StoryEditor
Prostorijaponuda i potražnja

Trendovi na tržištu nekretnina: u cijenu stana uračunat i - automobil

Piše PSD.
12. svibnja 2014. - 10:50
Cijene stanova u ovogodišnjem travnju u većini su hrvatskih gradova, prema podacima portala za nekretnine i turizam Crozilla.com, zabilježile niže vrijednosti u odnosu na isti lanjski mjesec, ali, kao i prijašnjih godina u ovom razdoblju, travanj bilježi porast cijena u gradovima na dalmatinskoj obali, pa su cijene u Splitu, Zadru, Šibeniku i Dubrovniku bile nešto više nego prošle godine.

Cijene nekretnina danas su znatno niže nego prijašnjih godina, međutim, unatoč njihovu padu, kupci su na oprezu i postali su puno zahtjevniji nego što su bili u vrijeme kad su stambeni kvadrati bili puno skuplji. Kupci su svjesni situacije na tržištu nekretnina i položaja prodavatelja koji moraju ponuditi “nešto više”.

– Danas, kad tržište oskudijeva kupcima, oni očekuju da za svoj novac dobiju što je više moguće: nisku cijenu kvadrata, dobru lokaciju, urednu dokumentaciju, uključeno parkirališno mjesto, kao i očišćen i uredan stan. Nerijetko se uz stan nudi parkirališno ili garažno mjesto, ranije je bilo slučajeva kad se nudila kupnja namještaja po posebnim cijenama, projektiranje interijera i slične ponude, a uz skupocjene nekretnine ponekad čak i automobil – sve uključeno u cijenu stana.

U razdoblju kad se prodaja odvijala bez teškoća, čak i unatoč visokim cijenama kvadrata, nije bilo potrebno nuditi posebne “dodatke” nekretnini kako bi se ona prodala. No, u vrijeme krize i slabijeg toka prodaje nekretnina ponekad je potrebno ponuditi nešto više kako bi se prodaja pokrenula – kaže Ivana Vukoje, direktorica agencije “Dom Ekspert” d.o.o.

Što se cijena apartmana na Jadranu tiče, prosječna cijena četvornog metra u travnju je u odnosu na ožujak niža za 1,2 posto, dok je na godišnjoj razini viša za jedan posto i iznosi 2011 eura po kvadratu. Osim u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, tražene cijene apartmana su više od 2000 eura za četvorni metar u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji. Najpovoljnije nekretnine za odmor su vikendice na području Zadarske županije s cijenom od 1603 eura po četvornome metru.

Marija Čović

U Šibeniku kvadrat 1499 €, u Dubrovniku 3361 €Cijena četvornog metra u Zadru u travnju je iznosila 1960 eura, u Splitu 2114 eura, u Šibeniku 1499 eura te u Dubrovniku čak 3361 euro. Uz Zagreb, to su gradovi koji su u travnju imali najviše cijene četvornoga metra stana.
Prosječna tražena cijena zagrebačkih stanova iznosila je 1561 euro, što je 5,5 posto niže nego lani u istome mjesecu. Pulski su stanovi zabilježili najveći godišnji pad cijena, 8,7 posto, a u travnju se za jedan tamošnji četvorni metar u prosjeku tražilo 1233 eura. Po cijeni od 1393 eura oglašavani su stanovi na području Rijeke, a ta je cijena za 2,1 posto niža nego lanjskoga travnja.


Izdvojeno

15. srpanj 2020 01:44