StoryEditor
ProstorijaVrijednost starine

Veliki ljubitelj Splita, nedavno preminuli Michael O‘Mahony, u srcu grada je ostavio četiri kraljevska apartmana, zavirite u novu raskoš starih palača

18. srpnja 2020. - 17:07
Unutrašnje dvorište Pjaca apartmanaAli Relata

Trebalo je puno godina strpljivog i minucioznog rada, ali prije svega želje vlasnika i investitora, da bi Split u strogom centru dobio nekoliko apartmana od čega i dva tzv. kraljevska. Četiri ih je u Nepotovoj ulici gdje je u Vili Nepos sjedište i recepcija za one u Palači Pavlović i Palači Cindro.

U projekt se upustio veliki zaljubljenik u Split, nedavno preminuli Michael O'Mahony, podrijetlom Irac, a državljanin SAD-a gdje je imao lanac uglednih galerija WentWorth.

O'Mahony Dioklecijanov grad nije zavolio naišavši jednom slučajno poput mnogih drugih. On je zapravo bio splitski zet, a kako nam priča supruga mu Marija Mijić, sreli su se 1968. godine u metrou u Londonu gdje je ona kao student Više ekonomske škole pošla savladati jezik. Ondje su živjeli neko vrijeme, Michael je bio financijaš i potom odlaze u Ameriku gdje malo po malo ulažu u galerije. Danas ona živi u Miamiju, a trojica sinova odvjetnika nastavljaju očeve poslove.

- Znate, u Splitu nisam bila dvadeset godina. I baš smo u rujnu trebali svi doći, imamo stan tu na Rivi, ali moj Michael je, nažalost, podlegao bolesti. Mi smo inače prvi put ljetovali na Čiovu 70-ih gdje smo imali neugodno iskustvo s vlasnicima. Ukrali su nam, naime, tada tisuću eura, poslije smo nekako to izgladili. Ali to mog Michaela nije spriječilo da tu ulaže jer je obožavao starine, a shvatio je da Splitu nedostaje smještaja - ispričala nam je Marija koju smo kontaktirali telefonom. Dodala je kako su ona i suprug imali brojne kontakte, njihove galerije posjećivali su mnogi svjetski i naši uglednici, od Tonija Kukoča do Stipe Mesića. Jednom ih je posjetio i Donald Trump, pohvalila nam se Marija i dodala kako su u svojim galerijama prodavali i slike hrvatskih umjetnika te pomagali u vrijeme rata kao i za vrijeme poplava u Gunji.

- Ali moj Michael je volio diskreciju, radio je u tišini, bez razmetanja i sve sa srcem. Mislim da je s tim apartmanima obnovio i sačuvao vrijedne dijelove grada - kaže njegova udovica.

U starinskom stilu

U Nepotovoj gosti danas imaju smještaj u starinskom stilu, štoviše, poneki od njih spavaju pod restauriranim lukom starim sedamnaest stoljeća. Kad to čuju neki od njih, pogotovo Amerikanci, pomisle da im je rečeno kako je sve skupa iz 17. stoljeća i iskreno se začude. A tek kad ispravno shvate, da je to autentični luk iz 300. godine, skoro padnu u nesvijest.

Znao je to O'Mahony cijeniti jer sve što je napravljeno u prostoru, strogo je bilo pod nadzorom splitskih konzervatora. Apartmane je dizajnirao služeći se raznim artefaktima sakupljenima posvuda u svijetu pa zidove, pored umjetničkih slika, krase reljefi i skulpture. Tu je, primjerice, stilski stolić koji ispod stakla čuva starinske uljanice od srebra i keramike, tu su kovani novčići, mačete, štitovi, venecijanski lavovi... Najviše je starorimskih artefakata i replika. Neki predmeti su svježe izrađeni, poput velikog ogledala oivičenog kovanim željezom iz radionice jednoga solinskog majstora.

image
Jedna od spavaćih soba u Cindro apartmanima
Ali Relata

Pojmljivo je sve birano kako bi naglasilo vrijednost starine. Kristalni lusteri krase čak i kuhinju i kupaonicu kraljevskog apartmana na Pjaci pa se tako izdižu nad mesinganim slavinama i ručicama elemenata. Dnevni boravci zastrti su perzijskim tepisima, a prozori koji se pružaju od stropa do poda, što je oko 4,5 metra visine, prikrivaju teške baršunasto-brokatne zavjese. Po zidovima i kantunalima svijećnjaci, noćne lampe... Zbilja za nekoga tko jest ili se želi osjetiti kraljevski.

Statue starih Rimljana

Carskog ugođaja, baldehina i kadife, ne nedostaje ni u ostalim O'Mahonyevim apartmanima. U Vili Nepos usko stepenište vodi vas do smještaja s vitrajnim prozorskim staklima, a "pozdravljaju" vas statue starih Rimljana bez glava ili glave same, diskretno iluminirane. Četiri su apartmana, prigodno nazvana Venetian, Legatus, Augusti i Centurion. Antički ugođaj u kamenim zidovima isprepliće se s venecijanskom cvjetnom gotikom. Na malom balkonu tek golubovi su vječni... I smetaju kad se za puste zime ugnijezde.

image
Vila Nepos

Michael O'Mahony htio je i antikvarijat otvoriti u Splitu, kod Kibele, ali je naišao na velike birokratske prepreke. Bilo je puno problema i s hrvatskom carinom kada je donosio vrijedne predmete, koje je godinama kupovao po svijetu. Uloženi novac broji se u desecima milijuna eura, ali Michael je, kažu,vođen strašću, davao kao da nije razmišljao o povratku uloženoga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

19. rujan 2020 09:09