StoryEditor
ProstorijaOgledalo vlasnika

Želite dom s osobnim pečatom? Šibenska arhitektica otkriva kako urediti stan da bude baš, ono, 'vaš'

Piše Gabrijela Radanović
10. rujna 2018. - 19:18
Zidove ispunite motivaima koji vas vesele i inspiriraju, te održavaju onaj stil koji preferirate u interijeru

Kreativna Šibenčanka Jelena Babić, angažirana u zagrebačkoj "Brigadi, rado je prihvatila ideju da naše čitatelje provede kroz nekoliko važnih "koraka" uz pomoć kojih u svojih nekoliko kvadrata možete stvoriti pravu "utopiju" za tijelo i dušu. U moru knjiga o uređenju doma, serijama o transformacijama prostora, skandinavskim, industrijskim, rustikalnim i inim stilovima, često se izgubimo kad je uređenje vlastitog životnog prostora u pitanju.

Listajući/"skrolajući" kroz mnoštvo primjera prekrasnih stanova, često se, tako može dogodi da želimo ono što ne odgovara našem životnom stilu ili kupimo ono što je u tom trenutku na najvećem sniženju, a što će već sutra biti trend na zalasku.

Međutim, gotovo svi imamo jednu želju, da stan pretvorimo u dom, u svoju oazu, mjesto gdje ćemo nakon dugog radnog dana biti opušteni i svoji, gdje ćemo se osjećati sigurno i udobno. Za uređenje interijera stambenog prostora nema jedinstvene formule, oni su odraz individualnih karaktera i životnog stila, ali nekoliko smjernica može pomoći da uspješno savijete svoje gnijezdo i potom pozovete cijelo susjedstvo na razgledavanje.

Istraživanje, istraživanje, istraživanje...

Temeljito istraživanje vlastitih navika i potreba možda zvuči banalno, ali je prvi korak do željenog rezultata. Primjerice, ako volite kuhati i to često radite, sigurno je da ćete se bolje osjećati u kuhinji s većim radnim plohama, dobro organiziranim ormarićima i okruženi kvalitetnim aparatima. Ako uglavnom jedete na poslu, a pripremate samo sendviče, dio prostora kuhinje možete pretvoriti u radni prostor ili "wine tasting" zonu, ako ste ljubitelj napitka bogova.

Svaka od prostorija u stanu ima svoje varijacije, a vi nađite onu koja je po vašoj mjeri. Tuš ili kada, kutni ležaj ili kombinirana garnitura, spremište sportske opreme ili umjetnička instalacija, sve su to bitni čimbenici koji ovise samo o vama. Prođite kroz sve prostorije i napišite na papir koliko i kako biste željeli provoditi vrijeme u njima.

Složite vlastitu formulu
Nađite slike prostora, namještaja i stvari koje vam se sviđaju pa dodajte i one koje pokazuju osjećaj kakav želite imati u domu. Možda je to slika morske pučine, tango plesača ili šteneta bijelog retrivera, ali neka bude ono što vas asocira na atmosferu koju želite imati. Ubacite slike boja i materijala i dobit ćete kolaž vašeg idealnog doma. A sad filtrirajte i izaberite pet do šest koji će vam biti šalabahter za svaki sljedeći korak. Kod odabira bilo kojeg elementa provjerite uklapa li se taj element u koncept koji ste postavili. To će vas držati da previše ne odlutate i na kraju dobijete ono što ste zamislili.

Dom za sva osjetila
Prilikom kupnje namještaja i predmeta za stan imajte na umu da su udobnost i funkcionalnost jednako bitne, kao i da nam je vizualno privlačno. Namještaj za sjedenje i spavanje isprobajte prije kupnje, dodajte mekane jastuke i prekrivače, kombinirajte teksture namještaja i detalja - kožne, svilene, drvene ili keramičke predmete. Razmislite i o mirisu i nađite one koji vas smiruju. To mogu biti mirisne svijeće, koža na garnituri, difuzor za aromatična ulja ili teglice sa začinskim biljem.

Cvijeće u vazi ili biljke u teglama dat će svježinu prostoru, a vizualno možete kombinirati razne teksture, veličine i boje. Ako ste ljubitelj glazbe, već u fazi projektiranja stana razmislite o ugradnji zvučnika u stropove ili nabavite kvalitetnije zvučnike ako želite brzo rješenje. Što god to bilo, pobrinite se da su sva osjetila zadovoljena.


Rasvjeta
Malo što može instantno promijeniti atmosferu kao što je rasvjeta, a nažalost, često se uopće o njoj ne razmišlja. Dodajući podne ili zidne lampe te ugrađivanjem dimera vrlo jednostavno možete jednu prostoriju pretvoriti iz ureda u romantičnu jazbinu. Više različitih izvora svjetlosti, posebno u dnevnom boravku, omogućit će vam jednostavnu prilagodbu ambijenta vašem raspoloženju. A osim lumena, količine svjetla koju emitira izvor, jako su bitni i Kelvini. Za stvaranje ugodne kućne atmosfere poželjno je da svjetlo bude toplije bijelo, što je od 2700 do 3000 Kelvina.

Boje i materijali
Generalni je stav da u domu treba koristiti svjetlije, toplije boje koje prostor čine većim i prozračnijim. Ali, zašto ne biste dodali i malo drame? Tamne, zagasite boje mogu stvoriti intimniju atmosferu, što je idealno za, primjerice, spavaću sobu. Također, tamna podloga dobar je način da istaknete umjetnine na zidu. Budite hrabri s bojama, u najgorem slučaju ćete morati prefarbati.

A osim boja, tržište je danas prepuno različitih vrsta obloga i obrada koje se mogu aplicirati na plohe pa istražite mogućnosti. Iskoristite originalne zidove od opeke i betona, rebraste stropove ili građevinske detalje koji će dati originalnost vašem prostoru. Poigrajte se i s materijalima koji imaju refleksivna svojstva, kao što su metali ili ogledala, što će u igri sa svjetlošću prostoru dati malo dinamike.

Detalji - make it personal
Dekorirajte prostore predmetima koji imaju priču, koji vas podsjećaju na lijepe uspomene ili ste ih sami izradili. Oni će im dati osobnost i učiniti ih unikatnim. Bilo da su to knjige koje volite, plakat predstave s vašeg prvog dejta ili bakina vaza, neka to budu detalji koji će makar i podsvjesno pobuditi pozitivan osjećaj. Ipak, kako stan ne biste pretvorili antikvarijat, kombinirajte stare predmete i namještaj sa suvremenim, ne zatrpavajte prostor stvarima i držite ih organiziranima. Puno je elemenata koji čini prostor ugodnim, pa ako vam se ovo sve čini previše, potražite pomoć arhitekta.

Međunarodne nagrade

"Brigada" je međunarodno najnagrađivanija agencija za dizajn interijera, koja se može pohvaliti velikim projektima i brojnim priznanjima za dizajn, između ostalog dobili su međunarodnu nagradu "IIDA Global Excellence" za najbolje dizajnirani izložbeni prostor, za izložbu "Croatia je Hrvatska", nastalu u povodu 133 godine postojanja "Croatia osiguranja". Osim toga, dizajnirali su brojne urede velikih domaćih i međunarodnih tvrtki, poslovnica, trgovina, salone za prodaju vozila, pa čak i paviljone za "Weekend media festival" te brojne druge velike projekte.

 

#BRIGADA#UREĐENJE INTERIJERA#IVANA VALIDŽIĆ#JELENA BABIĆ

Izdvojeno

07. srpanj 2020 06:13