StoryEditor
Prostorijakorak po korak

URADI SAM Izvucite staru škrinju iz zaborava

Piše PSD.
9. listopada 2013. - 23:03
Škrinja pronalazi svoje mjesto i u današnjim modernim domovima, unoseći dašak tradicije i dajući poseban čar interijeru. Stoga pretražite tavane i podrume i izvucite škrinje iz zaborava.

Nekad je škrinja bila važan i nužan dio namještaja svakoga kućanstva. Koristila se kao spremište za odjeću, posteljinu i nakit, a ako je bila ravnog poklopca, na njoj se moglo i sjediti.

Prednja strana uvijek je bila ukrašena. U kontinentalnoj Hrvatskoj to su bili jednostavni ornamenti, a u primorju bogato izrađeni ukrasi.

Škrinja je bila i neizostavan dio mladenkine opreme jer je u njoj prenosila dotu u novi dom. S vremenom su škrinje zamijenjene komodama, vitrinama i na kraju ormarima.

Međutim, Škrinja pronalazi svoje mjesto i u današnjim domovima. Bez obzira na stil uređenja, škrinja će domu dati onaj pravi završni pečat.

Jednu takvu škrinju pronašli smo u Pučišćima na Braču. Budući da je dulje od 50 godina ležala zaboravljena na tavanu, prije povratka u život potrebno ju je obnoviti.

Za njezinu obnovu potrebno je: brusilica za drvo, kistovi, sredstvo za sanaciju drva od plijesni i insekata, lazura za drvo, tanki stiropor, tkanina za oblaganje unutrašnjostI, ljepilo za stiropor, silikonski pištolj.

Savjet: Radite u otvorenom natkrivenom prostoru ili u dobro prozračenoj zatvorenoj prostoriji. Područje dobro zaštitite zaštitnom prekrivnom folijom.

1. Prvo čistom vodom i krpom dobro očistite škrinju od svih nečistoća.

2. Kistom nanesite sredstvo za sanaciju drva kako biste ga zaštitili od propadanja te uništili plijesan i insekte. Škrinja se potom mora dobro osušiti, što će potrajati nekoliko dana, ovisno o vremenskim uvjetima.

3. Kad se škrinja osušila, potrebno ju je dobro izbrusiti.

S obzirom na obujam posla, za to će vam trebati brusilica za drvo.

4. Na ovako pripremljenu površinu nanesite dva sloja lazure za drvo. Između svakog sloja pričekajte da se boja dobro osuši. Na našoj škrinji koristili smo lazuru za drvo Cromacolor kako bismo istaknuli teksturu drvene površine i sačuvali njezinu prirodnu ljepotu.

5. Za dodatni sjaj i zaštitu na kraju nanesite bezbojni lak za čamce Cromacolor. Njegovi specijalni dodaci povećat će trajnost zaštitnog filma boje, što će osigurati dugotrajnu zaštitu površine.

6. Kako biste izravnali unutrašnje plohe škrinje, unutrašnjost obložite tankim stiroporom. Trebate ga pažljivo oblikovati kako biste dobili ravne plohe i utore potrebne pri zatvaranju škrinje.

Stiropor prije postavljanja obložite odabranom tkaninom uz pomoć ljepila za stiropor. U našem slučaju unutrašnjost smo obložili zelenom čohom. Tako obložen stiropor učvrstite na unutrašnje plohe škrinje pomoću silikonskog pištolja.

Videoklip “Renoviranje škrinje“ pogledajte na portalu www.najboje.hr.

Natalija Borjan, urednica portala najboje.hr

#URADISAM

Izdvojeno

05. srpanj 2020 22:08