ProstorijaUREĐIVANJE STANA OVISI O UKUSU I POTREBAMA UKUĆANA, ALI UVIJEK POSTOJI KUTAK ZA KOJI SE SVI ‘OTIMAJU’

Svaki dom treba ‘kraljicu’

Piše PSD.
14. ožujak 2008. - 16:59
fotelja design

Ta važna sjedalica, ljubimica , može biti posebna, osobito kad se dobro uklopi u postojeći ambijent

Kad bi fotelja znala pričati Bila bi to priča o mjestu Na koje si me smjestio, namjestio, podigao, zagrlio. (skinuto s jednog bloga)

Ako već nema, svaki dom bi trebao imati jednu fotelju, ležaljku, tapeciranu stolicu... u koju se svaki od ukućana najradije zavali u trenucima opuštanja. Takva sjedalica najljepše pristaje u najugodnijem ili najljepšem kutku i ponekad može činiti središte cijeloga doma. Samo jedna, posebna, drukčija sjedalica ima višestruku namjenu.

U njoj čitamo. Ili samo razmišljamo. Planiramo. Promatramo. Tugujemo i veselimo se. U njoj rado i zaspimo, a kad smo na drugom kraju prostorije... gledamo je i uživamo.

Ukras doma

Ta važna sjedalica, ljubimica doma, može biti po svemu posebna. Njezina posebnost će najbolje doći do izražaja ako se dobro uklopi u ambijent. Trebala bi biti sasvim drukčijeg stila nego što je ostali namještaj u prostoriji. Možda po već uhodanom receptu: stilska fotelja u modernom stanu, ili obrnuto: u stilski uređenom prostoru sasvim moderna, geometrijski dizajnirana. Ali, može i u bezbroj drugih kombinacija. Fotelja je i ukras doma.

Ona mora zadovoljiti funkcionalnu i estetsku zadaću. Dizajniranjem fotelja “kraljica” bavili su se i bave se sva eminentna dizajnerska imena. Stoga fotelje s potpisom često imaju i cijenu koja traži “potpis u banci” jer za nju treba izdvojiti više tisuća kuna. Tko može, poslije uživa u “slici na četiri noge”.

Tri verzije

A može i na jednu, kao što je kožna fotelja nazvana “mart” dizajnera Antonia Citteria. Cijela je u “jednom komadu”, kao da je izlivena, od svijetlo obojane, gotovo narančaste kože. Ima u sebi crte poznatog dizajna bračnog dvojca Eames i njihovih rješanja iz sredine prošloga stoljeća. Ovakav naslonjač se lako uklapa u moderan i klasičan stil. U nešto neobičnije verzije naslonjača mogu se svrstati i verzije izrađene od ratana kombiniranih s tkaninama.

Oblikovane su poput prerezanog limuna (“lem” dizajnera Ilaria Gibertinia i Miriam Mirri) ili prepolovljene orahove ljuske (Nanna Ditzel). Plastika se uvukla i u dizajn fotelja. Ima niz primjera, pogotovu zadnjih godina, od kada se bikarbonat sve češće koristi za izradu predmeta u kući. Takve fotelje kopiraju geometrijske oblike, ali ponešto iskrivljene. Obično se kombiniraju s tkaninom radi ugodnijeg sjedenja, ali često su u cijelosti od “plastike” i podsjećaju na svemirske filmove.

Zanimljiv je primjer fotelje “midi” iz kolekcije “Pd3-Plasticdetails” tvrtke Bencore koja koristi transparentne materijale i ponekad ih kombinira sa staklom. No, nesumnjivo je da u našim prilikama ne možemo eksperimentirati s preskupim varijacijama koje nisu uvijek ugodne za izležavanje. Stoga je uvijek sigurnija investicija u fotelju koja će nam priuštiti bolji ugođaj. Biedermeier, ili sasvim moderna ležaljka, pa čak i klasičnija forma neće nas tako lako umoriti ni zasititi.

#FOTELJA#UREđIVANJESTANA#KUTAKZAUKUćANE