StoryEditor
Prostorijaposjetili smo

Šarmantni apartman u staroj kamenoj kući: prošlost sačuvana u trideset kvadrata

Piše PSD.
11. studenog 2013. - 17:02

U prizemlju stoljetne kamene trokatnice u Radovanovoj ulici smješten je turistički apartman površine tridesetak metara kvadratnih. Nedavno su ga obnovili, najviše vlastitim radom, Sretna Marasović i Ivan Čavka. Iako nisu stručnjaci za uređenje interijera, odlučili su se pouzdati u osobne mogućnosti, a rezultat nije izostao.

– Od kada je sagrađena, kuća je većim dijelom vlasništvo obitelji Marasović, a ja sam htjela sačuvati što više uspomena i zato nismo ovaj apartman uredili tipski - kazala nam je Sretna.

Prvo što u kuhinji upada u oko je niša nastala otkrivanjem zazidanog kamina. Osim oblikom, na nekadašnji kamin podsjeća i nekoliko grana vinove loze, oslikani plameni jezici na zidu te stari bronzin koji visi na lancu.

Soba puna sjećanja

Viseća kredenca je gotovo ostala izvorna, a dašak svježine daju škafetini obrađeni dekupaž tehnikom koji sada služe kao police za začine. Zid krase staro glačalo, ručni mlinac za kavu, feral i nož koji je pripadao Sretninu pradjedu.

Izvorni kameni sudoper, smješten pod prozorom, postao je prekrasna žardinjera za brojne vrste cvijeća.
Soba djeluje opuštajuće, asocirajući na more i putovanja. Krevet i ormar ostali su od bake Tonke, a prekriveni su razglednicama koje je obitelj prikupila na brojnim putovanjima. Polica za knjige u obliku svjetionika nastala je od komada starog namještaja koji su formirani u obliku stabla. Prazne stare okvire crtežima na zidu popunila je nećakinja Nina. U maloj niši mjesto su našli kipići Majke Božje Bistričke i svetog Ante. Ceduljice s komentarima gosti kače štipunicama za jedro drvenog broda na zidu sobe.

– Želja nam je bila da se gosti kod nas osjećaju opušteno kao kod kuće. Kauč i klima uređaj jedine su nove krupnije stvari u sobi, sve ostalo pripada prošlosti. Globus je star točno koliko i Torcida, a šivaći stroj Singer, koji je pripadao mojoj baki Tonki, kod nas je od prije Drugog svjetskog rata. Čak smo i stare kofere iskoristili i od njih napravili stolić. Ideje se većinom moje, a rad Ivanov, ali moram priznati da bez zajedničkog napora ne bismo puno postigli - rekla nam je na kraju Sretna.

                                                                                                        tekst i foto: Jakov Prkić / Cropix

Cigle stigle iz Italije

•• Cigle koje su otkrivene ispod slojeva žbuke potječu iz talijanskog Fana, grada smještenog između Pesara i Ancone. Zanimljivost je što se na jednoj cigli vide tragovi životinje, najvjerojatnije psa, koji su nastali dok se cigla u tvornici sušila. Taj je detalj posebno obilježen pločicom.

Singerica sa serijskim brojem

•• Stari šivaći stroj Singer još je u funkciji. Na njemu je šila Sretnina baka Tonka. Takvi modeli ukrašeni egipatskim motivima proizvedeni su tridesetih godina prošlog stoljeća. Do toga podatka se došlo zahvaljujući sačuvanom serijskom broju.

Stari filmovi kao abažuri i rebusi

•• Noćne lampe napravljene su od trske i starih negativ filmova. Ako gosti imaju strpljenja i pametne telefone, mogu presnimavanjem negativa i konverzijom u pozitiv otkriti gdje su sve Sretna i Ivan putovali.

Izdvojeno

04. srpanj 2020 22:35