StoryEditor
ProstorijaCIJEVNI RADIJATORI

TOPLE 'ŠVEDSKE LJESTVE' Sve prednosti modernih zidnih grijalica

Piše PSD.
29. studenog 2013. - 14:44
Prošla su vremena kupovanja drva za ogrjev “na metre”, kad su se stare peći skrivale po kutovima kuće u nadi da će ugrijati velik dio prostora, a da istodobno neće narušiti sklad prostora. Novi ljudi, novi običaji. Danas grijaća tijela postavljamo u središte pozornosti jer se odlikuju zanimljivim oblicima i visokom elegancijom, pogotovo kad je riječ o radijatorima. Ugradbena tehnologija više nije problem, niti nešto ekstra moderno.

Podno grijanje se već odavno uvodi u stanove, i to prije postavljanja pločica. Dizajneri unutrašnjeg prostora trude se, osim učinkovitosti, sve više skladno oblikovati sve izloženo pogledima kako bi se uz osjećaj topline stvorio i estetski osjećaj ugode. U trgovinama se sve više nudi bogat izbor žičanih radijatora primjerenih za stambene i poslovne prostore te cijevnih radijatora koji su ponajprije namijenjeni kupaonicama.

Radijatori na kotačima, koji su lako prenosivi iz prostorije u prostoriju, polako nestaju jer ih zamjenjuju lagani ugradbeni radijatori nove generacije. Žičani radijatori su iznimno lagani, blago zaobljenih površina, a proizvode se u različitim dimenzijama, te su primjereni za zagrijavanje svih stambenih i poslovnih prostora. Konstruirani su tako da zauzimaju manje mjesta, a svojim estetskim oblikom lako se prilagođavaju izgledu ambijenta.

S obzirom da je udaljenost između zida i radijatora manja negoli kod većine drugih radijatora, idealni su za prostore gdje je dragocjen svaki centimetar. Žičana površina radijatora povećava toplinsku vrijednost i omogućuje intenzivno kruženje zraka. Pojačano kruženje zraka ima još jednu prednost – radijatori se lakše čiste. Naime, zbog zakona termodinamike, na takvim se radijatorima tijekom rada ne nakuplja prašina.

Važnost dizajna


Cijevni radijatori su vrlo praktični za kupaonice, a s obzirom na dizajn i boju, to nije obično ogrjevno tijelo, nego postaje važan element dizajniranja prostora. Najčešće debljine dvadesetak milimetara, uz srebrne ili kromirane dodatke kao podsjetnik na ljestve, pružaju odličnu provodljivost topline, kvalitetan su izvor zagrijevanja, a ostavljaju dojam elegantne uređenosti.

Uz to ovi radijatori se mogu po želji dodatno opremiti montažnim nosačem za sušenje ručnika i električnim grijačem. Unutrašnji grijač funkcionira na način da ima unutar donjeg zatvorenog dijela štapa grijača automatski termostat koji se gasi kad radijator postigne tri četvrtine maksimalne snage od one kad bi imali vanjsku regulaciju. Kad se metal, odnosno radijator, malo ohladi šireći toplinu u prostor, onda se automatski termostat sam pali i grije vodu u radijatoru te opet dogrijava prostor. Ova opcija je normalna i vrlo poželjna svakako za nove zgrade s nižim stropom.

Veličina radijatora određuje se na osnovi veličine prostora, no svakako treba voditi računa da jedan četvorni metar pokriva 100 W snage radijatora. To znači da je za šest kvadrata prostora sasvim dovoljna jedna jedinica.

Dakle, nije baš preporučljivo koristiti ovo kao jedinstveno grijanje u stanu, posebno ako je riječ o velikom prostoru i starijim zgradama koje bi zahtijevale i veće zahvate na električnoj mreži s obzirom da bi ovi radijatori trebali snažnije napajanje. No kao mod(er)ni detalj jedne ili dvije prostorije u kojima ćete boraviti kraće vrijeme, sigurno je da štede energiju. Stoga oprezno pri kupnji, nemojte se zalijetati bez provjere kod stručnjaka.

ROBERT RADICA

Cjenik vrlo rastezljiv

Što se tiče cijene zidnih radijatora i troškova njihove ugradnje, teško je pronaći neku srednju vrijednost. S obzirom da svaki od ponuđenih modela na tržištu ima svoje vrijednosti, od visine, zaobljenosti, provodljivosti, toplinske snage, udaljenosti od zida, prije kupnje se svakako treba konzultirati sa stručnjacima.

Naime, isti radijator, barem po imenu, nudi različiti toplinski učinak s obzirom na snagu, pa im stoga cijela zna biti od 1370 do 5100 kuna. Stoga provjerite koji bi model i koja snaga bila prihvatljiva za vaš prostor, dobro izmjerite površinu koju želite zagrijevati ovom jedinicom i tek onda povucite odlučujući potez.

Serijski spojeni u stanu daju veću iskoristivost

Ako poželite, odnosno zatrebate, u prostoriji veće toplinske vrijednosti, žičane radijatore možete povezati u proizvoljne paralelne ili serijske sklopove, pri čemu treba uzeti u obzir da je iskorištenje topline veće kod serijskog spoja. Žičani radijatori su odlična zamjena za klasične dotrajale radijatore jer se, unatoč maloj masi, mogu s njima usporediti po toplinskim vrijednostima, a montaža je brza i jednostavna.

Dalmatincima najdraži modeli

Zidni radijatori su već u mnogim kupaonicama zauzeli svoje mjesto. Dapače, po Dalmaciji su se profilirala dva modela koja spadaju u omiljenije. Riječ je o zidnim radijatorima Tully i Fino koje proizvodi Gorenje. Srebrni bljesak kromirane izvedbe daje cijevnom radijatoru Fino prestižno značenje. Radijator koji podsjeća na ljestve nije samo izvrsni izvor topline, već štoviše i element vrijedan pogleda.

Vertikalne cijevi daju s ovalnim presjekom utisak ugodne zaobljenosti, a poravnatost poprečnih cijevi dojam elegantne urednosti. Radijator možete po želji dodatno opremiti montažnim nosačem za sušenje ručnika i električnim grijačem. Prednosti ove jedinice su visoka kvaliteta i odličan izgled kromiranih radijatora ili bijela boja sukladna svakom prostoru, dodatni montažni nosač ručnika, mogućnost naknadnog postavljanja proizvoljnog broja montažnih nosača ručnika povezano s visinom radijatora, jednostavna i brza montaža radijatora s više varijanti spajanja u ogrjevni sustav.

Cijevni radijator Tully je uspravna, nježna i topla izbočina u prostoru. Poluovalni (kao slovo D) oblik nosive cijevi slaže se s blago izbočenim horizontalnim cijevima primjernim i za sušenje ručnika ili rublja. Radijator, kojega kao i druge cijevne radijatore Gorenje odlikuje jednostavno postavljanje i brza montaža s više varijanti spajanjem u ogrjevni sustav, svojim dimenzijskim varijantama primjeren je za grijanje kupaoničkih i sanitarnih, ali i drugih, osobito manjih prostorija u stanu.

Prednosti ove jedinice su izrazita zakrivljenost horizontalnih lukova, jednostavna i brza montaža s više varijanti priključivanja na ogrjevni sustav, mogućnost grijanja iz centralnog grijanja ili u kombinaciji s dodatno ugrađenim električnim grijačem, površinska zaštita epoksi poliesterskim praškastim.

Izdvojeno

08. kolovoz 2020 17:27