StoryEditor
ProstorijaPRODUŽITE MU VIJEK

Uživate u opuštanju na terasi ili u dvoru? Savjetujemo kako ćete vrtni namještaj zaštititi uoči jesenskih kiša i omogućiti da blista sezonama

21. rujna 2018. - 11:10
iStock

Premda ćemo na ovim našim toplim mediteranskim prostorima još neko vrijeme moći uživati u ispijanju jutarnjih kavica, pića u predvečerje ili objedovati na balkonima, terasama, u dvorištima i vrtovima, nije prerano početi razmišljati o zaštiti i spremanju namještaja koji koristimo na otvorenom ako mu želimo produljiti vijek trajanja.

Naime, bez obzira od kakvog je materijala načinjen, je li u pitanju drveni, pleteni, metalni ili drugi namještaj, s godinama će blijediti, propadati ili pucati, pa ga je najbolje spremiti u zatvoreni prostor tijekom mjeseci u kojima se neće koristiti ili pak prekriti nepropusnom ceradom ili nekim sličnim materijalom.

KAMEN

Brojne dalmatinske kuće, stare ili novoizgrađene u tradicionalnom stilu, imaju u vrtu kameni stol i klupe koji se, dakako, ne mogu prenositi i negdje spremiti, ali ih je najlakše održavati. Kameni namještaj je otporan na djelovanje prirodnih utjecaja, s vremena na vrijeme treba ga očistiti čvrstom četkom i sapunicom, te isprati čistom vodom, a kako je ipak podložan stvaranju mahovine i plijesni, prije zime ga treba temeljito oprati i potom zaštititi pokrivanjem.


DRVO

Namještaj od drveta je specifičan jer taj materijal najviše pati pod prirodnim utjecajima, blijedi, suši se i puca na suncu, a na kiši se napuše, pa o njemu treba voditi posebnu brigu. Drveni vrtni namještaj ne smije se čistiti prije prve upotrebe i prije nego se premaže uljem, a to je najbolje učiniti odmah nakon raspakiranja i sastavljanja.

Drvena garnitura duže će ostati kao nova ako se skladišti na odgovarajući način tijekom zime. Takav namještaj ne bi smio stajati u suhom i toplom prostoru jer se može isušiti. Najbolje bi ga bilo spremiti u garažu ili neki sličan prostor koji je dovoljno provjetren, a pruža zaštitu od kiše (i snijega). Ne bi ga se smjelo prekriti plastikom i sličnim materijalima jer mogu izazvati truljenje i pojavu plijesni.

Namještaj od egzotičnih vrsta drveta, poput eukaliptusa i tikovine, dugovječan je i otporan na vlagu pa se jako lako čisti. Najbolje je to obaviti krpom ili četkicom i nježnim deterdžentom, a potom ga premazati njegujućim uljem.


Namještaj od bambusa spada među najpopularnije, a za njegovo održavanje stručnjaci preporučuju da se premaže mješavinom jedne žlice terpentinskog ulja, tri žlice lanenog ulja i jednom litrom vode. I prirodni ratan, ako se pravilno održava, može trajati godinama, ne puca i ne kida se te dugo zadržava formu, a ako se i ovlaži, neće puknuti.

Treba ga nježno očistiti vlažnom krpom i cijelog prelakirati lakom za brodove svakih godinu ili dvije, ovisno o tome koliko se upotrebljava.

UMJETNI RATAN

Vrtni namještaj od umjetnog ratana je među najprodavanijim zbog dugovječnosti i lakog održavanja. Nakupljenu prljavštinu jednostavno je očistiti malo jačim mlazom vode, možda još obrisati vlažnom krpom i deterdžentom za suđe, ostaviti da se osuši na suncu ili obrisati suhom krpom kako ne bi ostali tragovi vode.

METALI I PLASTIKA

Metalni i plastični namještaj otporan je na sve vremenske uvjete, jednostavan i lagan pa ga je lako prenositi, ali i njega je najbolje spremiti preko zime kako bi što dulje trajao. Savjet za aluminij je da ga se čisti i polira mješavinom vode i octa. Plastični namještaj također se jednostavno čisti, dovoljno je malo vode s deterdžentom, izribati ga spužvom ili krpom i osušiti.

Metalnom namještaju najveći je neprijatelj hrđa, pa svakako treba izbjegavati da pokisne, a dobro bi ga bilo preventivno premazati slojem zaštitnog laka. Ako se ogrebotine ili hrđa ipak pojave, treba brzo reagirati. Zahrđale dijelove obavezno treba izbrusiti finim brusnim papirom i nanijeti boju koja služi kao zaštita.

 

Uklanjanje hrđe

Ako ne želite koristiti neki od brojnih proizvoda na tržištu, nego prirodna sredstva, može vam pomoći ono bez čega ne može ni jedno domaćinstvo – limun i sol. Na hrđu treba posuti malo soli i na nju iscijediti limun te smjesu ostaviti dva-tri sata, a nakon toga je odstraniti limunovom korom. Umjesto limuna može se koristiti i limeta.
Hrđa se može skinuti i uz pomoć krumpira i deterdženta za pranje posuđa. Krumpir se presiječe popola, otvorena polovica umoči u deterdžent za posuđe i time se riba hrđa. Kad ona prijeđe na krumpir, odreže se "zahrđala" kriška i ponovi proces.

Bolje išta nego ništa

Iako se za njegu egzotičnog drva preporučuje i skupo u malim bočicama prodaje namjensko, laneno ulje, važno je naglasiti kako će u nedostatku istoga, za silu prilike posao dobro odraditi i maslinovo ulje slabije kvalitete, ili drugo ulje koje imate u kući.

 

Izdvojeno

04. kolovoz 2020 16:19