Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
Prostorijau gradu na rječini planirani su projekti vrijedni 1,6 milijardi kuna, koji znače nova radna mjesta i veću kvalitetu življenja

Rijeka najveće hrvatsko gradilište

Piše PSD.
13. lipnja 2008. - 14:03
Među 13 projekata, po svom opsegu i vrijednosti, izdvajaju se modernizacija lučkih bazena, sveučilišni kampus, marina Porto Baross, autobusni kolodvor

Treći grad po veličini u Hrvatskoj, Rijeka je u proteklim godinama bila, sada je i bit će još nekoliko godina veliko gradilište. Prometne gužve, neizbježne kada se u gradu koji zauzima neobično malu površinu ostvaruje nekoliko velikih razvojnih projekata, postale su gotovo glavno obilježje grada na Rječini, ali ih podnošljivijima čini pomisao da su rezultat nastojanja da život u gradu postane ljepši i zanimljiviji, a stanovništvo bogatije i s većim mogućnostima zapošljavanja.

Gruba računica pokazuje da sadašnje investicije vrijede oko 1,6 milijardi kuna, a radi se na čak trinaest velikih gradilišta. Najveći investicijski pothvati u kojima Grad ne sudjeluje samo sa svojim sredstvima su Gateway i sveučilišni kampus. Prvi podrazumijeva modernizaciju lučkih bazena, vrijedan je 150 milijuna dolara i trebao bi potpuno promijeniti izgled lučkog područja. Povezat će morske putove s europskim cestovnim i željezničkim koridorima i stvoriti preduvjete da sadašnje nedovoljno komercijalno iskorišteno područje južne Delte postane novi multifunkcionalni prostor i za građane i turiste.

 Ovako će izgledati završeni kampus

Nova marina Porto Baross u samom središtu grada vratit će Rijeku moru od kojeg su je do sada dijelile građevine namijenjene uglavnom potrebama luke. Predviđa se otvaranje dvije tisuće novih radnih mjesta povezanih s morem i turizmom. Na Trsatu se gradi sveučilišni kampus, a Grad financira izgradnju infrastrukture. Radi se punom parom i u idućim bi godinama gotovo svi fakulteti trebali biti smješteni na jednome mjestu sa svim potrebnim pratećim sadržajima neophodnima za udoban život studenata i odličnim uvjetima za učenje. Boljem izgledu rive i lakšem pristupu pješaka gatovima pridonijet će izgradnja novog autobusnog kolodvora koji će biti smješten zapadno od sadašnjega na trgu Žabica u samom središtu grada.

Projekt je vrijedan 40 milijuna eura i Grad bi ga rado realizirao nekim od novih načina financiranja. Za sportaše i rekreativce najatraktivnija je gradnja 5 bazena na Kantridi s garažom. Uz bazene namijenjene i neplivačima bit će izgrađeni i oni za skokove u vodu i sinkrono plivanje. Investicija vrijedna 240 milijuna kuna upravo se dovršava, prvi će bazen biti stavljen u pokusni rad u srpnju, a sve će biti gotovo do prosinca kada će se na tome mjestu održati Europsko prvenstvo u plivanju u malim bazenima. Samo za rekreaciju i rehabilitaciju uređuje se poseban bazen na Školjiću.

 Kompjutorska simulacija putničkog terminala
Na Zametu se gradi sportska dvorana s 2300 sjedećih mjesta, a dio je kompleksa koji će revitalizirati zapadni dio grada. Grad ulaže i u stanogradnju više od 100 milijuna kuna, a stanovi su namijenjeni osobama s gradske liste i zaposlenicima Sveučilišta, odnosno mladim znanstvenicima. Vodi se računa i o manjim zahvatima koji će poboljšati život u gradu, a u njih spada uređenje kazališnog parka i okolnih prostora gdje će, među ostalim, biti posađen drvored crnika i nasadi oleandara.

Uređuju se Stari grad, gradska groblja, grade knjižnica i muzej moderne i suvremene umjetnosti, a u važne projekte spada i izgradnja astronomskog centra i dvorane Planetarij na prelijepom prostoru zvjezdarnice Sveti Križ. Jedan je od najopsežnijih i najvažnijih, premda nevidljiv, projekt vodovoda i kanalizacije koji obuhvaća rekonstrukciju, izgradnju sanitarnog kolektora i vodovoda pitke vode za otok Krk, a sve u vrijednosti od oko 200 milijuna kuna.

#RIJEKA

Izdvojeno