StoryEditor
ProstorijaStuden u vrtu

Uživate u zelenilu na balkonu? Vrijeme je da ga pripremite za hladnije dane: evo kako njegovati lončanice na otvorenom i u zatvorenom prostoru

Piše Javorka Luetić
28. rujna 2018. - 15:32
iSTOCK

Kraj rujna i početak listopada vrijeme je za prenošenje začinskih mirisnih biljaka iz vrta u lonce. Na taj način imamo mogućnost tijekom cijele zime imati svježe začinske biljke pri ruci, a znamo da svježe odrezane imaju najbolju i najintenzivniju aromu.

Takve biljke nisu sasvim jednostavne za uzgoj u zatvorenom prostoru, jer obično imaju vrlo različite zahtjeve.

Na primjer, timijan, ružmarin i vrtna kadulja mogu rasti u pijesku pomiješanom sa zemljom i ne toleriraju obilje vode, ali su im potrebni svjetlo, toplina i fosforom bogato gnojivo, dok melisa i metvica trebaju više vode, humusnu zemlju koja čuva vlagu, polusjenu i organsko gnojivo.

Zajedničko svima je upravo to da im prija svijetli prostor. No, prije nego što odaberete prikladno mjesto, treba se pobrinuti za odgovarajuću zemlju tako da zadovoljava zahtjeve biljaka koji su različiti od drugih sobnih biljaka, pa ih nikako ne treba saditi u namjenske mješavine pripremljene za ukrasne sobne biljke. Za njih je primjereniji kompost. Ukratko, ako nemate vlastiti kompost, onda svakako kupite zemlju uz pomoć etikete na ambalaži i pri tome pazite na sastav zemlje, kao i na moguće dodatke koji će odgovarati začinskim biljkama.

˝Naoružajte˝ se ovlaživačem zraka
Presađenim biljkama treba osigurati i dovoljno vlage budući da je zimi zbog grijanja u zatvorenim prostorima zrak suh. To je najbolje riješiti na način da lončanice postavimo u posude s vodom. Budući da na našim prozorskim daskama obično nema dovoljno prostora, bolje je koristiti ovlaživače zraka koji vise na radijatorima ili u blizini peći. Uz to je potrebno osigurati dodatnu rasvjetu koja će prijati većini biljaka. Da bismo spriječili propadanje korijena, moramo paziti da višak vode ne zaostaje u loncu. Stoga prije sadnje u dno lonca uspite sloj sitnog kamenja ili još bolje komadiće razbijenih glinenih posuda kako biste osigurali nesmetano otjecanje viška vode.

 

U prirodnom okruženju čili trajnice mogu prezimjeti, ali možemo ih prenijeti i u zatvoreni prostor. Bit će im ugodno u grijanom svijetlom prostoru ili u hladnijem na barem 10 stupnjeva, npr. na stubištu. Prije nego što ih počnemo unositi, treba ih pažljivo pregledati da na njima ne bi zaostali štetnici, koje svakako treba uništiti ako su prisutni. Obično su to lisne uši koje mogu prezimjeti i u zatvorenom i napasti druge biljke.

Ako su na biljci zreli plodovi, to ne znači da je zaključila sezonu. Kad odstranimo zrele plodove, sazorit će i ostali. Tek kad poberemo sve, biljka će opet početi cvjetati i prijeći će u fazu rasta i cvjetanja, pa stoga u pripremu za prezimljavanje spada i nježno obrezivanje grančica.

Prilikom svih ovih priprema treba poštovati pravilo - što je prostor topliji, biljkama treba više svjetla i vlage. Ne smije se pretjerivati sa zalijevanjem, a u veljači biljke možemo presađivati u veći lonac ako su zimski san provele u hladnijem prostoru. Osim redovitog zalijevanja treba ih dodatno pognojiti i polako privikavati na više svjetla i veće temperature.

#BILJKE#UREĐENJE DOMA#LONČANICE

Izdvojeno

07. srpanj 2020 06:11