StoryEditor
ProstorijaU centru grada

U prostoru koji je bio stan od 110 četvornih metara, šibenska arhitektica smjestila je četiri apartmana: zavirite u jedan uređen u industrijskom stilu

Piše SANJA BRALIĆ, dipl.arh.
16. kolovoza 2020. - 16:45
Paun Paunović/Hanza Media

U središtu Šibenika uređena su četiri mala funkcionalna apartmana u prostoru koji je nekada bio stan od oko 110 četvornih metara. Objekt je smješten u stogom centru grada, nedaleko od središnjega gradskog trga, u Ulici Blajburških žrtava 2.

Naziv objekta "JM Doubly" simbolično je proizišao upravo iz suradnje investitora i arhitekta tijekom realizacije projekta. Prostor je osmišljen kao estetski atraktivna cjelina, a prilikom uređenja uvaženi su svi zahtjevi novih vlasnika.

Budući da nije bilo zatečenih elemenata tradicionalne gradnje, bilo je moguće oformiti novu strukturu u samom centru grada koja će se oblikovanjem i teksturama materijala isticati s obzirom na zatečeno stanje i okolnu gradnju.

Novim rješenjem zadržan je osnovi kostur građevine, dok su unutarnje pregrade u potpunosti izanulirane. Koridori hodnika prizemlja i katova ostali su definirani prema postojećem stanju, kao i vertikalna komunikacija koja povezuje sve apartmane. Drveno stubište koje vodi na zadnju etažu zadržano je kao retro element prostora.

Novim oblikovanjem krovne konstrukcije potkrovlje postaje funkcionalna jedinica prilagođena suvremenom načinu života.
Kuća se sastoji od četiri etaže i na svakoj je smješten po jedan manji stan za najam. Svaki od stanova ima površinu oko 20 četvornih metara. Ulazni prostor i stubišta su glavna poveznica svih jedinica, a u prizemlju je smješten prostor za prijem gostiju i zasebna prostorija za pranje rublja, te najmanji od četiriju apartmana.

image
Paun Paunović/Hanza Media

Na stubište koje povezuje prizemlje, prvi i drugi kat postavljena su drvena gazišta koja su položena na postojeću betonsku podlogu, dok je kao ograda postavljen perforirani lim u punoj visini, čiji detalj se nastavlja i kao ograda promjenjive visine na fasadi. Drveno stubište koje vodi na zadnji kat zadržano je u prvotnim obliku i uz neznatnu sanaciju predstavlja retro element u prostoru. Na postojeća drvena gazišta dodani su metalni dijelovi kao kontrast stubištu donjih etaža na koja su postavljena drvena gazišta. U cijeli prostor hodnika integrirano je LED svjetlo, a zidovi su obojeni u tamne nijanse kako bi se dobila dubina prostora te hotelski izgled predsoblja.

Fasada je izvedena u bijeloj boji, dok su ograde od profiliranog lima postavljene na različitim visinama, kako bi se postigao željeni stupanj privatnosti s obzirom na smještaj objekta.

Da bi ovaj koncept mogao zaživjeti, bila je potrebna temeljita adaptacija i angažman arhitekta. Izvedene su nove instalacije, podne i zidne obloge, nove kupaonice, te potpuno novi namještaj u svim prostorijama.

Inspiracija

Sva četiri stana inspirirana su industrijskim dizajnom, s dodacima modernih i suvremenih elemenata koji su se prenijeli i na i vanjsko oblikovanje prostora.

Svi materijali korišteni su u mat izvedbi, s naglaskom na tamne tonove u donjim jedinicama. Jedino se apartman smješten u potkrovlju dizajnerski razlikuje od ostalih jedinica te su korišteni svijetli tonovi kako bi se naglasila otvorenost zadnje etaže.

Namještajem se definirao prostor tako da korisnik prolaskom kroz objekt stalno dobiva nove vizure i kadrove koji se međusobno nadovezuju.

Kako je glavna stilska okosnica uređenja prostora bio industrijski stil, uz hladne čelične dijelove kao njegovo glavno svojstvo, te prisutne tamne tonove, dodavanjem drva dobilo se na toplini prostora.

Stanovi su koncipirani kao jedinstvena cjelina u kojoj nema jasnih barijera između prostorija. U prostoru od samo 20-ak četvornih metara spavaći dio odvojen je od kupaonice s centralnim blokom, koji je izveden kao pregrada s integriranim sadržajima.

Djelomično skrivena mala čajna kuhinja nastavlja se na središnji dio koji je razerviran za televizor, dok se kroz staklena vrata ulazi u prostor kupaonice. Dio kuhinje osmišljen je kao stol za objedovanje, a može se koristiti i kao radni kutak.

Kupaonica je podijeljena u dvije zone staklenom sjenkom u punoj visini koja je izvedena od crnih metalnih profila. Pregrada je transparentna i donosi prirodnu svjetlost u kupaonicu, što je i bio jedan od ciljeva.

image
Paun Paunović/Hanza Media

Nasuprot staklenoj stjenci smješteno je zrcalo u punoj visini, čija se refleksija odražava u spavaćem dijelu. Umivaonik se nalazi u drugom dijelu niše, dok su u privatnijem dijelu kupaonice smješteni tuš-kada i WC.

Spavaći dio postavljen je centralno na najveći zid, uzglavlje je definirano dizajnerskim zidnim tapetama, dok su bočno postavljene lampe poznatih dizajnera. Kao akcent svakog od stanova, odabrani su dizajnerski stolci i fotelje.

Budući da su vlasnici željeli imati elemente industrijskog dizajna koji će se prožeti kroz prostor, ormari/komode su izvedeni iz čeličnih profila, bojeni u crnu boju kao otvoreni sustavi koji integriraju sve potrebne elemente sobe – ormar, radni kutak i spremište osobnih predmeta.

Zbog male površine u kupaonicu je stavljen ormarić rađen po mjeri, a prostor je učinjen dinamičnim kombiniranjem dviju vrsta keramike, koje asociraju na uzorak betona, metala, printeva, ovisno o kojem se apartmanu radi.

Svaka soba ima izvedene sebi svojstvene detalje, dok određeni elementi i teksture koji se pojavljuju daju osjećaj cjeline.
Apartman u potkrovlju izveden je u svijetlim tonovima, akcent je fotelja "pepito" uzorka i dekorativna zidna tapeta.
Dakako, posebno mjesto zauzelo je veliko zrcalo koje reflektira cijeli prostor te dizajnerska lampa.

image
Paun Paunović/Hanza Media

Kuhinja je osmišljena kao dio ormara unutar metalnog okvira, sve je izvedeno u svijetlim tonovima i dekorima s betonskim uzorkom.

Prilikom projektiranja posebna pozornost posvećena je upravo pozicioniranju rasvjetnih tijela, definirajući tako kontraste, igru svjetla i sjene.

Kao unutarnja zaštita od sunca korišteni su dekorativni baršunasti zastori, koji doprinose eleganciji svake prostorije.

Izdvojeno

16. kolovoz 2020 16:47