ProstorijaNjegom do zrelosti

Vrtlarenje s djecom nije samo zabavno: evo kako potiče usvajanje novih vještina i jača samopouzdanje

Piše Javorka Luetić
14. svibanj 2018. - 11:03

Za odrasle osobe svaki novi početak može biti težak, pa tako i vrtlarenje, pogotovo za najmlađe može biti veliki izazov ako u ostvarenje te ideje ne krenemo polako i postepeno. Stoga, ako i sami vrtlarite te želite biti edukativni i na svoju djecu od malih nogu prenijeti ljubav prema ovoj nadasve korisnoj aktivnosti, dobro se pripremite.

Potrudite se da prve zadatke u vrtu mališani dožive kao igru i zabavu, a nikako kao obavezni zadatak, i ne budite prekritični prema njihovim prvim nasadima. Dobro je da djecu u vrtlarenje uvodimo uz što je moguće više zabave i po mogućnosti kad smo odmorni i dobre volje. Dopustite im da na početku samo prate vaš rad, a ako vam požele pomoći, svakako to prihvatite.

Neka vam djeca najprije pomažu oko berbe slatkih jagoda, oko uklanjanja korova i zalijevanja gredica jer je to jednostavno i zabavno. Nemojte se koncentrirati na njihove pogreške. Možda će u početku osim korova iščupati i biljku koja je upravo niknula, a ponekad će i gredice previše namočiti. Ali nijedan početak nije lagan, ni bez greške. Kasnije, kada djeca svladaju osnovne zadatke, podučite ih o pravilnom branju voća i povrća. Naučite ih zašto jagoda mora postati crvena prije nego što se ubere, i zašto mrkva mora biti narančasta. Također im nekoliko puta pokažite kada su gredice dovoljno zalivene i zbog čega treba redovito čupati korov, te kako to ispravno činiti.

 


Neka i djeca planiraju
Dozvolite vašim mališanima da vam pomognu u prostornom planiranju vrta. Zajedno odredite mjesto i oblik malenog vrta, kvadrata koji ćete ostaviti njima na brigu, a još će biti zabavnije ako ga ogradite ili na neki drugi način označite da se vidi kako taj dio njima pripada. Neka vrt bude baš onakav kakvog ga je zamislila malena vrtlarica ili vrtlar, a ne onakav kakvog ga vi zamišljate.

Također, dajte djeci na raspolaganje različite biljke koje mogu sami zasaditi. Ponudu možete "ograničiti" na povrće koje nije zahtjevno za uzgoj i osigurava bogat urod. Za početak, odličan je izbor bilo koja vrsta salate koja ne zahtijeva cijelu njivu, a vrt od dva kvadratna metra mališanima će za početak biti sasvim dovoljan. Ali imajte na umu da petogodišnjaci ili šestogodišnjaci moraju biti pod nadzorom prilikom vrtlarske aktivnosti.

Budući da je rad u vrtu ponekad, budimo iskreni, prilično dosadan, neki će poslovi i djeci biti nezanimljivi. Zato vam predlažemo da zasadite biljke koje brzo rastu, čiji je uzgoj jednostavan, a koje su ujedno i zdrave za konzumiranje. Vrtlarenje se u tom smislu dokazalo i kao koristan alat koji će vašoj dječici pomoći da zavole namirnice koje inače možda odbijaju. Nadahnuta osjećajem zadovoljstva vrtlarskim uspjehom djeca se nerijetko požele nagraditi plodovima svoga truda, pa rado kušaju što su uzgojili, čak i ako je riječ o namirnicama koje inače izbjegavaju. Objasnite li im pritom da je to što su sami uzgojili daleko zdravije i ukusnije od istog povrća kupljenog u trgovini, njihov će ponos učiniti svoje.

 

 


Suncokreti
Dovoljno je da posadite samo jedan ili dva, jer zauzimaju puno prostora. Već za tjedan dana biljka će niknuti, a nakon samo dva mjeseca već će biti puna cvjetova. Odaberite suncokrete koji se koriste u prehrambene svrhe, jer će se koncem ljeta sam osušiti, a sjemenke bogate proteinima i željezom možete lagano popržiti i konzumirati kao odlične zdrave grickalice.

Zelena salata
Malo je djece koja će rado posegnuti za salatom, ali glavica salate koju su sami uzgojili imat će najbolji okus. Pobrinite se da vrt sa salatom bude djelomično u sjeni te da zemlja u kojoj raste bude iznimno vlažna. I ovdje će rezultati rasta biti vidljivi u roku od deset dana, a glavice salate moći ćete s mališanima rezati za 40 do 50 dana.

Cherry rajčice
Posadite ih direktno na sunce i radije koristite sadnice nego sjeme. Nemojte zaboraviti da ovim rajčicama treba i potpora uz koju će se biljka penjati, a djecu naučite da zalijevaju samo zemlju, a ne listove. Rajčica obično sazrijeva za 70 dana, ali najzabavnije će ih biti brati, kao i slatke jagode.

Mrkve
Za mrkve će trebati malo više vremena da ih djeca počnu s radošću grickati. Dozrijevaju za približno dva mjeseca, pa je stoga najbolje izabrati male vrste mrkve jer ih je lakše uzgojiti, ali svakako je mrkva puno zdravija od bilo koje slane ili čokoladom obložene grickalice.

 

 

 

 

 

 

#VRTLARENJE#VRT I DJECA