StoryEditor
Prostorijanemojte se sramotiti

Stručnjak za interijere: Ovo je sedam smrtnih grijeha unutrašnjeg uređenja

Piše PSD.
6. svibnja 2014. - 21:10
Svakome se pri uređenju doma potkrade koja greška - bilo zbog ograničenog budžeta ili zbog sentimentalnosti - i to je sasvim u redu. No, neki životni prostori naprosto odišu lošim ukusom, a da vlasnici toga nisu ni svjesni. Evo kako ćete izbjeći da vam se gosti zgražaju nad viđenim, samo slijedite naputke Kurta Cyra, uspješnog stručnjaka za uređenje interijera. Kurt je za portal Houzz otkrio što su po njemu "sedam smrtnih grijeha unutrašnjeg uređenja" (zvuči malo previše američki, ali ima neke su stvari ipak univerzalne).

1. dosadno predvorje
 "Nemojte zanemariti ovaj dio svog doma jer upravo on ostavlja prvi dojam, koji je najvažniji" upozorava Kurt poručujući da bezličnost prostora oko ulaznih vrata možete suzbiti ako u taj dio kuće ili stana postavite predmet koji vam se jako sviđa i uz koji je vezana neka dobra priča. Tako će vaš dom dobiti na osobnosti.

2. loša rasvjeta

"Rasvjeta je najčešće ili preslaba ili previše jaka", primjećuje Kurt poručujući čitateljima da u svakoj prostoriji prilagode rasvjetu aktivnostima koje se u tom prostoru odvijaju. Ugradnja potenciometra olakšat će doziranje svjetla, a dobro rješenje je i razmještanje različitih manjih rasvjetnih tijela.

3. ugrađeni hladnjaci

Kurt smatra da hladnjaci u građeni u kuhinjske ormare djeluju previše sterilno i daju kuhinji izgled kantine. "Ako želite da vam kuhinja izgleda udobno i domaće, neka kuhinjski aparati stoje zasebno", poručuje stručnjak.

4. savršeno slaganje

"Mnogi misle da tapet mora savršeno odgovarati zavjesama, ili da uzorak na tapeciranom namjweštaju mora biti u skladu sa zidnim tapetama. Ali meni stvara nervozu kad se sve savršeno slaže jedno s drugim. Neznam, kao da osobi koja je uredila prostoriju manjka samopouzdanja ili osobnosti", oštar je Kurt.

5. svo drvo u bijeloj boji
"Gdje piše da tako mora biti?" pita se Kurt te poručuje da je daleko bolje neke komade drvenarije obojati. Njemu se sviđa kad neki komadi drvenog namještaja dobiju premaz u upečatljivoj boji. "To dodaje osobnost, a uz to izgleda fantastično".

6. sav namještaj uza zid

Razmljivo je da namještaj želite maknuti s puta, slaže se Kurt, no upozorava da je neke komade bolje odmaknuti od zida. Tako možemo stvoriti bolju kompoziciju i približiti ljude jedne drugima, što olakšava konverzaciju. To je ujedno način za vizualno smanjivanje prevelikih prostorija i način da ih se učini intimnijima.

7. pošast bež boje
"Još od 80-ih bež je jedna od najčešće korištenih boja u uređenju doma, no nastojte odoljeti toj pošasti. A evo i zašto: upitajte se kad ste se zadnji put razdragali kad ste vidjeli nešto u toj boji. Život je prekratak da bismo ga proživjeli okruženi tom dosadnom nijansom. Boje nas usrećuju. Okružite se bojama!" zaključuje Kurt.

TEA SUMIĆ MILETIĆ
FOTO: SHUTTERSTOCK

Izdvojeno

12. srpanj 2020 18:03