StoryEditor
ProstorijaLjetno osvježenje

Umirujuće žuborenje ili glasan šum? Nije bitno, samo neka hladi i opušta: uz ovaj detalj živnut ćete i vi i vaš vrt

5. srpnja 2018. - 23:18

Ljudi su se tisućama godina fascinirali ljepotom fontani i uživali u ugođaju koji stvara voda koja teče, a ujedno su ugradnjom ovog estetskog elementa u svoje vrtove slali i simboličnu poruku jer su fontane kroz stoljeća bile simboli božanstava, raja, moći, bogatstva, umjetnosti… pa su neke postale i zaštićeni povijesni spomenici - primjerice fontana di Trevi u Rimu koju se smatra jednim od najsavršenijih arhitektonskih i umjetničkih dostignuća.

Stoga je razumljivo ako ste i sami poželjeli instalirati fontanu u svoj vrt i tako dodatno ukrasiti eksterijer i osvježiti se za vrijeme boravka u njemu. No, sada ste u dilemi kako je odabrati. Na tu odluku utječe mnogo faktora, počevši od podneblja u kojem živite, o tome kakva fontana vam je najdraža i naravno, o tome koliko namjeravate investirati u materijal jer one mogu biti kamene, granitne, betonske, metalne, staklene, keramičke, obložene drvom......

Možete je izgraditi iznad zemlje, ukopati u tlo, instalirati uza zid, ili na postolje kao stol. Najbolje je da s obzirom na vlastiti ukus suzite izbor dok ne nađete pravo rješenje, ali nije loše kada osmislite svoju ideju da se posavjetujete i sa stručnjacima.

Nježno žuborenje ili glasan šum vode

Kakav učinak ima zvuk vode? Nekima se sviđa nježno žuborenje vode, drugi žele da se šum jedva čuje. Ima i onih koji najviše vole snažni šum koji ih podsjeća na udaranje morskih valova o obalu. Vjerojatno ste imali priliku slušati kako savršeno zvuči šum valova snimljen upravo radi opuštanja i još kombiniran s pjesmom dupina. Dakle, kada se odlučujete za zvuk kojim će voda pridonositi ugođaju u vašem vrtu vodite računa o aktivnostima koje će se događati u blizini fontane ili vodoskoka...

Za čitanje, meditiranje i popodnevnu sijestu najugodniji je nježni zvuk vode koja se oglašava tek udaranjem kapljica. Ako imate glasne susjede odaberite fontanu koja će biti dovoljno glasna tako da je čujete, ali i prebrišete glasove iz susjedstva.

Stil neka bude primjeren vrtu i okolišu

Prilikom izbora stila fontane vodite računa da se uklopi u vaš vrt i okoliš. Najomiljenije su fontane naslonjene, odnosno ugrađene na zid ili različite stolne varijante. Zidne fontane šalju mlaz vode prema tlu, obično prekrivenom kamenom ili nekim drugim vodootpornim materijalom. Stolne fontane ili vodoskoci su ugrađeni u koritima ili drugim posudama različitog oblika, već prema ukusu vlasnika vrta.

Stolne fontane su najjeftinije

Lijepa fontana ne mora biti preskupa. Stolne varijante su jeftinije i najbolje se uklapaju u male vrtove. Osim toga lako ih je premjestiti kada se odlučite na radikalnije promjene u vrtu. Veće fontane ili vodoskoci, bilo podne ili zidne su znatno skuplje, ali imaju i znatno dramatičniji izgled i zvuk. Stoga izbor zapravo ovisi o dubini vašeg džepa.

Središnja točka ili podređena uloga

Razmislite i o tome što želite postići ugradnjom fontane. Želite li da ona bude središnja točka u vašem vrtu koja će privlačiti svu pozornost, ili će imati tek podređenu ulogu među vašim prekrasnim grmovima ruža. Pri tome vodite računa i o činjenici da fontanu treba održavati i čistiti da bi lijepo izgledala i obavljala svoju funkciju.

Na izbor utječe i podneblje

Naravno da podneblje u kojem živite utječe na to kakvu ćete fontanu odabrati. U toplom i sunčanom području gdje nema snijega i leda znači da u fontani možete čak uzgajati i ribice, lopoče i druge vodene biljke koje će bazenčiću dodati još ljepote, osim što će fontana privući i ptice i leptire koji će „oživjeti“ vrt.

U područjima gdje je puno snijega i leda bolje je odabrati fontanu koju nije teško pripremiti za zimu da bi se sačuvala i blistala u dijelu godine kada sve procvjeta. U takvom slučaju bolje je odabrati stolne varijante koje se mogu tijekom zime spremiti u zatvoreni prostor ili pokriti odgovarajućim materijalom koji će joj poslužiti kao zimski kaputić.

Morate misliti i o vodi koja vam je na raspolaganju. Naime, voda ne mora biti osobit trošak jer ona u fontani zapravo kruži i prolazi kroz odgovarajuće filtere.

Izdvojeno

05. kolovoz 2020 19:30