StoryEditor
ProstorijaDom s karakterom

Vodimo vas u kuću za odmor u Konavlima: provjerite kako su dubrovačka arhitektica i njen suprug uspješno spojili rustikalno i suvremeno u stotinjak kvadrata potkrovlja

Piše Tanja Giovanelli
13. listopada 2018. - 16:04
Toni Mostahinić

Dom mladog para u obiteljskoj kući u Konavlima na Grudi prostor je koji osvaja na prvi pogled. Nastao je prema viziji dubrovačke arhitektice Ivane Trotman, osnivačice studija "Creare", koja je, u suradnji s investitorima, u stotinjak kvadrata praznog potkrovlja osmislila trosoban stan s dvije kupaonice, kojim dominira dnevni prostor otvorenog plana i razigrana atmosfera toplog doma.

Interijer je, kaže, proizišao iz glavnog elementa zatečenog u kući – neobrađenih greda prisutnih na međukatnoj konstrukciji prema potkrovlju, koje asociraju na rustikalno naslijeđe arhitekture dubrovačkog zaleđa, donoseći lokalni karakter suvremenom prostoru.

Autentično ogledalo vlasnika

– Već sam kod osmišljavanja idejnog projekta znala da će fokus biti na gredama, te da će upravo one odrediti cijelu priču o interijeru, što je, zahvaljujući povjerenju i otvorenosti vlasnika, tako i ispalo. Ionako je njihova osnovna vizija podrazumijevala razigran prostor, kojemu su grede, kao i tamni seljački pod kakav je velikodušna kvadratura dopustila, poslužile kao neizostavna baza; "temelji" su odrađeni u nešto ozbiljnijem tonu – govori nam arhitektica, ističući kako je željena atmosfera zahtijevala neutralnu paletu osnovnih boja u kombinaciji s vedrijim naglascima.

 

 

Oni veći i trajniji komadi namještaja, poput velikog kauča u smeđem štofu, crno-bijele kuhinje s drvenom pločom te konzolnog kreveta u sobi i integriranih ormara – garderoba, kao i zanimljiva polica ispod televizora u dnevnom boravku, tako su izvedeni u neutralnim bojama, dok je topao ugođaj postignut šarenim pločicama u kupainici, kao i šarenim tepihom u dnevnom boravku, te ukrašenim zidom na kojem su svoje mjesto pronašla sjećanja s putovanja, razni darovi i natpisi koji, kako nam govori sugovornica, dom čine autentičnim ogledalom vlasnika.

Kod unošenja boja ključna je prava mjera

– Odraz njihova vedrog mladenačkog karaktera ogleda se i odabiru žute boje koja izvrsno nadopunjava drvene elemente, otvarajući prostor toplom spektru boja. Iako je prisutna tek u kuhinji, gdje vodonepropusnim premazom štiti zid iznad radne plohe, te na zavjesi u blagovaoničkom dijelu, ostavlja dojam dominante boje u prostoru, što nas uči kako, kada je prisutnost boja u pitanju, uspjeh leži u pravoj mjeri – otkriva Trotman, dodajući kako je upravo prava kombinacija boja vlasnicima bila najvažnije u oblikovanju interijera.

Pri projektiranju je, dodaje, najvažnije odabrati glavne komade namještaja kao dugoročne i neutralne, pa osobni pečat temeljen na ukusu koji se s godinama mijenja uvoditi kroz detalje, kao što su asesoari od tekstila, boja, ili tapete na naglašenom zidu, ili, pak, slikama i drugim dekorom. Iako je, kako ističe, ovaj prostrani stan uređen i opremljen u neutralnom tonu, njegov se interijer neprestano mijenja te iznenađuje detaljima i šarenilom koje se nameće kao osnovni motiv.

Doza suvremenosti kao kontrast rustikalnoj bazi, osim biranim komadima namještaja, kao što su modernističke stolice, ovome je domu dodana i difuznom rasvjetom, i to poglavito ugrađenim stropnim svjetiljkama, koje dodatno naglašavaju razrađeni strop, dajući pritom nenametljivo osvjetljenje cijeloj unutrašnjosti stana. Na suprotnom je polu upadljivosti otkačena podna lampa koja daje atraktivnosti inače minimalistički uređenom dnevnom boravku, dar prijatelja vlasnika, a poglede privlače i već spomenute šarene podne pločice, koje inače bijeloj kupaonici jednostavnih linija daju razigranu notu.

#KONAVLE#UREĐENJE DOMA#UREĐENJE INTERIJERA#KUĆA ZA ODMOR#ARHITEKTICA

Izdvojeno

06. srpanj 2020 15:45