elegancija najstarije građevine u Veloj Luci, netom renoviranog Kaštela Ismaeli, osvaja jednostavnošću profinjena ukusa. Kuća se nalazi na mjestu gdje je 1490. godine sagrađeno prvo skromno skrovište, a kasnije i kaštel plemićke obitelji Ismaeli iz grada Korčule. Nadograđivana je više puta u 19. i 20. stoljeću, a zahvaljujući nedavnoj obnovi, ova stara kamena kuća zaslužuje pažnju koju plijeni već na prvi pogled.

U samom središtu uvale koja se iz zapuštenog industrijskog središta, pogotovo posljednjih godina, transformira u pomalo netipičnu turističku destinaciju, pomirujući tradicionalnu otočnu priču s novim urbanim inicijativama, na samoj rivi našla se ova kamena dvokatnica, koja o prošlosti svjedoči na suvremeni način.

Prostor koji smiruje i animira

– Željeli smo da kuća ističe stoljetno naslijeđe s dostojanstvom. Toplinu interijera nastojali smo zadržati drvenim podovima, tepisima od jute i sobnim zelenilom, nudeći tako protutežu kamenu i metalu koji se pojavljuje kao dio namještaja suvremenih linija – otkriva nam vlasnik Nevenko Žuvela, uvodeći nas u prostor koji u isti mah smiruje i animira. Visoki stropovi i parketi složeni u motiv riblje kosti kreiraju dojam otmjenosti upotpunjene prepoznatljivim namještajem dizajnera iz Prostorije.

Kako navodi, dugo se pripremao za ovaj projekt, a cijeli koncept detaljno je razradio s prijateljem Markom Padovanom iz "TimBolje arhitekture". Uz savjete još jednog prijatelja, Marija Furčića iz "Kancelarije za arhitekturu", koji potpisuje odabir dekoracija i art-direkciju, završene su četiri luksuzne sobe.

Moderne grafike za lokalni karakter 

Po planiranom dovršetku objekta one će, kako doznajemo, postati dijelom obiteljskog boutique hotela. U prizemlju će se, uz postojeću turističku agenciju, kojom naš poduzetan sugovornik, promovirajući višu kategoriju smještajnih kapaciteta, polako, ali sigurno podiže ponudu rodne uvale, tako naći i zajednički prostor u obliku lobbyja i bara.

Iz njih će se, kao i iz svih soba pružati pogled na luku, i to kroz bujne palme, koje reflektiraju zelenilo prisutno u interijeru.

Pažljivo kreiranu atmosferu otočnog okružja prenesenog u unutrašnjost ovaj kaštel dobrim dijelom duguje i grafikama mlade umjetnice Jelene Bando, koje, nadovezujući se na prisutan element kamenih zidova, kao dio lokalnog karaktera, u moderne sobe donose otočne motive.

Vješto usklađeni kontrasti

– Jelenin proces traženja inspiracije u okvirima zadanog prostora i okružja bio je prilično temeljit. Došla je u Velu Luku, obišla kuću, mjesto i otok, upijajući dojmove i motive. Rezultat njezina promišljanja su brojne ilustracije koje prostoru daju jedinstven i osoban pečat – zadovoljno će Žuvela, objašnjavajući kako je izgledalo usklađivanje umjetničkog impulsa s profilom građevine.

Dojam nove klasike, građen na vješto usklađenim kontrastima koji se, osim u susretu starog i novog, očituju i u paleti boja koja crnu i bijelu spaja tek prirodnim bojama prisutnih elementa, te pokojim akcentnim komadom ili detaljem u kontrastnom pastelnom tonu, naglašen je rasvjetnim tijelima iz radionice domaće "Grupe", koja bezvremenskim dizajnom potenciraju nepogrešiv stil Kaštela Ismaeli.

Izdvojeno

10. srpanj 2020 14:55