StoryEditor
ProstorijaTOPLA ATMOSFERA

Splitska dizajnerica interijera otkrila nam je 'tajne zanata', a mi smo se oduševili kako je u Rogoznici uredila apartman poznatog belgijskog nogometaša

18. studenog 2017. - 23:30

Iako njezini interijeri izgledaju vrlo suvremeno, pročišćeno i u trendu, u njima je svejedno moguće osjetiti dašak romantike te prepoznati dobru mjeru stvari koja dom čini onim posebnim mjestom kojem se iznova i iznova rado vraćamo.

Stoga ne čudi da će i sama Biljana Pažin, splitska dizajnerica interijera, kazati kako se u radu uvijek vodi namjerom stvaranja "domaće, tople atmosfere".

Dizajnerski san, otkrila nam je, sanjala je još od davnih dana, no život ju je odnio u neke sasvim druge vode. Međutim, ljubav prema ovom poslu na kraju je ipak postala jača od svih prepreka. Tako je Biljana u srednjim godinama završila potrebnu edukaciju, napustila siguran posao u jednoj velikoj tvrtki i otisnula se u slobodnjačke, kreativne vode.

– Jednog dana jednostavno je došao taj trenutak da napustim stalni posao s redovnim primanjima i posvetim se onomu što doista volim. Bez obzira na početni strah i golemu promjenu životnih okolnosti, pronašla sam se u ovom poslu i mogu reći da danas zaista uživam – kaže Biljana, dok prebire po svojim fasciklima i folderima pokazujući nam odrađene projekte i one u nastajanju.

Nama je odmah zapeo za oko obiteljski apartman u Rogoznici, koji je, doznajemo, investicija nekadašnjeg belgijskog nogometaša Marca Hendrikxa.

– To je projekt na kojem trenutačno radim u suradnji s arhitektom Dujom Šegvićem, i, dodala bih, na obostrano zadovoljstvo. Mislim da je suradnja ovih dviju profesija vrlo prirodna i poželjna jer se dizajner nadovezuje i nadopunjuje arhitektov rad – kaže naša sugovornica.


Nepregledna šuma

Osim s arhitektima, uska suradnja je u ovom poslu česta i s klijentima, makar Biljana, kao i svaki drugi kreativac, naravno, najviše voli situacije u kojima su joj ruke potpuno odvezane.

Nas je zanimalo što čovjek koji razmišlja o preuređenju doma ili poslovnog prostora, bilo većem ili onom koje nazivamo tek "osvježenjem", može očekivati od dizajnera interijera. Što dobivamo od angažmana profesionalca poput nje?

– Prije svega uštedu vremena i novca. Danas smo okruženi gotovo beskonačnim nizom proizvoda, odnosno materijala, kao i samih trgovina, pa se lako izgubiti u toj nepreglednoj šumi. No, umjesto vas, sve te selekcije može odabrati dizajner interijera koji je dobro upućen u prodajna mjesta i cijene.

Također, ja uvijek šaljem više ponuda na različite adrese za sve one stvari što ih treba izraditi po mjeri da bi na koncu klijent uštedio novac – objašnjava ova dizajnerica, koja, dakako, klijentima nudi i najoptimalnija rješenja za organizaciju samog prostora. No, krenimo redom.

 

 

 

Na slici: apartman u Dioklecijanovoj palači

Kod inicijalnog kontakta s klijentima, Biljana najprije procjenjuje opseg potrebnog posla, odnosno treba li obaviti kompletno renoviranje, rušiti zidove, mijenjati instalacije itd. Prvi razgovor usmjeren je na potrebe i želje klijenta, a zatim Biljana u uredu crta postojeće stanje te izrađuje nekoliko prijedloga idejnog rješenja. Kod sljedećeg susreta ponovno razgovara s klijentom kako bi odabrao najbolje rješenje ili, eventualno, neku kombinaciju ponuđenih rješenja.

Kad se utvrdi konačan prijedlog, vraća se njegovu crtanju i izradi kataloga s detaljnim prikazom i popisom namještaja i svih drugih elemenata potrebnih za uređenje interijera. Na koncu, nakon što klijent odobri katalog, Biljana kreće u samu realizaciju projekta, koja može, prema dogovoru, obuhvaćati pronalaženje i koordinaciju s majstorima, odlazak u zajedničku kupnju itd.

– Dizajner interijera je iznimno kreativno zanimanje zahvaljujući kojem svoje ideje dijelimo s klijentima, a najljepši dio jest ona spoznaja da ste omogućili nekoj obitelji da se ugodno osjeća u interijeru koji ste osmislili – zaključila je Biljana Pažin.    

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

17. rujan 2020 13:52