StoryEditor
Prostorija22. Graditeljska nagrada u Meksiku

Zavirite u prekrasnu kamenu kuću na Krku, nagrađenu prestižnim međunarodnim priznanjem

Piše PSD.
22. studenog 2013. - 13:19
Kuća za odmor na Krku, kojoj je u srpnju dodijeljena nacionalna Graditeljska nagrada CEMEX u kategoriji Stambene građevine, dobitnik je još jednog priznanja. Posebnost hrvatskog projekta, koji su za privatnog investitora projektirali Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić (Dva arhitekta d.o.o.), a radove izveo Stiv elektro d.o.o., prepoznao je i međunarodni odbor nagrade koji im je dodijelio treće mjesto u kategoriji Stambene građevine.

Za 22. međunarodnu Graditeljsku nagradu CEMEX u Meksiku konkuriralo je ukupno 730 projekta i to 545 građevina s područja matične zemlje i 185 građevina izgrađenih u Kolumbiji, Kostariki, Hrvatskoj, Gvatemali, Španjolskoj, Meksiku, Nikaragvi, Panami, Poljskoj, Porotoriku i Dominikanskoj Republici. Žiri koji je ocjenjivao sve radove sastojao se od 17 stručnjaka iz sedam različitih zemalja. Dobitnici natjecanja odabrani su prema novim konceptualnim, tehničkim i estetskim rješenjima primijenjenima u projektiranju, izgradnji ili uporabi. Valja napmenuti da je Ured Dva arhitekta nagradu u kategoriji stambenih građevina dobio treću godinu zaredom.

Kuća za odmor na otoku Krku projektirana je za korištenje triju obitelji. Kamena baza kuće, integrirana sa zidovima okoliša, sadrži spavaći trakt te je u direktnoj vezi s bazenom i sunčalištem. Unutar bijelog kubusa kao nadogradnja nalaze se dnevni sadržaji; kuhinja s blagovaonicom i dnevnim boravkom. Kuću odlikuje i niz “međuprostora” poput natkrivene i nenatkrivene terase, atrija i slično, kao i fokus na morsku vizuru.

Pri projektiranju bilo je potrebno prevladati i određene izazove: projektiranje kuće koja se nalazi u prvom redu do mora, iznimno strm teren te uklapanje u lokalnu arhitekturu uz istovremenu suvremenost oblikovanja. Smještajem na vrh kuće dnevni boravak s kuhinjom i blagovanjem dobiva najbolji pogled, a konfiguracija terena omogućuje i toj etaži vlastiti vanjski prostor. Potpuno slobodan tlocrt pruža nesmetan pogled iz svakog dijela prostorije.

Zbog zapadne orijentacije glavnog, morskog pročelja, velika natkrivena terasa pozicionirana je bočno i zaštićena od sunca. Prednja terasa je u jutarnjim satima u hladu. Baza kuće sadrži spavaći i gostinjski trakt, s direktnim pristupom na bazen. U ukopanom dijelu kuće nalazi se alternativni dnevni boravak, orijentiran na atrij, koji je povezan s vrtom i bazenom.

jadranka matić

Preokupacija kuće i interijeri

Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić diplomirali su na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu koncem osamdesetih godina. Preokupacija u njihovu radu su obiteljske i višestambene kuće, te interijeri u javnim i privatnim prostorima. Većina njihovih projekata realizirana je na području Zagreba, ali radili su objekte i na Krku, kao što je nagrađena obiteljska kuća, potom u Osijeku, Daruvaru, Opatiji, Donjem Miholjcu, Rovinju...Izdvojeno

06. srpanj 2020 12:24